Avans bun pe șantierul secțiunii 4 (Tigveni - Curtea de Argeș) a Autostrăzii Sibiu - Pitești (A1), anunță autoritățile.
Stadiul lucrărilor se apropie de 70% iar la a doua galerie a tunelului mai sunt de forat mai puțin de 130 m.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Toți piloții forați au fost executați iar în acest moment, în plus față de lucrările la tunel, constructorul (PORR Construct) mai execută:
- lucrări la terasamente,
- lucrări la structuri,
- consolidări,
- montare podețe prefabricate,
- lucrări la sistemele pentru scurgerea apelor.
Lucrările de relocare a utilităților au fost finalizate pe întregul traseu al acestei secțiuni de autostradă (9,86 km).

Antreprenorul este mobilizat în șantier cu 550 de persoane și 190 de utilaje.
Termenul contractual pentru finalizarea lucrărilor este luna februarie 2027, dar în acest ritm circulația pe secțiunea 4 (Curtea de Argeș -Tigveni) va putea fi deschisă încă de anul viitor (2026).
Recent era anunțat că grupul austriac PORR mai are sub 100 metri pentru a străpunge total deslul Momâia pe firul tunelului Daniela parte a autostrăzii Sibiu-Pitești (A1).
Ca o noutate, primăvara aceasta începe producția de elemente prefabricate necesare tunelului.

"La trecerea primelor 18 luni din cele 44 prevăzute în contract, progresul general al execuției lucrărilor la autostrada Sibiu-Pitești lot 4 a trecut bine de 60%. Avem motive serioase să fim încrezători că termenul din februarie 2027 va fi devansat", transmite compania.
Autoritățile au anunțat un restart la construcția de autostrăzi în 2025, arătând că anul este început la șantierul Secțiunii 4 Tigveni- Curtea de Argeș, parte din cel mai important tronson de autostradă aflat în corucție, și anume Autostada Sibiu- Pitești A1. După perioada sărbătorilor, acum se lucrează, din nou, 24 de ore pe zi, 7 din 7.

VIDEO Raducu P Drum


Secțiunea 4 a autostrăzii Sibiu-Pitești (A1), are o lungime de 9,86 km și termen contractual de finalizare anul 2027.
În ritmul actual însă, este foarte posibil ca lucrările să fie finalizate mult mai devreme, arată oficialii.


După ce se vor finaliza lucrările, tunelul rutier va avea denumirea oficială "Tunel Curtea de Argeș".
Pentru montarea grinzilor de 70 t la înălțimi care ajung și la 30 m, constructorul folosește o macara șenilată grea.

Contractul cu o valoare 1,67 de miliarde de lei (fără TVA) - finanțat prin PT- trebuie finalizat cel târziu în anul 2027.

Cea mai complexă lucrare de pe acest sector de autostradă este tunelul Momaia (1,3 km), format din două galerii, la care s-au forat, până în prezent, 760,5 m pe calea 1 și 651,2 m pe calea 2.

Circulația poate fi deschisă în decembrie 2026, puțin înainte de termenul contractual martie 2027, anunța anterior Asociația Pro Infrastructură.
Antreprenor: PORR Construct SRL;
Lungime: 9,86 km.;
Durată contract: 60 de luni (16 luni proiectare, 44 de luni execuție);
Valoare contract: 1,678 miliarde de lei, fără TVA;
Sursă de finanțare: Programul Transport (PT);
Stadiu actual: 30%;
Termen deschidere: 2027.

Contractul a fost semnat cu PORR în noiembrie 2021 și prevede 16 luni de proiectare plus alte 44 de execuție.


Spre exemplu, este nevoie mare de șoferi și mecanici întreținere, constructorul având dificultăți în a găsi personal.

„Recent am încercat să găsim o soluție și știu că se apelează la soluția aducerii de personal din țările extracomunitare pentru acest constructor. Știu că își căuta șoferi și mecanici întreținere pentru utilaje. Asta a fost recent. Dar să știți că în permanență aceste job-uri care sunt necesare pe șantiere sunt solicitate de la AJOFM Sibiu. Noi încercăm să direcționăm personal acolo unde este nevoie. Din păcate, nu prea găsim. Decizia finală este la angajator și la viitorul angajat. Promovăm aceste locuri de muncă și la noi pe site, și la panoul de la parterul Agenției, și în târgurile pe care le organizăm… Încercăm să sprijinim cât de mult putem acest angajator, dar modul în care solicită în continuu ne arată că nu-și găsește oameni, de fapt. Cred că oricum piața este limitată. Dacă luăm toate comunele de pe traseul autostrăzii Sibiu-Pitești nu găsim 1.000 de oameni apți de muncă pentru șantierul respectiv. Spun apți de muncă pentru că, probabil, poate mai sunt pensionari care și-ar dori să muncească, dar nu pot să facă față pe un șantier. Eu vorbesc doar de persoane apte de muncă, care să meargă pe șantier”, a declarat pentru Turnul Sfatului Cosmin Roșu.