Analiști: Piețele petrolului riscă o trezire brutală la realitate, dacă Israelul va lovi infrastructura de producție a Iranului

Analiști: Piețele petrolului riscă o trezire brutală la realitate, dacă Israelul va lovi infrastructura de producție a Iranului
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 12:21

Piețele petrolului sunt prea relaxate, având în vedere riscul unor întreruperi majore ale aprovizionării în Orientul Mijlociu, au declarat analiștii, pentru CNBC, dând un avertisment că prețurile țițeiului ar putea crește la peste 200 de dolari pe baril.

Avertismentele vin pe fondul speculațiilor că Israelul ar putea intenționa să lanseze un atac de represalii asupra Iranului, care să vizeze infrastructura petrolieră a țării – o perspectivă care ar aduce probabil o trezire brutală la realitate pentru participanții de pe piața energetică, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Directorul Alro afirmă că repornirea Alum Tulcea va fi posibilă după îmbunătățirea situației pe piața energiei CITEȘTE ȘI Directorul Alro afirmă că repornirea Alum Tulcea va fi posibilă după îmbunătățirea situației pe piața energiei
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Iranul, care este membru al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), este un jucător important pe piața mondială a petrolului.

Se estimează că până la 4% din aprovizionarea lumii cu petrol ar putea fi în pericol dacă infrastructura petrolieră a Iranului devine o țintă pentru Israel.

Vorbind joi la CNBC, Bjarne Schieldrop, analist-șef pentru mărfuri la banca suedeză SEB, a declarat că escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu ar putea avea consecințe dramatice pentru piață.

”Dacă... scoateți cu adevărat din funcțiune instalațiile petroliere din Iran, reduceți exporturile cu 2 milioane de barili, atunci următoarea întrebare de pe piață va fi ce se va întâmpla acum în strâmtoarea Hormuz? Asta, desigur, ar adăuga o primă de risc semnificativă pentru petrol”, a spus Schieldrop.

Întrebat în ce măsură prețurile petrolului ar putea crește într-un astfel de scenariu, Schieldrop a răspuns: ”Dacă scoți din funcțiune instalații în Iran, ajungi cu ușurință la peste 200 de dolari”.

Situată între Iran și Oman, strâmtoarea Ormuz este o cale navigabilă îngustă, dar importantă din punct de vedere strategic, care leagă producătorii de țiței din Orientul Mijlociu cu piețele cheie din întreaga lume.

Prețurile petrolului au urcat cu peste 4% de la începutul săptămânii, deoarece traderii au monitorizat îndeaproape riscurile geopolitice ridicate din Orientul Mijlociu.

Contractele futures pentru țițeiul Brent, de referință la nivel internațional, cu expirare în decembrie, s-au tranzacționat joi în urcare cu aproape 2%, la 75,32 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate s-au situat la 71,60 dolari,  în crețtere cu peste 2,1%.

EXCLUSIV PSD va propune reducerea taxării cu 5 puncte procentuale pe salariile mici și medii. Angajații ar putea rămâne cu până la 200 de lei în plus în buzunar. Exemple de calcul CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PSD va propune reducerea taxării cu 5 puncte procentuale pe salariile mici și medii. Angajații ar putea rămâne cu până la 200 de lei în plus în buzunar. Exemple de calcul

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis marți să răspundă cu forță la atacul Iranului cu rachete balistice, insistând că Teheranul ”va plăti” pentru ceea ce a descris ca fiind ”o mare greșeală”.

Comentariile sale au venit la scurt timp după ce Iranul a lansat peste 180 de rachete balistice asupra Israelului.

Vorbind în timpul unei vizite în Qatar joi, președintele iranian Masoud Pezeshkian a spus că țara sa ”nu este în căutarea războiului cu Israelul”. El a avertizat, totuși, cu privire la un răspuns puternic din partea Teheranului la orice alte acțiuni israeliene.

Totul depinde de modul în care conflictul escaladează în continuare și cred că este de la sine înțeles că Israelul va riposta după ultimul atac iranian – și se va întâmpla în aproximativ cinci zile, probabil, înainte de aniversarea unui an de la atacurile Hamas din 7 octombrie”, a spus Schieldrop de la SEB.

”Va fi... un atac slab, așa cum am văzut în aprilie și apoi totul se va liniști? Sau va fi un atac mai violent asupra instalațiilor militare, eventual instalații nucleare și instalații petroliere ar fi, de asemenea, pe masă. Acesta este ceea ce tulbură piața în acest moment”, a adăugat el.

Lipsă de reacție a pieței energetice?

Analiștii din domeniul energiei au avertizat cu privire la un sentiment predominant de stagnare pe piață, chiar dacă tensiunile aprinse din Orientul Mijlociu amenință să atingă un nou punct de fierbere.

”Cred că, din punct de vedere al pieței petrolului, piața este atât de relaxată în acest moment”, a declarat Amrita Sen, fondator și director de cercetare la Energy Aspects, pentru CNBC, joi.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol. iran