Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de 724 milioane euro a Danemarcei, care prevede reducerea cu două treimi a unei taxe naționale pe emisiile de gaze cu efect de seră (CO2) ale anumitor industrii, taxă introdusă de autoritățile de la Copenhaga în urmă cu 2 ani în plus față de obligațiile UE de achiziție de certificate CO2 ale marilor emitenți deja existente și destinată accelerării decarbonării economiei daneze.
″Schema are ca scop prevenirea riscului ca agenții economici vizați de taxă să își reloce producția în afara UE, în țări cu politici climatice mai puțin ambițioase, ceea ce ar duce la o creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel global″, a transmis Executivul de la Bruxelles.
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Taxa daneză impusă în 2022 este în cuantum de 375 de coroane (circa 50 euro) pe tona de CO2 emisă și este datorată de producătorii de energie din surse fosile, precum și de cele mai poluante sectoare din industria grea, precum metalurgia și petrochimia, care au de cumpărat și certificate CO2 europene, cotate în prezent la circa 65 euro/tonă, dar care în trecut au ajuns și la peste 100 euro/tonă.
Schema de ajutor de stat a Danemarcei prevede că, pentru emitenții industriali non-energetici, taxa națională CO2 va fi redusă la 33% din rata standard de 50 euro/tonă, adică la sub 17 euro/tonă.
Ajutorul de stat va fi acordat până la finalul lui 2033.
Danemarca are printre cele mai ambițioase obiective și politici climatice din UE, cu o țintă națională de reducere a emisiilor CO2 cu 70% până în 2030 (față de cea de 55% de la nivelul Uniunii) și cu 90% până în 2040. Anul acesta, Copenhaga a legiferat introducerea primei taxe verzi pe agricultură din lume, în baza căreia fermierii vor plăti circa 40 euro pe tona de CO2 emisă începând cu 2035.