Volvo a anunțat data lansării comerciale a noului EX90, după o întârziere de un an

Volvo a anunțat data lansării comerciale a noului EX90, după o întârziere de un an
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 24 aug 2024

Cel mai așteptat automobil al Volvo, EX90, cel care va marca trecerea mărcii într-o nouă etapă tehnologică, va fi lansat peste doar câteva zile, după cum anunțat compania, care a botezat evenimentul Ziua 90/90. În aceeași zi va fi lansată și noua versiune revizuită a „vechiului” XC90.

Volvo va face un adevărat pod între tehnologii pe 4 septembrie, când va lansa, în sfârșit, revoluționarul EX90, care a întârziat deja mai bine de un an față de calendarul inițial.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Start pentru un nou drum de mare viteză în România CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru un nou drum de mare viteză în România
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Volvo EX90, mașina care vine cu cele mai avansate tehnologii de siguranță, bazate pe o mulțime de senzori și computere, a fost anuțată în premieră în septembrie 2022, fiind apoi dezvăluită în luna noiembrie a aceluiași an. La vremea respectivă, data lansării era prevăzuta pentru 2023, însă în luna mai a anului trecut compania a anunțat că amână startul producției din cauza unor întârzieri în procesul de dezvoltare, motivul invocat fiind „necesitatea unui timp suplimentar în dezvoltarea și testarea software-ului”. În aceeași lună, mai 2023, creatorul lui EX90, designerul Tobias Suehlmann, a părăsit compania și a plecat la Bentley.

Noul termen stabilit pentru EX90, „cel mai sigur Volvo construit vreodată”, a fost atunci finalul anului 2023, însă nici acesta n-a fost respectat. Cele mai recente știri venite dinspre Volvo au apărut în luna iulie, când clienții care comandaseră noul model au fost informați că acesta va sosi fără o serie de funcții, care vor fi adăugate ulterior, pe măsură ce vor fi depășite obstacolele de programare. Apoi, la începutul lunii august a venit și vestea cea mai puțin dorită: prețul lui EX90 s-a mărit, înainte de lansarea în producție și startul livrărilor.

Registrul auto vă explică: Cum procedez când schimb culoarea mașinii? CITEȘTE ȘI Registrul auto vă explică: Cum procedez când schimb culoarea mașinii?

Ziua 90/90 va aduce pentru fanii Volvo și un nou facelift pentru XC90, SUV-ul pe care, practic, EX90 ar fi trebuit să-l înlocuiască. Lansat în 2015 și revizuit în 2019, XC90 va primi „o împrospătare substanțială”, după cum anunță compania suedeză deținută de Geely. Acesta este opțiunea cu combustie și hibrid pe care clienții Volvo o au în segmentul superior, iar evoluția oarecum neașteptată a pieței de electrice i-a determinat pe cei de la Volvo să prelungească viața acestui SUV.

Noul Volvo EX90 a fost considerat un veritabil computer pe roți, cu o autonomie de rulare de până la 600 de kilometri și un sistem de siguranță care a fost descris plastic de companie ca fiind „un câmp invizibil de protecție”. Acesta este format dintr-un pachet inovator de senzori, care acționează sistemele de control ale mașinii astfel încât pasagerii și ceilalți participanți la trafic să fie protejați de pericole în cazul unor accidente. Sistemul detectează pietoni, cicliști, alte vehicule, iar Volvo spune că o face mai bine decât orice alt vehicul, datorită sistemelor de radar folosite, inclusiv Lidar, în timp ce datele colectate sunt analizate și procesate de platforma de inteligență artificală Nvidia, care asigură astfel și rularea în regim de conducere fără șofer, la nivelul 2 Plus și nivelul 3, fiind pregătit să fie upgradat până la nivelul 5, atunci când va fi posibil. De asemenea, un procesor Qualcomm asigură buna funcționare a sistemelor de infotaainment și siguranță din interiorul mașinii.

Cele mai vândute mașini în Europa: Dacia Sandero rezistă pe locul 1, Duster - marea surpriză CITEȘTE ȘI Cele mai vândute mașini în Europa: Dacia Sandero rezistă pe locul 1, Duster - marea surpriză

„Volvo EX90 este startul pentru ceva nou pentru Volvo în multe sensuri”, spune Jim Rowan, proaspăt numit CEO al companiei, la momentul prezentării oficiale a acestui model.

Cea mai performantă versiune a mașinii va fi echipată cu două motoare electrice de 380 kW (517 CP) și va avea tracțiune integrală. Sistemele de infotainment sunt asigurate de colaborarea cu Google (Google Maps și Google Assistent).

FOTO 3 noduri rutiere importante pregătite pe A1, A2 și A3. Au venit deja oferte CITEȘTE ȘI FOTO 3 noduri rutiere importante pregătite pe A1, A2 și A3. Au venit deja oferte

Volvo EX90 poate fi comandat în acest moment cu 106.200 de euro. Prețul este cu circa 4.000 de euro peste cel anunțat inițial de producător pentru piața din România. Versiunile Volvo EX90 anunțate pentru piața de la noi sunt Twin Ultra AWD cu două motoare electrice (408 CP și 770 Nm), baterie de 111 kWh și autonomie maximă de 585 de kilometri, precum și Twin Performance Ultra AWD cu două motoare electrice (517 CP și 910 Nm), baterie de 111 kWh și autonomie de 580 de kilometri.

Evenimentul de lansare va putea fi urmărit live pe 9090day.volvocars.com.

viewscnt
Afla mai multe despre
volvo ex90
lansare ex90
preturi ex90