GRAFICE Tensiuni pe piața gazelor. Prețul pe BRM, la cel mai înalt nivel al ultimilor 2 ani. Volume record tranzacționate

Energie   
GRAFICE Tensiuni pe piața gazelor. Prețul pe BRM, la cel mai înalt nivel al ultimilor 2 ani. Volume record tranzacționate

Prețul gazelor pe Bursa Română de Mărfuri BRM) a ajuns la 350 de lei/MWh, cel mai înalt nivel al ultimilor 2 ani, ca urmare a războiul comercial declanșat de administrația Trump, a majorării cererii regionale pentru alimentarea Transnistriei cu gaze, gradului redus de umplere a depozitelor și a unor probleme cu aprovizionarea cu gaze non-rusești a Balcanilor.

De ce este important România a redevenit importator net de gaze într-un moment tensionat, caracterizat de un război comercial declanșat de administrația Trump, cu efecte pe piața gazului natural lichefiat și de probleme cu alimentarea cu gaze non-rusești a Balcanilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este interesant După suspendarea de aproape două săptămâni a producției la zăcământul „Shah Deniz 2”, care a afectat negativ nu numai livrările de gaze naturale ale Azerbaidjanului prin conducta transadriatică, ci și poziționarea sa pe piața regională a gazelor în vârful sezonului de iarnă, un nou incident a avut loc la terminalul GNL de lângă Alexandroupolis - un alt punct potențial de intrare a gazelor non-rusești în regiune. Terminalul a încetat în mod neașteptat să furnizeze gaze către rețeaua DESFA.

Electrica SA a semnat - investiție masivă în proiectele regenerabile cumpărate de la \ CITEȘTE ȘI Electrica SA a semnat - investiție masivă în proiectele regenerabile cumpărate de la "regele" suedez din Monaco al eolienelor românești

Problemele cu alimentarea, dar și majorarea cererii venite din partea Republicii Moldova, au creat valuri și pe piața autohtonă.

Prețul mediu zilnic al gazelor cu furnizare în ziua de marți a fost de 313,8 lei/MWh, nivel înregistrat ultima dată în ianuarie 2023.

Volumul total tranzacționat pe cea mai importantă piață spot, cea pentru ziua următoare a fost unul record, de de 113 GWh, cantitate echivalentă cu aproximativ 44% din producția internă curentă, de 256 GWh/zi.

VIDEO Umbrărescu a adus 350 de muncitori pe Autostrada Moldovei CITEȘTE ȘI VIDEO Umbrărescu a adus 350 de muncitori pe Autostrada Moldovei

Dacă este adăugat și volumul tranzacționat în aceeași zi pe cealaltă piață spot, cea intraday, de 25,8 GWh (la un preț mediu de 317 lei/MWh), un nivel record de 138,8 GWh au fost tranzacționați pe piețele spot într-o singură zi, reprezentând 54% din producția internă.

Un volum de 625 MWh a fost comercializat la prețul maxim al zilei de 350 lei/MWh.

Ultima dată când s-au înregistrat prețuri mai mari pe PZU a fost pe 11 ianuarie 2023, când prețul mediu zilnic a fost de 325 lei/MWh, iar maximul zilei de 365 lei/MWh.

Plățile către păgubiții City Insurance și Euroins, aproape de final. Sute de mii de creditori își vor primi banii de la FGA până la jumătatea anului viitor. Se așteaptă scăderea prețurilor RCA CITEȘTE ȘI Plățile către păgubiții City Insurance și Euroins, aproape de final. Sute de mii de creditori își vor primi banii de la FGA până la jumătatea anului viitor. Se așteaptă scăderea prețurilor RCA

Volumele tranzacționate au rămas ridicate și în ziua următoare (126 GWh pe PZU - record istoric absolut, 16,6 GWh pe piața intraday), chiar dacă prețurile s-au redus (cel mediu PZU la 293 lei/MWh), urmând tendința europeană unde prețurile de referință au scăzut, după cinci ședințe de creșteri, după ce Ministerul chinez de Finanțe a anunțat că va impune tarife de 15% la importurile de gaze naturale lichefiate din SUA, ceea ce ar putea crește cantitățile de GNL disponibile pentru cumpărătorii europeni.

Prețurile din România sunt mai ridicate decât cele de pe celelalte piețe europene, pe cea mai importată piață regională, cea austriacă CEGH, prețul mediu spot pentru ziua de marți fiind de 55 euro/MWH, comparativ cu cel de 63 de euro/MWh.

Motivul: România este în aceste zile importator net de gaze. Miercuri, de exemplu, România importa 12,6 milioane mc de gaze (aproximativ 134 GWh) via Bulgaria și exporta 7,1 milioane mc în Republica Moldova (6,1 miloane mc prin punctul de la Ungheni și un milion prin cel de Isaccea - care are ca destinație Transnistria).

Restul de 5,5 milioane mc (aproape 60 GWh) erau destinați acoperirii consumului intern, care nu putea fi asigurat numai din producția internă curentă (de 24,2 milioane mc) și de extragerile din depozite (de 20 milioane mc).

Pe prețuri pune presiune nu numai creșterea cererii, internă, ca urmare a răcirii vremii, dar și externă, ca urmare a alimentării cu gaze a Transnistriei, ci și nivelul scăzut de umplere a depozitelor (implicit capacitatea de extracție).

CONFIRMARE CIECH vinde unele activități din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE CIECH vinde unele activități din România

În prezent, în depozitele din România mai sunt înmagazinați 14,9 TWh, reprezentând 44% din capacitatea tehnică de depozitare.

Iarna trecută, România nu a coborât niciodată sub un nivel de 50% de umplere a depozitelor, cea mai redusă cantitate de gaze înmagazinată fiind înregistrată pe 27 martie, de 16,95 TWh, reprezentând 50,7% din capacitatea totală.

Ultima dată când la finalul unei ierni volumele depozitate au coborât sub 14,9 TWh a fost pe 2 martie 2023. Însă chiar și în acea iarnă, pe 5 februarie 2023, în depozite erau înmagazinați 19,9 TWh, reprezentând 60% din capacitatea de depozitare.

Țările baltice se pregătesc de decuplarea de la rețeaua electrică rusească CITEȘTE ȘI Țările baltice se pregătesc de decuplarea de la rețeaua electrică rusească

În urmă cu un an, la aceeași dată, în depozitele din România erau înmagazinați 20,8 TWH, reprezentând 61.3% din capacitatea totală de înmagazinare.

Iar sursele de aprovizionare externă par și ele limitate, TurkStream, prin care curge în continuare gaz rusesc, fiind în prezent, paradoxal, cea mai sigură  sursă din Balcani.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret
transnistria
balcani
pzu
intraday
record