Scumpire semnificativă a motorinei

Scumpire semnificativă a motorinei
scris 26 aug 2022

OMV Petrom, liderul pieței distribuitoare de carburanți, a majorat vineri prețul motorinei cu 8 bani pe litru, după ce marți și miercuri scumpise combustibilul diesel cu câte alți 4 bani/l . Lukoil a crescut la rândul său prețul combustibilul diesel cu un ban pe litru, în timp ce ceilalți mari distribuitori au preluat exemplul OMV Petrom de joi și au scumpit benzina cu 3-4 bani/l. Motivul: tensiunea pe piața locală și regională a carburanților, în special cea a motorinei, s-a tensionat în urma închiderii, pentru a patra oară în acest an, a 2 dintre liniile de încărcare ale terminalului CPC de la Novorosisk prin care rafinăriile autohtone importă țiței kazah, relevă date analizate de Profit.ro.

În urma majorării cu 8 bani pe litru efectuată de liderul pieței atât în stațiile Petrom, cât și în cele OMV, și după aplicarea reducerii de 50% convenită de guvern cu companiile, prețul unui litru de combustibil diesel a ajuns la 8,27-8,30 lei în stațiile Petrom și la 8,35-8,38 lei în stațiile OMV din capitală. Prețul benzinei a rămas cel de joi, de 7,43-7,49 lei/l în stațiile Petrom și de 7,54-7,57 lei/ în cele OMV.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Germania a inaugurat prima flotă de trenuri cu hidrogen din lume CITEȘTE ȘI VIDEO Germania a inaugurat prima flotă de trenuri cu hidrogen din lume
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Începând cu 1 iulie, data intrării în vigoare a reducerii cu 50 de bani a prețurilor la pompă convenită de guvern și companii, și până la începutul acestei săptămâni, prețul motorinei s-a redus cu aproximativ un leu și 5 bani, iar cel al benzinei, cu un un leu și 20 de bani.

În această săptămână însă, trendul s-a inversat, OMV Petrom scumpind motorina cu 16 bani/l, iar benzina cu 4 bani/l, fiind anulată, în cazul motorinei, aproape jumătate din ieftinirea de 35 bani/l efectuată de la începutul lunii august până pe 20 august.

Lukoil a scumpit motorina cu un ban pe litru, aceasta ajungând vineri dimineață la un preț de 8,22-8,25 lei/l în stațiile sale din capitală.

VIDEO&FOTO Poliția de Frontieră și-a cumpărat 50 de Ford Ranger Raptor, cel mai puternic pickup de pe piață. Câștigător - fosta companie a lui Florin Călinescu CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Poliția de Frontieră și-a cumpărat 50 de Ford Ranger Raptor, cel mai puternic pickup de pe piață. Câștigător - fosta companie a lui Florin Călinescu

Lukoil a majorat vineri și prețul benzinei standard cu 3 bani/l, acesta ajungând la 7,42-7,47 lei/l.

Și MOL a majorat prețul benzinei standard cu 4 bani/l, de la 7,49-7,56 lei/l la 7,53-7,59 lei/l, ca și Rompetrol, care comercializa vineri dimineață benzina standard la un preț de 7,52-7,57 lei/l, față de cel de 7,48-7,53 lei/l practicat cu o zi în urmă.

România este importator net de țiței și motorină.Mai mult, companiile autohtone și-au majorat de 2,5 ori cantitatea de motorină importată pe cale maritimă, prin OIl Terminal, și cu 35% pe cea de țiței în prima jumătate a acestui an, foarte probabil o mare parte din acestea fiind de proveniență rusă, în pofida sancțiunilor impuse de UE, care însă intră în vigoare în totalitate de-abia începând cu luna decembrie a acestui an.

VIDEO Grecii de pe lotul 3 al autostrăzii de Centură A0 au fost penalizați pentru întârzieri. Stadiul pe cele trei loturi de pe partea de sud CITEȘTE ȘI VIDEO Grecii de pe lotul 3 al autostrăzii de Centură A0 au fost penalizați pentru întârzieri. Stadiul pe cele trei loturi de pe partea de sud

Companiile românești mai pot importa țiței rusesc doar până pe 5 decembrie 2022, iar produse petroliere rusești, până pe 5 februarie 2023. Două treimi din țițeiul rafinat în România este importat pe căi maritime, până în acest an, în principal prin cele două terminale din portul rusesc Novorosisk. Prin terminalul onshore este exportat petrol rusesc, care ajungea inclusiv la Petrotel, Petromidia și, până recent, la Petrobrazi (rafinăria deținută de OMV Petrom, care procesează 70% țiței românesc și 30% țiței de import), iar prin celălalt, offshore, petrol kazah, transportat prin Rusia prin oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC), care alimentează în prezent Petromidia și Petrobrazi. Potrivit Asociației Energia Inteligentă, în 2021, 85% din țițeiul importat de România a avut ca sursă terminalul CPC, suspendat inițial pentru o lună de tribunalul rus, decizie anulată ulterior de o instanță superioară.

În luna august însă, Consorțiul Caspian Pipeline (CPC) a suspendat încărcările de petrol din două din cele trei puncte de acostare la terminalul său de la Marea Neagră pentru inspecții, diminuând cu 70% cantitatea de țiței exportat.

Țițeiul Brent, de referință pe piața europeană, se tranzacționa vineri dimineață la un preț de 100,2 dolari/baril, în creștere cu 7,5% față de nivelul minim al ultimei săptămâni, de 93 dolari/baril.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
omv
petrom
lukoil
mol
rompetrol