Compania britanică Vast Resources a început să vândă zincul produs la mina polimetalică de la Mănăila, județul Suceava, primul contract fiind încheiat la jumătatea acestei luni, pentru o cantitate de concentrat de 200 tone metrice uscat (TMU), a anunțat miercuri compania.
Producția comercială de zinc a fost demarată în luna septembrie, când au fost produse 50 tone de concentrat de zinc cu o puritate de 27%.
“În ultimele trei luni, s-a lucrat la îmbunătățirea calității concentratului, astfel că în prezent Mănăila produce în mod constant un concentrat cu un conținut de zinc de peste 30%”, potrivit unui comunicat al Vast Resources.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Britanicii țintesc majorarea producției lunare de concentrat de zinc cu 85% până la jumătatea anului viitor, de la aproximativ 80 TMU în prezent. În același timp, puritatea concentratului ar urma să crească la circa 45%.
“Mina Mănăila începe să dea roade pentru Vast – lecțiile învățate în ultimele 12 luni au fost puse în practică, iar mina generează acum venituri atât din vânzarea de concentrat de cupru, cât și din valorificarea concentratului de zinc“, a spus directorul general al Vast Resources, Roy Pitchford.
Pitchford s-a arătat încrezător în profitabilitatea minei pe termen lung, în condițiile în care la Mănăila a fost inaugurată recent a doua linie de măcinare flotare pentru cupru, în vederea creșterii producției de concentrat începând cu primul trimestru din 2017.
“Mănăila va avea astfel două instalații de flotare pentru cupru și una pentru zinc. Vom instala și o linie de separare gravitațională pentru recuperarea aurului și argintului din sterilul acumulat în iazurile de decantare, ceea ce va genera o a treia sursă de venituri“, potrivit comunicatului.
Vast Resources estimează că barajul de decantare Fâneața, în apropierea celei de a doua mine administrată de britanici în România, la Băița Plai (județul Bihor), va putea fi transformat într-un proiect minier de sine stătător după ce va fi modernizat și ecologizat. Un studiu efectuat în 2011 arată că sterilul mineralizat de la Fâneața conține 4.080 tone de cupru, 6.640 tone de zinc, 3.100 tone de plumb, 35 tone de argint și 309 kilograme de aur.
Vast Resources deține 50,1% din proiectul minier Mănăila și 80% din mina polimetalica de la Băița, pentru care britanicii așteaptă obținerea licenței de exploatare de la ANRM. Pe lângă operațiunile din România, britanicii mai dețin un proiect aurifer în Zimbabwe, situat la 100 kilometri distanță de capitala Harare.
În primele șase luni ale anului fiscal 2016/2017, în perioada aprilie-septembrie, britanicii au raportat venituri de 14 milioane de dolari la cele două mine operaționale (Mănăila și Pickstone-Peerless din Zimbabwe), în creștere puternică de la doar 1 milion de dolari în perioada similară a anului trecut.
Compania a trecut pe profit operațional, cu un rezultat pozitiv înainte de taxe de 265.000 de dolari, de la o pierdere de 3,6 milioane de dolari anul trecut.