Conducerea Romgaz, cel mai important producător de gaze autohton, a decis să amâne cu 6 luni, până pe 2 iunie 2025, punerea în funcțiune a noii centrale de 430 MW de la Iernut, pentru care contractul inițial a fost semnat în 2016 și care trebuia să fie gata încă din 2020.
Amânarea a fost anunțată recent ca pregătită.
“Deci, atunci (în a doa jumătate a anului viitor -n.r.) va începe producția comercială. Ne așteptăm ca până în februarie 2025 să finalizăm teste și primul foc al turbinei”, a transmis atunci CEO-ul companiei, Răzvan Popescu, unei întrebări referitoare la data punerii în funcțiune a noii centrale.
CITEȘTE ȘI Gazele rusești ajung în continuare în Austria, în pofida opririi livrărilor către OMVPână în acel moment însă, producția de electricitate a Romgaz ar putea fi afectată, cel puțin până în luna februarie.
“Vechea centrală Iernut a fost oprită, într-adevăr, pentru lucrările la stația Transelectrica la care va fi conectată noua centrală. Dar, din cauza situației de pe piața de echilibrare din România, vom face tot posibilul ca (vechea -n.r.) centrală Iernut să fie funcțională cât mai mult timp și, de asemenea, să funcționeze chiar și când vor începe testele”, a declarat .
Cu toate acestea, șeful Romgaz este optimist.
CITEȘTE ȘI LEGE Se triplează la 1,5% impozitul pe cifra de afaceri a companiilor mari de petrol, gaze și carburanți. Cele mici, care nu datorau nimic, vor plăti 0,5%“Nu se poate compara funcționarea vechii centrale cu cea nouă, deoarece capacitatea celei noi este de 430 MW. Vom începe producția la centrala nouă, iar 250 MW vor fi operaționali deja la mijlocul lunii februarie. Singurul diferență este că probabil că prețurile din perioada de testare vor fi altele”, a explicat Popescu.
Anterior, acesta precizase că în perioada de 3-6 luni de testare, energia produsă va fi comercializată pe piața spot “și nu se vor face rambursări pentru energie la prețurile pieței”.
“În ceea ce privește testele, estimam că primul primul foc pentru prima turbină cu gaz va avea loc la jumătatea lunii decembrie, ulterior următorul și ulterior prima sincronizare pentru prima turbină - în februarie 2025. Toate acestea sunt estimări. Romgaz a înaintat Guvernului României - Ministerului Energiei - prelungirea până la jumătatea anului viitor. Ulterior, vom semna un act adițional cu antreprenorul pentru prelungirea termenului și punerea în sincronizare, și finalizarea centralei Iernut”, a afirmat Popescu.
CITEȘTE ȘI Fermierii ruși ar putea renunța la grâu pentru recolte mai profitabileProfit.ro a anunțat că lucrările de finalizare și punere în funcțiune a noii centrale pe gaze de 430 MW de la Iernut a Romgaz, pentru care contractul inițial a fost semnat în 2016 și care trebuia să fie gata încă din 2020, nu vor fi gata până la sfârșitul anului în curs, potrivit unui document guvernamental recent.
Noul deadline avansat de autorități era 31 mai 2025.
În septembrie, ministrul energiei Sebastian Burduja spunea că speră ca cel puțin jumătate din capacitatea de producție nouă de la Iernut să fie pusă în funcțiune anul acesta, iar CEO-ul Romgaz arăta că centrala ar putea intra în probe toamna aceasta, luându-se în calcul punerea ei în producție în 2 etape, mai întâi 215 MW, apoi restul.