Primarul ales al Capitalei, Gabriela Firea, a cerut public, joi, Ministerului Energiei, care controlează ELCEN, furnizorul de agent termic al RADET, să ia măsuri astfel încât ELCEN să aloce banii necesari pentru reparațiile și intervențiile RADET la rețeaua de termoficare a Bucureștiului, prin deblocarea conturilor Regiei, în condițiile în care mulți bucureșteni încă se confruntă cu lipsa apei calde. În replică, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat că relația dintre ELCEN și RADET este una strict comercială între două entități independente decizional și că șefii ELCEN s-ar afla în culpă penală dacă n-ar face tot posibilul pentru a recupera creanțele restante de la RADET, inclusiv prin poprirea conturilor Regiei.
"Am fost astăzi la o avarie a celei mai vechi rețele de termoficare din Capitală, pe Calea Griviței, pentru a trage un semnal de alarmă și a face un apel către Ministerul Energiei, în subordinea căruia se află ELCEN, să aloce banii necesari RADET pentru reparații și intervenții. Rețeaua de termoficare a Capitalei cedează în fiecare zi, ELCEN nu a dat RADET niciun leu pentru reparații, iar bucureștenii suferă din cauza lipsei apei calde. În București sunt peste 300 de imobile care nu sunt alimentate cu apă caldă, din cauza reviziilor la CET Sud si CET Grozăvești, la care se adaugă avariile la rețea, pe care le repară RADET. Această situație nu mai poate continua. În calitate de primar general ales, solicit ministrului energiei să discute de urgență cu reprezentanții ELCEN și să rezolve această situație", a declarat Gabriela Firea, într-o postare de pe pagina sa de Facebook.
Ea a adăugat că Guvernul trebuie să se implice, întrucât "apa caldă nu este un moft pentru cetățeni, ci o necesitate".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Vineri, în prima zi a mandatului meu de primar general, ii voi invita la o discuție pe toți reprezentanții implicați, Ministerul Energiei, ELCEN și RADET, pentru ca împreună să găsim cea mai buna soluție. Această avarie nu este un caz izolat, mâine pot să apară probleme în alt cartier al Capitalei. Este un lanț al slăbiciunilor, practic vorbim despre două entități economice care ar trebui să aibă un management comun. Accesarea celor 187 de milioane de euro, din fonduri europene, destinate reabilitării rețelei de termoficare a Capitalei va fi un prim pas. Consiliul General trebuie să aprobe, de urgentă, Strategia energetică, apoi va fi întocmit caietul de sarcini, studiul de fezabilitate și apoi va fi deschisă aplicația la Bruxelles", se mai arată în postarea Gabrielei Firea.
Pentru a putea însă accesa fonduri europene, RADET va trebui mai întâi transformată din regie autonomă în societate comercială, potrivit legislației comunitare.
În replică, Ministerul Energiei a transmis un comunicat în care arată că relația dintre ELCEN și RADET este una strict comercială între două entități independente decizional.
"În cadrul acestei relații, rolul ELCEN este acela de a furniza agent termic la parametrii contractuali către RADET. Modul în care RADET livrează mai departe către populație acest agent termic nu intră sub nicio formă în sarcina ELCEN. Pentru o mai bună înțelegere a acestei relații, vă rugăm să priviți relația dintre cele două entități comerciale ca o relație dintre un furnizor și un beneficiar. ELCEN nu are mijloacele legale de a interveni în relația dintre RADET și consumatorii casnici din București", se afirmă în comunicatul Ministerului Energiei.
CITEȘTE ȘI Cioloș îi cedează lui Borc administrarea uneia dintre cele mai valoroase companii româneștiPotrivit sursei citate, la data de 15 iunie 2016, RADET înregistrează o datorie de 3,62 miliarde lei către ELCEN, sumă nu include și contravaloarea energiei termice livrate și nefacturate în perioada 1-15 iunie 2016. Conform deciziei Consiliului General al Municipiului București, Primăria Capitalei își bugetează anual o subvenție de 50% din prețul gigacaloriei pentru consumatorii casnici. Aceste sume sunt plătite direct către RADET, ELCEN neavând nicio calitate în acest mecanism, explică Ministerul Energiei.
"Din cauza datoriei pe care RADET o are către ELCEN, societatea comercială a ajuns să acumuleze, la rândul său, o datorie de 540 de milioane de lei către furnizorii de combustibil, 822 de milioane de lei către bugetul de stat și o datorie de 383 de milioane de lei către alți creditori. Cele 383 de milioane de lei provin din datorii către instituții financiare și au fost realizate pentru a putea funcționa în continuare, în condițiile în care RADET nu și-a putut achita datoriile acumulate în ultimii zece ani. În condițiile prezente, ELCEN se poate găsi oricând în situația de a fi executat silit de către propriii furnizori. Există, în prezent, o decizie a instanței, favorabilă Romgaz, de poprire a conturilor ELCEN, cu aplicabilitate din data de 2 iulie 2016. Astfel, după această dată, conturile ELCEN vor putea fi blocate", spune ministerul.
Instituția mai arată că, în condițiile contractuale și legale dintre cele două entități economice, ELCEN are obligația, conform actului constitutiv, de a depune toate diligențele necesare recuperării creanțelor de la RADET și de la orice societate comercială.
CITEȘTE ȘI ASF include măsuri concrete și termene ferme în planul de redresare a City Insurance"În caz contrar, Consiliul de Administrație al ELCEN s-ar afla într-o situație de natură penală. Solicitarea în instanță a recuperării datoriilor RADET către ELCEN este un demers legal și necesar, iar decizia de poprire a conturilor RADET a fost luată de către instanța de judecată", subliniază ministerul.
Acesta mai afirmă că, dat fiind relația financiară descrisă, singura soluție viabilă pentru salvarea situației poate fi găsită de administrația locală a Capitalei împreună cu conducerea RADET.
"ELCEN nu poate interveni în această relație, dar își arată disponibilitatea de a colabora cu RADET în ceea ce privește identificarea soluțiilor legale care să permită regiei autonome efectuarea reparațiilor urgente și necesare pentru buna funcționare a sistemului de distribuție a energiei termice din București. Încă de începutul mandatului la Ministerul Energiei, am avut o legătură și un dialog constant cu reprezentanții administrației locale. În acest fel, am reușit să evităm mai multe situații critice, cum a fost cea din sezonului de iarnă. Cred că dialogul instituțional este singura cale pentru a evita o situație dramatică. Cu această ocazie, aș vrea să adresez o invitație la dialog factorilor de decizie din administrația locală, astfel încât să putem preîntâmpina o eventuală agravare a crizei dintre ELCEN și RADET. Sunt convins că toate părțile implicate sunt conștiente de faptul că un eșec în această situație va afecta în mod direct viața locuitorilor Capitalei și cred că acest motiv este suficient pentru a ne aduce pe toți la masa dialogului și a ne concentra toate eforturile pentru rezolvarea problemelor apărute", a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.