Electrica SA pierde un proces cu ANRE în care acuză reducerea "profitului garantat" al distribuitorilor de energie

Electrica SA pierde un proces cu ANRE în care acuză reducerea "profitului garantat" al distribuitorilor de energie
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 mai 2016

Electrica SA a pierdut luni, în primă instanță, la Curtea de Apel București, procesul prin care solicita anularea unui ordin al ANRE din 2014 care a redus rata reglementată a rentabilității companiilor de distribuție a energiei electrice de la 8,52% la 7,7%, fapt care, ulterior, a dus la diminuarea tarifelor reglementate practicate de distribuitorii de electricitate în raport cu clienții. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile.

"Respinge acțiunile conexate ca neîntemeiate. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare", se arată în hotărârea Curții de Apel București (CAB).

Urmărește-ne și pe Google News

Electrica SA a dat în judecată ANRE pentru a obține anularea ordinului de reducere a ratei rentabilității în ianuarie 2015. Tot atunci, au cerut anularea ordinului, în alte dosare, filialele de distribuție ale companiei, respectiv Electrica Distribuție Muntenia Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud și Electrica Distribuție Transilvania Nord.

Producătorul american de gogoși Krispy Kreme va fi preluat de un fond de investiții european pentru 1,35 mld. dolari CITEȘTE ȘI Producătorul american de gogoși Krispy Kreme va fi preluat de un fond de investiții european pentru 1,35 mld. dolari

Fondul Proprietatea a cerut de asemenea în instanță, în trei dosare, anularea ordinului ANRE de reducere a ratei de rentabilitate pentru distribuitorii de energie electrică. Într-unul dintre acestea, Fondul figurează ca reclamant alături de Electrica Distribuție Muntenia Nord. În altul, FP este unic reclamant, în dosar mai figurând ca interveniente Enel Distribuție Muntenia, Enel Distribuție Dobrogea și Enel Distribuție Banat. În fine, în al treilea dosar, FP este reclamant unic. În toate dosarele, pârâta este ANRE.

Din informațiile de pe portalul instanțelor de judecată nu reiese limpede care dintre celelalte acțiuni în anularea Ordinului ANRE 146/2014 au fost conexate la cea a Electrica SA, respinsă luni de CAB.

Tarifele de distribuție a energiei electrice sunt extrem de importante în facturile de curent electric ale românilor, având o pondere semnificativă în prețul final la consumatori al energiei electrice. Potrivit unui raport recent al Curții de Conturi, în medie, ponderea acestor tarife în prețul final a ajuns să depășească 50% din prețul final plătit de consumatorii casnici.

Eureka Poker Tour aduce la București și un turneu pentru jurnaliști, cu premii de 4.000 de euro CITEȘTE ȘI Eureka Poker Tour aduce la București și un turneu pentru jurnaliști, cu premii de 4.000 de euro

Tarifele de distribuție sunt stabilite de ANRE în baza unor formule complexe, în care intră și rata reglementată procentuală a rentabilității, care reprezintă, practic, o marjă de profit garantată pentru activitatea de distribuție a operatorilor. Potrivit reglementărilor ANRE, la stabilirea tarifelor de distribuție sunt luate în considerare costurile justificate cu operarea și mentenanța, achiziția energiei electrice aferente consumului propriu tehnologic aprobat de ANRE, amortizarea activelor existente și a noilor investiții eficiente, precum și rentabilitatea activelor.

Rata reglementată a rentabilității se stabilește inclusiv pe baza randamentelor medii ale titlurilor de stat emise de Ministerul Finanțelor Publice, dar și a unor indicatori de risc și de rentabilitate ai pieței românești a acțiunilor listate la bursă. În calculul ratei de rentabilitate mai intră costurile capitalului și gradul de îndatorare al companiilor de distribuție, precum și rata impozitului pe profit.

ANRE a redus de la 1 ianuarie 2015 rata reglementată a rentabilității companiilor de distribuție a energiei electrice de la 8,52% la 7,7%, printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial în decembrie 2014 și pus în dezbatere publică în noiembrie.

Parlamentul decide că titlul de doctor va fi retras tot de ministru, cu avizul CNATDCU, și introduce dreptul de a renunța la doctorat CITEȘTE ȘI Parlamentul decide că titlul de doctor va fi retras tot de ministru, cu avizul CNATDCU, și introduce dreptul de a renunța la doctorat

Prin draftul inițial al ordinului, Autoritatea intenționase să reducă și mai mult rata de rentabilitate în sectorul de distribuție, la 7,45%, fapt care stârnise nemulțumirea Fondului Proprietatea, acesta acuzând public la acea dată că, în urma acestei măsuri, profitabilitatea viitoare a distribuitorilor de curent electric se va diminua cu peste 12%.

Astfel, Fondul Proprietatea susținea că reducerea va afecta în mod special unele dintre companiile din portofoliul Fondului, respectiv Electrica Distribuție Muntenia Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud, Electrica Distribuție Transilvania Nord, E.ON Moldova Distribuție, Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea și Enel Distribuție Muntenia.

Potrivit unui raport recent al Curții de Conturi, consumatorii au suportat pe facturile de curent electric pierderi de energie din rețelele de distribuție de peste 1 miliard de euro în perioada 2010-2013, în condițiile în care, în intervalul respectiv, tariful mediu de distribuție a energie electrice s-a majorat cu peste 13%, de la 176,20 la 200,30 lei/MWh, facturile consumatorilor fiind încărcate atât cu aceste pierderi de energie din rețele, cât și cu investițiile realizate de operatorii de distribuție tocmai în scopul reducerii pierderilor, investiții care s-au dovedit a fi ineficiente.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarif distributie energie electrica
distributie energie electrica
anre
electrica sa
enel distributie
fondul proprietatea