Romgaz și ELCEN, furnizorul de agent termic al RADET, au semnat trei contracte de ipotecă prin care ELCEN își cesionează către Romgaz creanțe reprezentând încasări viitoare din vânzări de energie electrică efectuate în ultimele trei luni ale acestui an, în valoare de peste 31 milioane lei, potrivit informațiilor Profit.ro. Romgaz a solicitat aceste garanții pentru a nu tăia livrările de gaze către ELCEN, care îi datorează mai mult de 300 de milioane de lei.
Primul dintre contracte a fost semnat chiar a doua zi după intrarea în insolvență a ELCEN, respectiv la două zile după declararea insolvenței RADET și după ce Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care a permis Primăriei Capitalei să achite în avans, direct în conturile Romgaz, gazele livrate la ELCEN, din banii alocați pentru subvenționarea RADET, pentru a nu pune în pericol în această iarnă căldura și apa caldă a bucureștenilor racordați la sistemul centralizat de termoficare.
Astfel, cele trei contracte au fost încheiate pe 7, 14 și 27 octombrie. Prin intermediul acestora, ELCEN a cesionat către Romgaz creanțe reprezentând contravaloarea energiei electrice livrate în ultimul trimestru din 2016, în valoare totală de peste 31 milioane lei, respectiv în octombrie (circa 10,5 milioane lei), noiembrie (10,2 milioane lei) și decembrie (10,5 milioane lei).
CITEȘTE ȘI Trump l-a ales pe miliardarul Wilbur Ross Jr., considerat "regele falimentului", pentru postul de secretar al ComerțuluiAmbele companii sunt controlate de Ministerul Energiei. ELCEN a intrat în insolvență pe 6 octombrie, a doua zi după RADET, și datorează Romgaz peste 300 milioane lei, reprezentând gaze livrate și neplătite. Datoria are drept motiv principal neplata de către RADET a agentului termic livrat de ELCEN, care la rândul ei are drept cauză neachitarea de către Primăria București a banilor meniți să acopere diferența dintre costul real al Regiei cu furnizarea de căldură și apă caldă pentru populație și prețul redus, subvenționat, pe care bucureștenii îl plătesc pentru acest serviciu. Datoriile totale, inclusiv cele istorice, ale RADET către ELCEN, cu tot cu penalități, se ridică la circa 3,6 miliarde lei.
După cum a relatat Profit.ro aici, Romgaz a propus ELCEN încă de anul trecut eșalonarea datoriei restante și încheierea de convenții de plată între ELCEN, Romgaz și Transelectrica, prin care ELCEN să cesioneze către Romgaz drepturile financiare provenite din vânzarea de energie electrică. În replică, ELCEN a arătat că este dispusă să constituie aceste garanții doar cu condiția încheierii de convenții similare de plată cu RADET și Primăria Capitalei.
Acest lucru nu a devenit posibil decât în ceasul al doisprezecelea, respectiv la începutul lunii trecute, când Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care prevede că sumele alocate din bugetele locale în scopul acoperirii diferenței dintre prețul real de producere a energiei termice în sistem centralizat și cel redus, subvenționat, pe care îl achită populația pot fi plătite de primării direct în conturile furnizorilor de combustibil, precum Romgaz, pentru asigurarea continuității livrărilor.
CITEȘTE ȘI Germanii vin la Moreni să construiască blindateUlterior, la finalul lui octombrie, Primăria a semnat o convenție cu RADET, ELCEN și Romgaz, aprobată după aceea de către Consiliul General al Municipiului București, care prevede că PMB va plăti direct în conturile Romgaz suma totală de circa 417 milioane lei, reprezentând contravaloarea cantității de gaze estimată ca necesară ELCEN pentru a livra agent termic către RADET iarna aceasta, în perioada octombrie 2016 – martie 2017 inclusiv. În baza convenției, Primăria București a plătit pe 10 noiembrie 90,5 milioane lei către Romgaz, sumă aferentă consumului de gaze al ELCEN pentru lunile octombrie și noiembrie, în condițiile în care data scadentă a plății era 12 noiembrie.
Convenții similare au fost semnate și cu Engie, fosta GDF Suez, pentru gazele livrate producătorilor de energie termică Vest Energo (în total 13,65 milioane lei) și CET Grivița (în total 10,16 milioane lei). De asemenea, s-a mai semnat o convenție în care, pe lângă Primărie și RADET, figurează ca semnatar doar Engie, pentru suma de 23,91 milioane lei.
Pentru a putea achita în avans întreaga cantitate de gaze estimată ca necesară pentru încălzirea Bucureștiului în sistem centralizat în perioada octombrie-decembrie 2016, Primăria a mutat suma de 33 milioane lei din bugetul de investiții destinat proiectului de reabilitare a căii rutiere și a liniilor de tramvai din Șoseaua Pantelimon în cel destinat subvenționării RADET.
CITEȘTE ȘI O nouă afacere: Zeci de mii de români au plătit 5-600.000 de euro pe cărți de colorat pentru adulțiCentralele ELCEN produc în cogenerare, respectiv generează atât energie termică, cât și energie electrică. Anul trecut, producția de energie electrică i-a adus ELCEN un profit de 28,46 milioane lei, rezultat dintr-un preț mediu de vânzare, care include contravaloarea serviciilor de sistem și bonusul de cogenerare, de 321,05 lei/MWh, și un cost unitar de producție de 306,39 lei/MWh. Toți producătorii de energie termică și electrică în cogenerare de înaltă eficiență primesc o subvenție sub formă de bonus financiar, suportat pe facturi de toți consumatorii de curent electric.
Acest bonus a dus de ani de zile la polemici și procese în justiție între RADET, ELCEN și ANRE, care stabilește tariful reglementat cu care ELCEN livrează agent termic către RADET. Regia de termoficare acuză că modalitatea în care ANRE stabilește prețul reglementat al energiei termice livrate de ELCEN este incorectă și dezavantajează RADET. "Practic, este vorba de o subvenție încrucișată, costurile de producere a energiei electrice sunt descărcate pe prețul de livrare a energiei termice pentru RADET, ceea ce este ilegal", declara în ianuarie, pentru Profit.ro, directorul general de atunci al RADET, Valentin Vițalariu.
Mai precis, este vorba de alocarea costurilor comune ale cogenerării pe cele două rezultante ale acesteia, energia electrică și energia termică. Suspiciunea este că sunt "umflate" costurile energiei termice, care este livrată la preț fix reglementat de ANRE, cu obligativitatea acoperirii tuturor costurilor, pentru a se reduce prețul de cost al energiei electrice, astfel încât aceasta să aibă un preț de vânzare mai atractiv pe piețele concurențiale administrate de bursa OPCOM.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Finanțele au realizat în noiembrie doar 60% din programul de împrumuturi interne, cel mai redus nivel din anPotrivit programului de alimentare cu energie a României în această iarnă, aprobat de Guvern, ELCEN ar urma să livreze, în perioada 15 noiembrie – 15 martie, 3,23 milioane gigacalorii de energie termică și 1,6 milioane MWh de energie electrică. ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din totalul producției la nivelul țării și 90% din cea din București.
În plus, ELCEN este unul dintre cei trei producători de energie, alături de Electrocentrale Galați și Veolia Energie Prahova, care asigură, pe timpul iernii, pentru operatorul sistemului energetic național Transelectrica, serviciul tehnologic de sistem "rezervă terțiară lentă" suplimentară, cu funcționare pe păcură. Transelectrica achiziționează acest serviciu la prețuri reglementate, stabilite de ANRE pentru a acoperi toate costurile producătorilor.
Serviciile tehnologice de sistem sunt achiziționate de Transelectrca de la producătorii de energie pentru menținerea nivelului de siguranță în funcționare al sistemului electroenergetic și a calității energiei transportate la parametrii ceruți de normele în vigoare. Rezerva terțiară lentă este definită ca rezerva de putere asigurată de grupuri generatoare care au timp de pornire și preluare a sarcinii mai mic de 7 ore.