China ar urma să concedieze 1,8 milioane de angajați din industria oțelului și a cărbunelui, ca parte a eforturilor de reducere a supra-capacității sale industriale a anunțat, luni, ministrul chinez al Resurselor Umane și Asistenței Sociale, Yin Weimin, transmite Reuters.
Reducerea capacităților de producție va conduce la concedieri în acest an, a explicat oficialul chinez, care și-a exprimat însă încrederea că rata angajării va rămâne stabilă, în pofida presiunilor cu care se confruntă economia.
Obiectivul Chinei este de a-și diminua, în următorii 3 - 5 ani, capacitatea de producție de cărbune cu 500 milioane de tone.
Aproximativ 5.000 de angajați și directori de companii din industria siderurgică europeană au participat luna aceasta la un marș de protest organizat la Bruxelles, în dorința de a-și apăra locurile de muncă afectate de concurența chineză care își comercializează produsele la prețuri reduse pe piața din regiune.
O delegație a reprezentanților Asociației Europene a Oțelului (Eurofer) și Aegis Europe a fost primită de președintele Executivului european, Jean-Claude Juncker.
"Importurile de oțel provenite din China, ale căror volume s-au dublat în ultimele 12 luni, inundă piața UE, provocând închideri de uzine și eliminarea de locuri de muncă în industria siderurgică europeană", a apreciat Federația Eurofer.
Pe lângă dumpingul practicat de producătorii chinezi de oțel, siderurgiștii europeni acuză și acordarea statutului de economie de piață pentru China. Comisia Europeană ar urma să ia o decizie în acest sens până la finele acestui an. În cazul în care China va obține acest statut, atunci taxele sale vamale vor înregistra o scădere puternică, fapt ce va avea consecințe pentru concurenții europeni.
În momentul aderării sale la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), în 2001, China nu a fost înregistrată drept o economie de piață, însă acest statut ar urma să fie reexaminat 15 ani mai târziu, în 2016.
Uniunea Europeană este al doilea mare producător mondial de oțel după China, cu o producție de 177 milioane de tone pe an, respectiv 11% din producția mondială, potrivit cifrelor Comisiei Europene. Aproximativ 40.000 de locuri de muncă au fost eliminate în ultimii ani în sectorul siderurgic european, care angajează direct sau indirect aproximativ un milion de persoane.
Luna aceasta, Comisia Europeană a demarat noi anchete pentru a stabili dacă importurile a trei produse de oțel provenite din China încalcă regulile comunitare privind concurența.
CITEȘTE ȘI Bursa din Londra și Deutsche Boerse negociază o fuziune"Nu putem tolera ca aceste importuri la prețuri scăzute în mod artificial să amenințe industria noastră siderurgică. Sunt hotărâtă să utilizez toate mijloacele posibile pentru a garanta că partenerii noștri comerciali respectă regulile", a declarat comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom.
Piața chineză se confruntă cu o supraofertă de oțel, în condițiile în care încetinirea celei mai mari economii asiatice a afectat cererea internă de oțel, astfel că acesta este vândut pe piețele mondiale la prețuri de dumping.
Potrivit experților, China, responsabilă pentru jumătate din producția mondială de oțel, se confruntă în prezent cu o supraproducție de 340 milioane de tone, adică dublu față de cantitatea de oțel produsă anual în Uniunea Europeană.
Sursa:Agerpres