Echipele UMB și ale partenerului bosniac Euro-Asfalt continuă lucrările la portalurile de acces/ieșire ale tunelurilor de pe sectorul Margina - Holdea al autostrăzii A1 Lugoj - Deva.
Cele două structuri vor fi unice în România, prin prisma deschiderii foarte mari de intrare în tuneluri. Practic, de pe autostradă se va intra direct în tunel, pe două benzi și pe banda de urgență (11,35 metri/sens).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Când va începe efectiv forarea tunelului 1, se va lucra pe o lungime de 75 de centimetri sau maxim 1 metru. Lucrările se vor executa la adăpostul unor "umbrele de țevi" înclinate, cu o lungime de 15 metri și o suprapunere de 4 metri. La fiecare 75 centimetri de forare, se montează plase, se introduc ancore și se injectează, sub presiune, beton special, cu ajutorul mașinilor de torcret.
Se va lucra cu asigurarea unor măsuri deosebite pentru siguranța muncitorilor. Specialiștii în geologie vor fi mereu pe șantier pentru a clasifica natura terenului și indicarea tehnologiei de execuție.
Recent a fost anunțat că Umbrărescu a mobilizat pe șantierul autostrăzii A1 Lugoj - Deva, sectorul Margina - Holdea, 450 muncitori și 200 utilaje, iar ritmul lucrărilor este unul susținut.
Luna trecută a fost anunțat că pe șantier au intrat și partenerii bosniaci ai antreprenorului - Euro-Asfalt - care efectuează activități topografice și fac pregătiri pentru platforma de acces la viitoarele tuneluri.
Stadiul este următorul:
au fost achiziționate și aduse în șantier 5 linii complete de utilaje noi pentru realizarea forajului tunelurilor (vor fi 10 linii în total), iar la mijlocul lunii decembrie va începe primul foraj la primul fir de tunel și vor fi deschise, în total, 8 fronturi de lucru de foraj pentru ca realizarea tunelilor să ne permită darea în trafic la finalul anului 2026. Metoda folosită va fi cea austriacă, ca și în cazul tunelului Momaia de pe Secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu - Pitești;
a fost finalizată activitatea de descărcare arheologică;
a fost finalizată activitatea de deminare pe zonele cu situri arheologice;
au fost realizate drumurile tehnice de acces;
a fost finalizată etapa 1 a defrișărilor pădurilor aflate în fondul forestier de pe raza județelor Timiș și Hunedoara, urmând să se execute etapa 2 în exproprierile suplimentare;
a fost realizată decopertarea vegetală pe întregul traseu al autostrăzii;
a fost instalată o stație de betoane în organizarea de șantier de la Margina;
au fost forați, armați și turnați 1100 piloți din totalul de 2200 de pe întregul amplasament;
au început lucrările la tunel, executându-se forararea, armarea și turnarea piloților aferenți portalurilor Tunelului 1, Tunelului 2 și zonei cut & cover;
se execută lucrări de armare a grinzii de coronament portal 1 Tunel 1;
se execută lucrări de terasamente pe traseul autostrăzii;
se realizează blocajul de arocamente la nivelul terenului de fundare;
se realizează stratul de fundație din balast și a saltelelor din balast;
se lucrează la toate structurile aferente acestui lot;
se execută lucrări de relocare a DJ 100;
se execută lucrări de relocare a rețelelor de utilități publice.
Principalele lucrări ce vor fi realizate sunt:
aproape 10 km lungime
3 viaducte
2 pasaje
23 podețe
1 Centru de Întreținere și Coordonare 2 tuneluri cu o lungime totala de 2,13 km, formate din câte două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație, cu platformă de 11,25 m
Antreprenorul lucrării: Asocierea S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SA & PE CONSTRUCT S.R.L. - EURO-ASFALT d.o.o
Secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj-Deva (A1) – cei 13,16 km de autostradă lipsă de pe întreaga A1 de la Sibiu la granița de Vest, inclusiv porțiunea cu tuneluri dintre Margina și Holdea – se află în prezent în construcție de către o asociere dintre UMB (România) și Euro-Asfalt (Bosnia), care lucrează în ritm accelerat.
Lucrările au început în această vară. Execuția tunelurilor – cea mai importante componentă a contractului – încă nu a pornit. Pentru tuneluri proiectul tehnic a fost în întârziere, iar constructorul primise inițial autorizație de construirea doar pentru restul tronsonului, pentru componenta de drum.
CITEȘTE ȘI Zeci de mașini furate din două fabrici StellantisConform condițiilor din Acordul de mediu, în 2013, a fost prevăzută realizarea a două tuneluri în cadrul Secțiunii E2 în contextul evitării problemelor de stabilitate și a impactului negativ cu implicații majore asupra mediului.
Cele două tuneluri au fost impuse prin acordul de mediu după ce loturile 2, 3 și 4 din A1 Lugoj – Deva au fost contractate în baza unor documentații care prevedeau săpături în acele locuri.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Metrorex anunță unde a ajuns cu metroul spre Aeroportul OtopeniLi s-au spus „tuneluri pentru urși” pentru că au fost impuse prin acordul de mediu și pentru a păstra intacte la suprafață culoarele de tranzit pentru mamiferele mari într-o zonă de legătură între masivele Carpaților Occidentali.