Hidroelectrica alocă o sumă totală de 95 milioane lei pentru amenajarea Hidroenergetică Pașcani, de pe râul Siret.
Contractul va fi încheiat pentru o perioadă de 120 de luni.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
'Obiectul contractului îl constituie achiziția și montajul echipamentelor hidromecanice care vor echipa cele 4 deschideri ale barajului deversor, aceasta implicând realizarea serviciilor de proiectare, executarea lucrărilor de construcții, cât și fabricarea/procurarea echipamentelor hidromecanice în strictă concordanță cu 'Documentația tehnico-economică pentru achiziție și montaj echipamente baraj', se menționează în anunțul de licitație, arată Agerpres.
Totodată, scopul achiziției este încheierea unui contract 'la cheie' pentru execuție, montaj și punerea în funcțiune a echipamentelor și instalațiilor prevăzute pentru dotarea barajului deversor din cadrul amenajării hidroenergetice Pașcani, conform activităților stabilite în documentația 'AHE Pașcani pe râul Siret'.

Ofertanții trebuie să facă dovada că media cifrei de afaceri globală, înregistrată în ultimele trei exerciții financiare încheiate, respectiv 2021, 2022 și 2023, a fost de cel puțin 50 milioane de lei, fără TVA.
În paralel, compania reîncearcă, după 9 ani, să retehnologizeze hidrocentrala subterană Mărișelu de pe râul Someșul Mic, cu putere instalată de 220 MW.
Hidrolectrica a lansat o licitație pentru contractarea de lucrări în acest scop, contractul fiind evaluat la 183,7 milioane euro plus TVA. Retehnologizarea înseamnă înlocuirea tuturor echipamentelor și montarea unui nou sistem de control și comandă.

Precedenta tentativă de retehnologizare datează din 2016, când valoarea achiziției era estimată la 64,5 milioane euro plus TVA, însă licitația de atunci a fost anulată din lipsă de ofertanți.
Hidrocentrala subterană Mărișelu a fost pusă în funcțiune în 1977. Are putere instalată de 220 MW, e echipată cu 3 hidroagregate verticale de câte 73.5 MW și uzinează apă din lacul de acumulare Fântânele, cu volum de circa 213 milioane mc.
Generatoarele sincrone și turbinele Francis care le acționează sunt fabricate la UCM Reșița, care astăzi face parte din grupul Hidroelectrica.