Toyota nu ignoră nicio alternativă ecologică pentru propulsia electrică, având în vedere că strategia sa declarată este una „multi-energie”. Compania japoneză a început testele cu combustibili de sinteză, pe mașinile de serie, alături de partenerii de la Suzuki, Subaru, Daihatsu și Mazda.
Discuțiile pe marginea combustibililor sintetici, așa-numiții e-fuels, sunt departe de a se fi încheiat, având în vedere că până nu demult aceștia erau considerați un produs mult prea scump pentru a deveni popular, iar acum au devenit brusc interesanți pentru companiile care vor să prelungească viața motoarelor electrice.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Toyota a pus la punct un parteneriat cu compania petrolieră ENEOS, pentru testarea combustibililor sintetici, pe mașini cu motoare cu combustie din producția curentă de serie. Alături de Toyota s-au aliniat și celelaltă mărci japoneze care au parteneriate cu Toyota, Suzuki, Mazda, Subaru, care au pus la dispoziție diferite modele pentru teste.
Combustibilul este furnizat de noua fabrică experimentală, construită special pentru acest scop de Fondul Verde al Organizației de Dezvoltare a Noii Energii și Tehnologie Industrială (NEDO), finanțat de Guvernul Japoniei. Mașinile vor fi alimentate cu un amestec de combustibili de rafinărie cu e-fuels și vor fi folosite pentru transportul vizitatorilor la Expo 2025 Osaka, din Japonia.
Mașinile au fost testate anterior de fiecare dintre producători pentru a se asigura că îndeplinesc toți parametri pentru a utiliza acest tip de combustibil.

Inițiativa celor patru producători auto împreună cu compania petrolieră ENEOS încearcă să promoveze combustibilii sintetici ca o „sursă de energie curată”. E-Fuels sunt carburanți aproape identici cu benzina sau motorina, dar sunt obținuți în fabrică din hidrogen și CO2 captat din atmosferă.
Practic, chiar dacă prin arderea lor se emite CO2, la finalul ciclului de viață ei sunt neutri din punct de vedere al carbonului. Din punct de vedere tehnic, acești combustibili pot fi utilizați în motoarele existente, prin intermediul stațiilor existente, cu foarte mici modificări, ceea ce reduce la zero investițiile necesare.

Singura problemă pentru e-fuels este prețul, care în prezent este prea mare pentru a înlocui benzina și motorina de rafinărie, dar care poate scădea simțitor pe măsură ce producția crește la nivel global.
Mai mulți producători de produse derivate din petrol au început să investească în producția de e-fuels, deocamdată la nivel experimental. La nivel global a fost creată o asociație a acestor companii, e-Fuel Alliance, din care face parte și ENEOS, membrii fondatori fiind nu doar mari companii petroliere, ci și companii din industria auto sau din cea aviatică.