Discuții la Guvern pe tema situației de la Roșia Montană, după ce RMGC a anunțat că nu mai întreține o galerie lungă de kilometri. Minvest Deva ar urma să asigure paza și întreținerea galeriei

Discuții la Guvern pe tema situației de la Roșia Montană, după ce RMGC a anunțat că nu mai întreține o galerie lungă de kilometri. Minvest Deva ar urma să asigure paza și întreținerea galeriei
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 19:00

Compania Minvest Deva ar urma să asigure, prin intermediul companiei Conversmin, operațiunile de întreținere a galeriei Cătălina-Monulești, galerie lungă de câțiva kilometri, după ce Roșia Montană Gold Corporation a transmis o notificare Primăriei comunei Roșia Montană prin care anunță că va înceta activitatea de întreținere, care include evacuarea apelor de mină, dar și paza galeriei.

”Am găsit soluții pe termen scurt, în speță asigurarea funcționării stației de pompe va fi făcută în continuare de către Minvest Deva prin Conversmin, paza de asemenea și toate celelalte măsuri care trebuie luate vizavi de predarea de către RMGC către proprietar a tot ce înseamnă zona. Minvest Deva s-a angajat acum, în această întâlnire, să continue această activitate pe termen scurt, adică undeva până la sfârșitul anului, urmând ca în bugetele de anul viitor să fie prevăzute sume care să asigure continuitate”, a declarat, pentru ziarulunirea.ro, Clement Negruț, inginer, consilier al președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, și specialist în domeniul minier.

Urmărește-ne și pe Google News
Cea mai importantă companie de energie cu capital privat din Polonia, controlată de miliardarul Sebastian Kulczyk, preia în România controlul total asupra unuia dintre cele mai mari proiecte eoliene CITEȘTE ȘI Cea mai importantă companie de energie cu capital privat din Polonia, controlată de miliardarul Sebastian Kulczyk, preia în România controlul total asupra unuia dintre cele mai mari proiecte eoliene
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

El a precizat că la întâlnirea care a avut loc joi, la Secretariatul General al Guvernului, autoritățile locale au transmis că nu își pot asuma întreținerea galeriei.

”Atât eu, cât și domnul primar și domnul prefect am susținut ideea că va fi foarte greu și este foarte greu ca autoritatea locală să gestioneze un astfel de perimetru, mai ales că avem o situație specifică vizavi de situl UNESCO de la Roșia Montană, care implică, așa cum spuneau și cei de la cultură, anumite măsuri specifice. Eu am propus să fie făcută o comisie - nu prea îmi place mie să spun cuvântul ăsta - dar am constatat că e necesar să ne deplasăm totuși la fața locului, să avem o discuție aplicată, să vadă fiecare din reprezentanții ministerelor de resort care au responsabilități în această zonă, să ne întâlnim la Roșia Montană în cel mai scurt timp și să punem pe hârtie deja soluții viitoare”, a precizat Negruț.

La discuția de la Guvern au luat parte autoritățile locale, alături de reprezentanți ai mai multor ministere, inclusiv Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor Publice, cel al Culturii, al Mediului, al Dezvoltării, conform oficialului Consiliului Județean Alba.

Secretarul de stat Mihnea Claudiu Drumea, care condus întâlnirea, nu a putut fi contactat de către News.ro.

Producătorul de energie Green Genius obține o investiție BERD de 100 de milioane de euro pentru expansiunea europeană. Banii vor folosiți și pentru dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă în România CITEȘTE ȘI Producătorul de energie Green Genius obține o investiție BERD de 100 de milioane de euro pentru expansiunea europeană. Banii vor folosiți și pentru dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă în România

De asemenea, nici reprezentanții conducerilor companiilor Minvest Deva și Conversmin nu au putut fi contactați pentru a confirma informația și pentru a da date suplimentare despre operațiunea de la Roșia Montană.

Roșia Montană Gold Corporation a transmis o notificare Primăriei comunei Roșia Montană prin care anunță că va înceta activitatea de întreținere curentă a uneia dintre galerii, care a fusese decolmatată pentru a fi deschisă publicului. Acumularea apelor în galerie ar putea duce, potrivit specialiștilor, la accidente ecologice.

viewscnt
Afla mai multe despre
rmgc
minvest deva