Statul român vrea să cumpere ″la grămadă″, în mod centralizat, energie electrică și gaze naturale pentru alimentarea locurilor de consum a mii de structuri ale sale, reprezentând sedii de instituții publice centrale, județene, regionale și locale, primării, școli, spitale, aeroporturi, unități militare, companii de stat, regii autonome și altele, relevă date analizate de Profit.ro.
Jucătorii din piețele de profil au fost deja chemați la consultări pe această temă.
La nivelul autorității de stat responsabile cu achizițiile publice centralizate sunt înregistrați în prezent 2.557 de utilizatori principali, autorități contractante de la nivelul administrației publice centrale, care sunt obligate să achiziționeze prin sistem centralizat, precum și 1.769 de utilizatori secundari, care au dreptul de a opta să achiziționeze astfel.
Printre cei secundari se numără și Electrificare CFR SA, care asigură alimentarea cu energie a căilor ferate din România, dar nu și CFR SA sau Metrorex.
Prin procesul de consultare, se urmărește cunoașterea mai detaliată a pieței de profil și obținerea informațiilor necesare pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea procedurilor de atribuire centralizate de energie electrică și gaze naturale.
Vor fi supuse consultării aspecte privind modalitatea de încheiere a acordului-cadru (de exemplu: acord-cadru cu mai mulți operatori economici etc), durata acordului-cadru, frecvența încheierii contractelor subsecvente, factorii principali care influențează fluctuațiile de preț (sezonalitate, situații geopolitice), tendințele pieței în ceea ce privește prețurile la energie electrică și gaze naturale, costurile indirecte implicate (transport, distribuție, taxe), opțiuni pentru achiziționarea energiei din surse regenerabile, nivelul de suport tehnic oferit (mentenanță, monitorizare etc), certificările necesare pentru furnizarea de energie electrică și gaze naturale, modalitățile de facturare și termenele de plată.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Proprietarul celebrei case Mița Biciclista își extinde investițiile în zonă. Promite un colț culturalCamera Deputaților, de exemplu, are statut de utilizator principal ONAC, însă instituția a inițiat în noiembrie 2024 o licitație de achiziție de curent electric pentru nevoile anului în curs ale clădirii-mamut a Palatului Parlamentului pe care o administrează, printre cei mai mari consumatori de energie din țară.
Nu a fost anunțată încă atribuirea contractului, estimat la 16,24 milioane lei plus TVA, instituția primind 3 oferte, de la Electrica Furnizare, Hidroelectrica și Tinmar Energy.
În prezent, până la primăvară, instituțiile publice beneficiază de un plafon de preț de 1 leu/kWh pentru 85% din consumul lunar, restul de 15% fiind facturat la 1,3 lei/kWh, însă autoritățile au transmis în mai multe rânduri că au în vedere prelungirea cu câteva luni a actualului sistem de plafonare-compensare.
Printre altele, instituția de stat responsabilă cu achizițiile publice centralizate are în prezent în derulare, până în februarie, un acord-cadru de peste 3 miliarde lei de furnizare de carburanți auto pe bază de carduri, încheiat pe 4 ani în 2021 cu OMV Petrom, Rompetrol și Lukoil.