Compania irlandeză de petrol și gaze Moesia Oil and Gas și NIS Petrol, subsidiara românească a companiei sârbe omonime controlate de Gazpromneft, divizia petrolieră a gigantului rus Gazprom, au solicitat Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM) prelungirea cu 1 an și jumătate a perioadei de explorare a perimetrului de hidrocarburi Crai Nou din județul Timiș, situat în apropierea graniței cu Serbia și concesionat în proporții egale de cele două companii.
Moesia Oil and Gas are statut de operator al concesiunii, prin subsidiara sa românească Moesia Exploration (Crai Nou) SRL.
"În susținerea solicitării de extindere a perioadei de explorare cu 18 luni, titularul menționează necesitatea rectificării și corectării întârzierilor care au afectat desfășurarea operațiunilor petroliere datorită unor circumstanțe care nu i-au fost imputabile și care nu au putut fi prevăzute în mod rezonabil", se arată într-un document al ANRM.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit sursei citate, în solicitarea de prelungire a perioadei de explorare, cele două companii invocă nivelul de complexitate geologică a perimetrului mai ridicat decât estimările inițiale, informații incorecte și incomplete provenite din primele prospecțiuni seismice efectuate pe concesiune, dar și caracterul incomplet al listei de sonde furnizate de autorități la runda a X-a de licitații de perimetre petroliere a ANRM, desfășurată în 2010.
Astfel, a fost omisă menționarea pe hartă a unor sonde forate. "Acest lucru este de natură să conducă la alegerea neadecvată a unui obiectiv pentru o zonă viitoare de foraj, din cauza erorilor în definirea și interpretarea structurii, aspect ce trebuie corect remediat, astfel încât potențialul de gaze rămas în zonă să poată fi corect și complet evaluat", se spune în document.
Titularii concesiunii propun și un program suplimentar de lucrări pe perimetru, care constă în studii geologice și geofizice adiționale, precum și în integrarea datelor noi cu baza de date existentă și reinterpretarea tuturor informațiilor. Costul total al lucrărilor suplimentare este evaluat la 200.000 de dolari.
În document, ANRM mai afirmă că aprobarea solicitării de prelungire cu 18 luni a perioadei de explorare a perimetrului Crai Nou "va permite continuarea demersurilor pentru obținerea avizelor și autorizațiilor necesare executării lucrărilor rămase, precum și includerea unui program suplimentar de lucrări ce va da titularului posibilitatea să efectueze o analiză completă a datelor colectate și să asigure o interpretare cât mai precisă a acestor date, în vederea creșterii șanselor de identificare a unui zăcământ comercial".
CITEȘTE ȘI Marii exportatori de petrol ar putea relua luna viitoare discuțiile privind înghețarea producțieiPerimetrul de gaze Crai Nou din Timiș a fost concesionat irlandezilor de la Moesia Oil and Gas în 2011, în urma licitației desfășurate în 2010. În 2012, compania a transferat 50% din drepturi subsidiarei locale Moesia Exploration (Crai Nou) SRL, restul fiind preluat de NIS Petrol SRL, subsidiara românească a companiei sârbe omonime controlate de Gazpromneft, divizia petrolieră a gigantului rus Gazprom.
ANRM precizează că nici în oferta depusă la licitația din 2010 și nici în acordul de concesiune semnat în anul următor "nu sunt făcute specificații referitoare la potențialul de gaze de șist din acest perimetru și nu au fost incluse în programul de explorare lucrări care să aibă natura și scopul explorării și exploatării gazelor de șist".
În toamna trecută, NIS Petrol a cerut ANRM prelungirea cu 3 ani a perioadei de explorare a 3 perimetre de hidrocarburi deținute de companie în vestul României (Periam, Biled și Băile Felix), ca urmare a întârzierilor provocate de refuzul proprietarilor de terenuri de pe perimetre de a permite efectuarea de prospecțiuni seismice pe proprietățile lor, din cauza temerilor că NIS urmărește exploatarea de gaze de șist prin fracturare hidraulică.
Din același motiv, Panfora Oil and Gas, din grupul ungar MOL, a făcut tot atunci o solicitare similară ANRM, pentru perimetrul Curtici din județul Arad. În solicitare, Panfora preciza că a încheiat, din 2013 încoace, două acorduri de consultanță public affairs și un contract de servicii public relations pentru a debloca situația creată prin protestele de amploare și refuzul în masă al proprietarilor de pe concesiune de a permite subcontractorilor Panfora să facă prospecțiuni seismice pe terenurile lor, proteste amplificate de reacția negativă a mass media și de acțiunile unor ONG-uri de protecția mediului.