Compania americană Lyft, considerată principalul rival al Uber la nivel global, a decis să cumpere FreeNow, o companie de mobilitate deținută în parteneriat de BMW și Mercedes, după mai multe procese de fuziune și vânzare.
FreeNow, o investiție a BMW și Mercedes care ar fi trebuit să genereze venituri mari din servicii de mobilitate și, în subsidiar, prin vânzarea de automobile către șoferii din acest sector, va fi cumpărată de Lyft, principalul rival al Uber pe piețele din SUA și Canda, cu ambiții de expansiune la nivel global. Compania Uber a făcut o ofertă de achiziție a FreeNow, în urmă cu câțiva ani, fără succes.

Lyft spune acum că se pregătește pentru o creștere pe o piață atractivă cu ajutorul FreeNow, care furnizează servicii de taxi, car-sharing și ride-sharing în Europa. Odată cu achiziția, Lyft va fi disponibilă în 11 țări din Europa, SUA și Canada.
Reprezentanții Lyft au încheiat un acord definitiv pentru achiziționarea FreeNow, pentru aproximativ 175 milioane de euro. FreeNow va continua să funcționeze în aceleași condiții ca până acum, cu aceeași echipă, în peste 150 de orașe din Irlanda, Regatul Unit, Germania, Grecia, Spania, Italia, Polonia, Franța și Austria.
Tranzacția este de așteptat să se încheie în a doua jumătate a anului 2025, sub rezerva condițiilor obișnuite de închidere.
FreeNow a fost creată după ce BMW și Mercedes și-au pus la un loc companiile proprii de transport de tip taxi, în 2018 – 2019, la finalul unui proces amplu, care a presupus și achiziții ale acțiunilor deținute în cadrul fiecărei companii individuale, înainte de fuziunea propriu zisă.
Cele două companii aveau la momentul fuziunii 20.000 de vehicule, cu circa 4 milioane de clienți, între care și fosta Clever Taxi, din România, care între timp se transformase în Free Now.

BMW și Mercedes au vândut anterior o parte din afacerea de mobilitate, Share Now, către Stellantis, dar fără să afecteze activitatea în FreeNow.
Lyft spune că a găsit în FreeNow „un partener pentru a-și alimenta imediat strategia de creștere, a debloca potențialul partenerilor și a îmbunătăți experiența atât pentru șoferi, cât și pentru călători”. Tranzacția este considerată cea mai semnificativă expansiune a Lyft în afara Americii de Nord, dublând piața potențială la peste 300 de miliarde de călătorii cu autoturisme, anual, cu o creștere a rezervărilor anuale brute cu aproximativ 1 miliard de euro.
Lyft mizează pe tendințele de creștere a pieței de rezervări online de taxi-uri în Europa, care au ajuns în prezent la aproximativ 50% din total.
Compania americană spune că pe termen scurt nu vor exista schimbări pentru clienți sau pentru șoferi, dar pe termen lung ar putea să apară noi mecanisme de recompensare precum și o mai mare transparență a câștigurilor.