Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis să majoreze, din 2016, cu 5,51%, respectiv 2,27% prețurile reglementate ale energiei produse și livrate populației de Hidroelectrica și Nuclearelectrica, diminuând, în schimb, semnificativ cantitățile preluate de la cele două companii în coșul reglementat de energie destinat consumatorilor casnici.
Astfel, pentru Hidroelectrica, ANRE a aprobat un preț mediu de 120,55 lei/MWh în 2016, cu 5,51% mai mare față de cel stabilit pentru 2015, iar pentru Nuclearelectrica – unul de 162,71 lei/MWh, cu 2,57% peste cel aprobat pentru anul în curs.
În schimb, în 2016, pe contracte reglementate va fi preluată o cantitate de energie de 2,69 TWh de la Hidroelectrica și una de 1,45 TWh de la Nuclearelectrica, cu circa 35% mai mici decât cele preluate în 2015 din producția fiecăreia dintre cele două companii. Scăderea se datorează creșterii, anul viitor, a gradului de dereglementare a pieței consumatorilor casnici, respectiv a ponderii energiei electrice achiziționate pe piața concurențială în consumul populației.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANRE precizează că a luat aceste decizii ''având în vedere analiza datelor și informațiilor din documentațiile transmise de producătorii cu centrale termoelectrice, scăderea continuă a consumului de energie electrică facturat la tarife reglementate, ca urmare a procesului de dereglementare desfășurat conform Memorandumului de Înțelegere semnat cu Comisia Europeană, necesitatea atenuării efectelor generate de creșterea gradului de dereglementare la clienții finali casnici, precum și pentru evitarea generării de pierderi financiare producătorilor termo ca urmare a instituirii unor obligații de vânzare a energiei electrice pe baza de contracte reglementate''.
Acestea au fost, de altfel, motivele pentru care ANRE a decis ca, din 2014, doar Hidroelectrica și Nuclearelectrica să mai livreze energie pentru populație la prețuri reglementate, instituția eliminând de pe acest segment termocentralele și producătorii de energie din surse regenerabile.
Primul an de aplicare a acestei măsuri a debutat tensionat. Ambele companii, Hidroelectrica și Nuclearelectrica, au dat în judecată ANRE, reclamând faptul că Autoritatea le-a impus prețuri reglementate de livrare a energiei destinate populației care nu acopereau toate costurile de producție.
În replică, ANRE a explicat că nu a inclus în prețuri de la începutul anului costul reprezentat de taxa de 1,5% pe construcțiile speciale, cu impact estimat la 10 lei/MWh în costul de producție acesta urmând să fie recunoscut în prețurile reglementate din semestrul II 2014. Totodată, oficialii ANRE au arătat că Hidroelectrica a beneficiat în anul anterior, 2013, de un preț mai mare, pentru a-și putea recupera anumite pierderi acumulate în anii precedenți, ca urmare a secetei și a majorării costurilor cu uzinarea apei.
Procesele sunt în continuare în desfășurare la Curtea de Apel București, următoarele termene fiind stabilite pentru luna ianuarie 2016.