Mii de fermieri britanici vor mărșălui în Piața Parlamentului din Londra pentru a protesta împotriva eliminării unei scutiri de la taxa pe moștenire, care a permis până acum transferul fermelor de familie către generațiile următoare. Decizia ar putea pune în pericol producția de alimente, susțin aceștia, relatează Reuters.
Pentru a strânge fonduri necesare serviciilor publice, ministrul britanic al Finanțelor, Rachel Reeves, a anunțat în octombrie că, începând din 2026, fermierii cu terenuri care depășesc valoarea de 1 milion de lire sterline (1,26 milioane de dolari) nu vor mai putea transfera fermele către copii fără plata taxei, arată G4Food.ro
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Această așa-numită „taxă pe tractoare” face parte dintr-o serie mai largă de măsuri financiare care au stârnit nemulțumiri. Marile companii britanice au avertizat că majorarea contribuțiilor la asigurările sociale ale angajatorilor va alimenta inflația.
Impactul asupra fermelor de familie
Fermierii avertizează că schimbarea pune în pericol viabilitatea fermelor de familie, care funcționează deseori cu marje de profit reduse. Mulți se tem că vor fi obligați să vândă terenuri pentru a acoperi costurile taxei, ceea ce ar putea afecta producția de alimente.
Organizatorii protestului estimează că aproximativ 20.000 de fermieri vor participa la manifestația din Londra. Printre cei prezenți se va număra și Jeremy Clarkson, prezentator de televiziune transformat în fermier.
Deși Rachel Reeves a recunoscut nemulțumirea generată de această măsură, ea a subliniat că reforma va viza doar fermele mai valoroase și proprietățile mari, fondurile obținute urmând să fie investite în școli și servicii de sănătate.
CITEȘTE ȘI Spania va legaliza statutul a circa 300.000 de migranți pe an pentru a-și extinde forța de muncă Proteste pașnice, dar cu avertismente
Organizatorii subliniază că protestul va fi unul pașnic, incluzând copii care vor conduce tractorașe de jucărie, însă avertizează că manifestațiile ar putea escalada dacă guvernul nu va ceda. Clive Bailye, un fermier din centrul Angliei, a declarat: „Știu colegi care ar vrea să fie «puțin mai francezi», făcând referire la militantismul fermierilor din Franța”.
Unii fermieri au amenințat deja cu greve sau perturbări ale aprovizionării cu alimente. Aceștia susțin că se confruntă cu o concurență neloială, deoarece produsele importate mai ieftine nu respectă aceleași standarde de mediu și bunăstare, în timp ce veniturile lor sunt reduse de supermarketuri și de schimbările climatice.
Răspunsul guvernului
Guvernul a declarat că schimbarea taxei va afecta doar aproximativ 500 de ferme pe an. Taxa va fi aplicată cu o rată de 20%, față de rata standard de 40%, și va putea fi plătită în tranșe pe o perioadă de 10 ani.
„Înțeleg că provoacă îngrijorare, dar… sunt convins că marea majoritate a fermelor și fermierilor nu vor fi deloc afectați de această măsură bugetară”, a declarat premierul Keir Starmer, aflat la summitul G20 din Brazilia. El a mai adăugat că sectorul agricol va beneficia de un sprijin guvernamental de 5 miliarde de lire sterline în următorii doi ani.
IT'S HAPPENING
— PeterSweden (@PeterSweden7) November 19, 2024
The British farmers have arrived in London for a massive protest against Socialist tax policies.
???????? pic.twitter.com/27JPAsbtR4