Investitorii Tesla au răsuflat ușurați după ce CEO-ul Elon Musk a anunțat că își va concentra din nou atenția asupra producătorului de vehicule electrice, însă promisiunea sa nu a fost suficientă pentru a risipi temerile privind prejudiciul de imagine suferit de brand, în urma apropierii de politica de dreapta, transmite Reuters.
Acțiunile Tesla au crescut cu aproape 8% miercuri, după ce Musk a declarat că, începând de luna viitoare, își va reduce activitatea în cadrul echipei președintelui Donald Trump la una-două zile pe săptămână. Anunțul a venit la scurt timp după ce Tesla a raportat o scădere de 71% a profitului net și un declin accentuat al veniturilor din vânzările auto, scrie News.ro.

Implicarea lui Musk în politica americană și sprijinul său deschis pentru cauze de dreapta în Europa au stârnit reacții negative, inclusiv proteste și acte de vandalism în showroom-urile Tesla din mai multe orașe.
”Timpul său este foarte valoros și cred că Tesla are nevoie de toată atenția lui. Dar asta nu schimbă faptul că mulți oameni nu mai vor brandul Tesla. Nu știu cum se poate repara asta,” a spus Ross Gerber, CEO al Gerber Kawasaki Wealth and Investment Management și investitor important în companie.
Acțiunile Tesla, cel mai valoros producător auto din lume, au pierdut aproximativ jumătate din valoare de la maximul atins în decembrie, ceea ce a redus capitalizarea bursieră a companiei cu peste 500 de miliarde de dolari. Totuși, dacă tendința actuală se menține, Tesla ar putea recupera peste 50 de miliarde din această valoare, ajungând la o capitalizare de piață de 766 miliarde de dolari.
În ciuda revenirii, acțiunile Tesla se tranzacționează la un raport de preț-profit de aproximativ 89, mult peste cel al companiilor auto tradiționale precum Ford sau General Motors.
Deși unii investitori salută reimplicarea lui Musk în conducerea companiei, experții avertizează că Tesla are un drum lung de parcurs pentru a-și reface imaginea.
”Chiar dacă Musk s-ar retrage complet din politică și s-ar dedica 100% Tesla, este prea târziu – percepția s-a schimbat deja. Niciun produs și nici timpul petrecut în birourile Tesla nu mai pot separa omul de companie”, a spus Sue Benson, CEO al agenției de marketing The Behaviours Agency.

Susținerea lui Musk pentru Trump și afilierea sa la cauze conservatoare i-au îndepărtat pe unii consumatori care se aliniaseră anterior cu misiunea ecologistă a companiei. Analiștii consideră însă că o posibilă accelerare a adopției vehiculelor electrice în statele conservatoare ar putea compensa scăderile din piețe precum California.
Percepția asupra brandului devine tot mai importantă pentru Tesla, care intră într-o etapă unde atractivitatea pentru consumatori și accesibilitatea devin esențiale. Compania a reafirmat lansarea unui model accesibil la începutul anului 2025, dar a avertizat că producția ar putea avansa mai lent decât se estimase inițial.
Tesla a anunțat că își va reevalua estimările privind livrările pentru întregul an în raportul pentru al doilea trimestru, care va fi publicat în iulie, pe fondul modificărilor politicilor comerciale globale. Deși compania este mai puțin expusă tarifelor internaționale decât producătorii auto tradiționali, se așteaptă totuși la un impact semnificativ asupra diviziei sale de stocare a energiei, care folosește celule de baterie din China.
Musk a spus că a susținut reducerea tarifelor, dar decizia finală îi aparține lui Trump.
”Mă aștept ca anul acesta să avem parte de câteva surprize neplăcute”, a spus el.

Directorul financiar al Tesla, Vaibhav Taneja, a recunoscut că ”actele de vandalism și ostilitatea nejustificată față de brand și angajați” au avut un impact în anumite piețe.
Compania a mai declarat că ”schimbările în climatul politic” ar putea avea un efect semnificativ asupra cererii pentru produsele sale pe termen scurt.
”Până când brandul nu se distanțează clar de bagajul politic acumulat, nu contează cât de mult timp dedică Musk companiei,” a spus Gabor Schreier, director creativ la Saffron Brand Consultants.