ULTIMA ORĂ Premieră istorică: Ford a produs în România mai multe mașini decât Dacia

ULTIMA ORĂ Premieră istorică: Ford a produs în România mai multe mașini decât Dacia
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris astăzi, 09:42

Uzinele de automobile din România au înregistrat o creștere a producției în perioada iulie – august, o perioadă în care are loc pauza anuală și pe care companiile o raportează însumat, conform datelor analizate de Profit.ro. Defalcat, pe cele două companii, a fost pentru prima dată când la Craiova au fost fabricate mai multe autovehicule decât la Mioveni.

Dacia a fost în această vară într-o perioadă mai puțin activă, după cum reiese din cifrele privind producția, transmise de ACAROM. Acestea arată că la Mioveni, în uzina Dacia, s-au produs în intervalul iulie – august 31.092 automobile, ceea ce reprezintă o scădere mică, de 4 procente, față de perioada similară din 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO 50 de ani de la deschiderea celui mai frumos drum din România și din lume CITEȘTE ȘI VIDEO 50 de ani de la deschiderea celui mai frumos drum din România și din lume
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În schimb, la Craiova, Ford Otosan a reușit să crească vertiginos producția, ca urmare a accelerării asamblării celor două noi modele Courier, Tourneo și Transit, care se vând foarte bine pe piețele europene, astfel că volumul total a fost de 32.816 unități, cu 24,1% mai multe decât în urmă cu un an, când la Craiova era asamblată doar Puma. Cu acest volum, Ford a depășit în premieră Dacia, în intervalul amintit.

În total, cele două uzine de autovehicule din România, au produs 63.908 autovehicule, cu 8.63 % mai multe decât în intervalul similar din 2023, când erau asamblate 58.829 vehicule.

Dacia ieftinește mai multe modele, pe fondul scăderii vânzărilor de mașini din România. „Dacă vedeți un discount pe undeva este, de obicei, un efect al faptului că piața nu merge!” CITEȘTE ȘI Dacia ieftinește mai multe modele, pe fondul scăderii vânzărilor de mașini din România. „Dacă vedeți un discount pe undeva este, de obicei, un efect al faptului că piața nu merge!”

 După primele opt luni ale anului, producția de autovehicule din România a ajuns la 356.475 unități, cu 8,7% mai multe decât în urmă cu un an. Din nefericire, producția la Dacia este în acest moment sub nivelul din 2023, cu -1,7%, în timp ce Ford Otosan a produs 155.385 autovehicule, având un avans de 25,9% față de nivelul din 2023.

Estimările Profit.ro pentru rezultatele finale din acest an ale industriei auto românești vorbesc despre un volum aproximativ similar ce va fi înregistrat la Dacia, comparativ cu anul trecut (aproximativ 320.000 de vehicule), în timp ce la Ford avansul datorat celor două modele noi va duce producția până la 240 – 250.000 de unități. Asta înseamnă că producția cumulată din cele două uzine s-ar putea apropia de 600.000 de vehicule.

viewscnt
Afla mai multe despre
productie dacia
productie ford
dacia mioveni
ford craiova