„Iarnă nucleară economică”. Miliardar american, avertisment sumbru pentru Trump

Economie   
„Iarnă nucleară economică”. Miliardar american, avertisment sumbru pentru Trump

Miliardarul Bill Ackman, manager de fonduri care a sprijinit candidatura lui Donald Trump la alegerile prezidențiale, transmite acum un avertisment dur.

El a avertizat că SUA se îndreaptă către o „iarnă nucleară economică”.

Urmărește-ne și pe Google News

Aceasta după criza provocată de taxele vamale, conform CNBC.

Evenimente

„Prin impunerea de tarife masive și disproporționate atât prietenilor noștri, cât și dușmanilor noștri, lansând astfel un război economic global împotriva întregii lumi, suntem pe cale să distrugem încrederea în țara noastră ca partener comercial”, spune Ackman.

EXCLUSIV INTERVIU Unde greșește Antifrauda în relația cu contribuabilii corecți? CITEȘTE ȘI EXCLUSIV INTERVIU Unde greșește Antifrauda în relația cu contribuabilii corecți?

„Afacerile sunt un joc de încredere. Președintele își pierde încrederea liderilor de afaceri din întreaga lume”, a subliniat CEO-ul Pershing Square Capital Management, potrivit Hotnews.ro.

Trump are ocazia să ceară o pauză pentru orice negocieri pentru a rezolva orice acorduri tarifare „nedrepte”, susține miliardarul.

„Președintele are posibilitatea de a solicita o pauză de 90 de zile”, pentru a rezolva problemele comerciale prin negociere, a mai scris Ackman.

Americanii cu venituri mici vor suferi, avertizează miliardarul

El a atras atenția că americanii de rând vor avea de suferit în urma politicii promovate de Trump și a subliniat că nu din acest motiv a fost votat.

„Consecințele pentru țara noastră și milioanele de cetățeni noștri care l-au susținut pe președinte, în special consumatorii cu venituri mici, care sunt deja supuși unui stres economic uriaș, vor fi extrem de negative. Nu am votat pentru asta”, a spus managerul fondului.

Într-o altă postare pe Twitter, Ackman l-a atacat și pe secretarul american al Comerțului, Howard Lutnick. „El profită când economia noastră face implozie. Este o idee proastă să alegem un secretar al Comerțului a cărui firmă are un avantaj datorită veniturilor fixe”, a spus Ackman, adăugând că este vorba despre un „conflict de interese ireconciliabil”.

Benzina și motorina s-au ieftinit în România. Cât a ajuns să coste acum un plin. Nu e neapărat o veste bună CITEȘTE ȘI Benzina și motorina s-au ieftinit în România. Cât a ajuns să coste acum un plin. Nu e neapărat o veste bună

Zeci de țări au început negocierile cu Trump, susțin consilierii lui

Investitorii și liderii politici s-au străduit să-și dea seama dacă tarifele lui Trump fac parte dintr-un nou regim permanent sau reprezintă o tactică de negociere pentru a obține concesii din partea altor țări.

În talk-show-urile de duminică dimineața, principalii consilieri economici ai lui Trump au încercat să prezinte taxele vamale drept o repoziționare inteligentă a SUA în ordinea comercială globală.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat că mai mult de 50 de țări au început negocierile cu SUA de la anunțul de miercurea trecută.

Secretarul pentru Comerț, Howard Lutnick, a declarat că tarifele vor rămâne în vigoare „pentru zile și săptămâni”.

Turbulențe pe piețele europene și asiatice

Panica se răspândește luni pe piețele mondiale: inflexibilitatea președintelui american Donald Trump privind taxele vamale determină prăbușirea burselor din întreaga lume, o mișcare de piață „istorică” potrivit analiștilor citați de AFP.

Războiul comericial declanșat de liderul de la Casa Albă a început să se simtă încă de săptămâna trecută pe anumite piețe. Turbulențele au continuat și luni, când principalii indici bursieri din Asia au înregistrat scăderi semnificative, iar bursele europene au coborât și ele la cel mai mic nivel din ultimele 16 luni.

În Europa, în primele ședințe de tranzacționare, Bursa de la Frankfurt s-a prăbușit cu 5,75%, după ce a scăzut pentru scurt timp cu peste 10%. Bursa de la Paris s-a prăbușit cu 5,68%, Londra cu 5,21%, Milano cu 6,37%, iar Bursa elvețiană cu 6,51%.

„Nu este exagerat să descriem mișcările pieței (…) drept «istorice»”, au declarat economiștii de la Deutsche Bank.

FOTO O imensă grădină cu ape termale apare la Oradea, cu peste 200 milioane lei CITEȘTE ȘI FOTO O imensă grădină cu ape termale apare la Oradea, cu peste 200 milioane lei

Cădere brutală în China

În Asia, mișcarea este cu atât mai brutală cu cât China a ripostat la ofensiva vamală lansată de Trump.

„Este dificil de pus în context amploarea șocului care a reverberat de la «Ziua eliberării» de miercurea trecută”, numele dat de Donald Trump zilei în care a anunțat taxele vanmale, inclusiv pentru teritorii locuite exclusiv de pinguini, au subliniat economiștii de la Deutsche Bank.

Aceștia îl descriu drept „cel mai mare șoc pentru sistemul comercial mondial de la prăbușirea Bretton Woods”, în 1971.

Potrivit analiștilor de la Natixis, „Eliberarea” capătă un aer de criză și capitulare pe piețe.

„Săptămâna trecută a marcat începutul unei vânzări istorice pe piețe”, care s-a accelerat luni, a subliniat Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.

Donald Trump a rămas inflexibil duminică cu privire la tarifele impuse partenerilor comerciali ai Statelor Unite, administrația sa subliniind că peste 50 de țări au contactat Casa Albă pentru a negocia.

Petrolul și bitcoin se prăbușesc

Investitorii fug masiv de activele percepute ca riscante, inclusiv de petrol și bitcoin.

Luni, prețul barilului de țiței Brent din Marea Nordului era în scădere cu 4,48%, la 62,64 dolari, iar echivalentul său american, WTI, era în scădere cu 4,59%, la 59,14 dolari. Acesta a coborât sub pragul de 60 de dolari pentru prima dată din aprilie 2021.

Bitcoin nu a scăpat de panica care a cuprins activele riscante, regina criptomonedelor pierzând 10,44% la 74.983 de dolari, la scurt timp după ce a atins cel mai scăzut nivel din noiembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bill ackman
donald trump