Benzina și motorina s-au ieftinit în România. Cât a ajuns să coste acum un plin. Nu e neapărat o veste bună

Auto/Transporturi   
Benzina și motorina s-au ieftinit în România. Cât a ajuns să coste acum un plin. Nu e neapărat o veste bună

Prețul țițeiul a scăzut, ceea ce înseamnă carburanți mai ieftini și pentru șoferii din România.

Dar, deși plătim mai puțin la pompă, nu este neapărat o veste bună pentru noi.

Urmărește-ne și pe Google News

Acest lucru poate fi și un semn de încetinire economică pe plan global, chiar recesiune.

Evenimente
DE ASTĂZI Reguli actualizate pentru viza SUA CITEȘTE ȘI DE ASTĂZI Reguli actualizate pentru viza SUA

Țițeiul a continuat să scadă pe burse după anunțul președintelui american Donald Trump de a crește taxele vamale. De exemplu, petrolul pe bursa americană a ajuns la 64 dolari pe baril și la cel mai scăzut nivel din 2021 încoace, din vremea pandemiei.

Asta arată îngrijorări ale pieței că ar putea escalada acest război comercial și că ar putea să deranjeze cererea globală de carburanți odată cu economia, arată Știrile Pro TV.

În plus, ce mai știm este că statele OPEC au convenit să majoreze producția inclusiv în luna mai. Prin urmare, sunt așteptate ieftiniri și la benzinăriile din România, chiar mai mari decât cele pe care le-am văzut în ultima perioadă.

Pentru că au fost câteva ieftiniri repetate, unele benzinării au scăzut prețul chiar și acum, în weekend, și vedem că, în medie, un litru de benzină ajunge la 7,27 lei, iar motorina la 7,45 lei. Asta înseamnă că plătim cam cu 20 lei mai puțin pentru un plin.

Pe de altă parte, chiar dacă vedem pe bursele internaționale că și energia s-a mai ieftinit în această perioadă, nu ne putem aștepta și la facturi mai mici în România, din contră, vor crește de la finalul lunii iunie.

Doi antreprenori polonezi lansează cea mai mare centrală electrică din Maramureș CITEȘTE ȘI Doi antreprenori polonezi lansează cea mai mare centrală electrică din Maramureș

Pentru moment, Guvernul a decis să prelungească aceste plafoane pentru încă trei luni. Acum plătim 0,68 RON pentru un consum mic, sub 100 de kilowați oră, până la un leu și 0,30 RON pentru un consum mare, de peste 300 de kilowați oră, dar apoi, după luna iulie, cei mai mulți consumatori vor plăti mai mult după expirare energie la un ban pe kilowatt-oră și e complet nesustenabil.

Bineînțeles, totul depinde de cum va evolua piața în următoarele luni și eventualele șocuri, dar dacă ar rămâne la nivelul anunțat acum de unii furnizori, facturile s-ar putea dubla pentru cei mai mulți consumatori.

viewscnt
Afla mai multe despre
benzina
romania
pret