China și-a stabilit un obiectiv important pentru următorul deceniu: acela de a promova consumul de cereale integrale, ca parte a unei diete sănătoase complete.
În acest sens, China va accelera creșterea industriei sale de cereale și va îmbunătăți obiceiurile alimentare, prin creșterea drastică a consumului de cereale integrale în următorii 10 ani, conform unui plan de acțiune publicat recent.
Este vorba de Planul național de acțiune privind cerealele integrale (2024-35), emis de departamente guvernamentale, inclusiv de Comisia națională pentru dezvoltare și reformă cât și de Administrația națională pentru alimente și rezerve strategice, arată G4Food.ro.
Planul vizează promovarea consumului de cereale integrale, reducerea risipei alimentare și îmbunătățirea securității alimentare naționale.
În momentul de față, consumul de cereale în China este sub 1%.
”Cerealele integrale, care rețin mai multe fibre alimentare, micronutrienți și compuși bioactivi în comparație cu cerealele rafinate, sunt considerate din ce în ce mai mult ca o componentă-cheie în îmbunătățirea sănătății publice și a securității alimentare”, a declarat Wang Hong, purtător de cuvânt al administrației, pentru chinadaily.com
„Prin extinderea pieței cerealelor integrale, China speră să reducă în continuare risipa alimentară, să optimizeze utilizarea resurselor de cereale și să sprijine o dietă mai nutritivă și echilibrată pentru oameni”, a declarat Wang în cadrul unei conferințe de presă.
China are o problemă gravă de „foame ascunsă”
Cercetătorul Tan Bin, șeful Institutului de cercetare din cadrul administrației, a declarat că China are o problemă gravă, de „foame ascunsă”. Aportul mediu zilnic de fibre alimentare este de numai o treime din cantitatea recomandată, iar aportul de vitamina B1 este de aproximativ jumătate din ceea ce este recomandat, a spus el.
„În ultimii ani, neînțelegerile privind consumul de alimente de bază au condus la tendințe în care tinerii evită alimentele de bază, contribuind la declinul rolului cerealelor în dieta națională”, a declarat Tan.
Cerealele integrale, inclusiv orezul, grâul, porumbul, ovăzul, meiul, sorgul și orzul, au fost recunoscute pe scară largă ca fiind eficiente în reducerea riscurilor de boli cronice.
Studiile arată că un consum zilnic de 50 de grame de cereale integrale poate reduce riscul de diabet de tip 2 cu 25 % și mortalitatea prin boli cardiovasculare cu 20 %, a declarat Tan.
Cerealele integrale oferă beneficii pentru sănătate datorită conținutului lor mai mare de nutrienți esențiali decât cerealele rafinate, cum ar fi vitaminele B, minerale și alți micronutrienți care susțin funcția creierului și metabolismul, a explicat el.
CITEȘTE ȘI Lion's Head intră pe piața logistică din România„În comparație cu produsele de origine animală, cum ar fi carnea roșie, carnea de pasăre și peștele, cerealele integrale au o amprentă mult mai mică asupra mediului”, a spus Tan, adăugând că acestea sunt mai rezistente la condiții de mediu dificile, cum ar fi seceta și solul sărac.
Cerealele integrale sunt adesea mai bogate în aromă, cu o masticație mai satisfăcătoare datorită fibrelor dietetice, a spus el.
Cerealelor rafinate, cum ar fi orezul alb sau făina albă, li s-au îndepărtat tărâțele și germenii în timpul procesării, rămânând doar endospermul. În timp ce cerealele integrale au un randament mai ridicat, de obicei de 98%, cerealele rafinate au un randament de numai 65-75%, a spus el.
Planul de acțiune este cea mai recentă măsură care urmează altor inițiative axate pe reducerea risipei alimentare, inclusiv un plan de reducere a risipei alimentare și de stimulare a conservării cerealelor, publicat la sfârșitul anului trecut, care intensifică eforturile de promovare a consumului alimentar durabil și a utilizării mai eficiente a resurselor agricole.
Conform planului, se va înregistra o creștere semnificativă a ponderii cerealelor integrale în dietele zilnice, în timp ce o mai mare diversitate a produselor va sprijini o ofertă și o cerere echilibrate de alimente din cereale integrale până în 2035.
Sunt vizate grupuri-cheie: elevii, personalul militar și angajații guvernamentali
Pentru atingerea obiectivelor, eforturile se vor concentra pe educarea publicului cu privire la beneficiile pentru sănătate ale cerealelor integrale și pe promovarea integrării acestora în mesele de zi cu zi, vizând grupuri-cheie precum elevii, personalul militar și angajații guvernamentali.
Planul de acțiune solicită stabilirea unor standarde naționale cuprinzătoare pentru produsele din cereale integrale și un accent mai mare pe siguranța alimentară.
Totodată, se încurajează dezvoltarea de noi soiuri de cereale integrale și îmbunătățirea tehnologiilor de prelucrare pentru a răspunde nevoilor consumatorilor.
O atenție deosebită se va acorda îmbunătățirii competitivității producătorilor de alimente din cereale integrale și sprijinirii creșterii mărcilor relevante, se mai precizează în document.