Stellantis își continuă căderea liberă. Compania își suspendă previziunile financiare din cauza tarifelor

Auto/Transporturi   
Stellantis își continuă căderea liberă. Compania își suspendă previziunile financiare din cauza tarifelor

Rezultatele financiare ale Stellantis pentru primul trimestru al acestui an confirmă tendința haotică în care au intrat aproape toate mărcile grupului, trase în jos în special de activitatea din America de Nord. Veniturile companiei s-au redus cu 14%, la un declin al vânzărilor de 9 procente.

Stellantis a înregistrat în primul trimestru al acestui an venituri nete de 35,8 miliarde de euro, în scădere cu 14% față de primul trimestru din 2024, cauza principală fiind livrările în scădere, dar compania invocă și impactul nefavorabil al schimbării mixului de produse.

Urmărește-ne și pe Google News

Dezechilibrul între cele două piețe principale, Europa și America de Nord se vede în continuare în veniturile companiei, respectiv, 13,5 miliarde euro în Europa și 14,4 milioane euro în SUA, deși raportul vânzărilor între cele două piețe este de 2 la 1 în favoarea Europei.

Evenimente

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
FOTO Dacia a produs mașina cu numărul 8 milioane în uzina din Mioveni, un Bigster indigo CITEȘTE ȘI FOTO Dacia a produs mașina cu numărul 8 milioane în uzina din Mioveni, un Bigster indigo

Livrările consolidate anunțate de companie au ajuns la 1,2 milioane de vehicule, în scădere cu 9%, cauzate în primul rând de producția mai mică din America de Nord. Acolo sunt probleme destul de mari, dar oficial sunt aduse ca motive „prelungirea sărbătorilor din ianuarie” și impactul schimbării generațiilor de modele.

De asemenea, piața de vehicule comerciale ușoare din Europa, aflată în declin, a influențat semnificativ Stellantis, care are o cotă foarte mare din această piață.

Compania a raportat un stoc destul de consistent de vehicule, 333.000 de vehicule în stocul propriu și 1,2 milioane vehicule cu tot cu dealeri.

Chiar dacă mărcile au avut lansări importante în intervalul analizat, Fiat Grande Panda, Opel/Vauxhall Frontera și Citroën C3 Aircross, există în continuare probleme mari cu gamele mărcilor, atât în Europa, cât și în SUA, ele venind din urmă, din perioada de dinainte de fuziunea dintre PSA și Fiat Chrysler.

FOTO Nou mare parc pregătit în București CITEȘTE ȘI FOTO Nou mare parc pregătit în București

În Europa, Stellantis a avut un progres ușor pe o piață în scădere, beneficiind de o creștere a cotei de piață la 17,3%, unul dintre motoarele de creștere fiind propulsia hibridă, în care grupul este în acest moment lider.

De asemenea, vânzările de mașini electrice au înregistrat creșteri, poziționând Stellantis pe locul al doilea în rândul producătorilor din Europa, cu o cotă de piață de 13%. Cu cele 567.000 de vehicule vândute, Europa rămâne principala piață a grupului, dar înregistrează o scădere de peste 10%.

Fostul CEO al Stellantis, Carlos Tavares, își investește milioanele câștigate în două noi industrii, inclusiv în TAP Air CITEȘTE ȘI Fostul CEO al Stellantis, Carlos Tavares, își investește milioanele câștigate în două noi industrii, inclusiv în TAP Air

În SUA, mărcile locale au reușit să-și stabilizeze cota de piață pe segmentul de retail, fiind susținute în special de Jeep, cu modelele Grand Cherokee și Compass. În luna martie, divizia americană a reușit să înregistreze o creștere de 82% a comenzilor pe segmentul de retail, fiind raportat astfel cel mai ridicat nivel lunar din ultimii doi ani.

Livrările totale din America de Nord s-au cifrat la 325.000 vehicule, cu -20% mai puține decât în urmă cu un an.

În America de Sud, compania și-a menținut poziția de lider, cu o cotă de piață de 23,8%, o creștere de 1,5 puncte procentuale față de trimestrul al patrulea din 2024, datorită performanței îmbunătățite a mărcilor Stellantis în Brazilia, Chile și în special Argentina, unde piața își revine în urma relaxării restricțiilor la import.

Regiunea Orientului Mijlociu și a Africii, deși se confruntă în continuare cu restricții de import în unele țări, continuă să își pună accentul pe eforturile de localizare, ceea ce se așteaptă să crească volumele în mai multe țări pe termen mediu.

Alte anunțuri ale Stellantis ale momentului se referă la distribuirea dividendului de 0,68 euro pe acțiune, aprobat de AGA și care va fi distribuit pe 5 mai 2025, precum și la procesul de desemnarea a unui nou CEO al companiei, care este „în plină desfășurare” și care va fi încheiat până la sfârșitul lunii iunie.

ANAF verifică clinicile medicale care au și alte activități, punându-le să plătească TVA pe toate serviciile. Recenziile online ale utilizatorilor au atras atenția Fiscului CITEȘTE ȘI ANAF verifică clinicile medicale care au și alte activități, punându-le să plătească TVA pe toate serviciile. Recenziile online ale utilizatorilor au atras atenția Fiscului

„În timp ce rezultatele de top din T1 2025 au fost sub nivelurile anului precedent, alți indicatori cheie de performanță reflectă progresul inițial al eforturilor noastre de redresare comercială. America de Nord se află într-un stadiu foarte incipient, cu o îmbunătățire a primirii comenzilor cu amănuntul, în timp ce observăm o îmbunătățire secvențială a cotei de piață din UE30.

În același timp, compania beneficiază de amprenta sa geografică diversă, deoarece regiunile noastre "Third Engine" au înregistrat în T1 2025 o creștere pozitivă de la an la an în ansamblu”, a declarat Doug Ostermann, CFO al Stellantis.

viewscnt
Afla mai multe despre
stellantis rezultate
venituri stellantis
profit stellantis