10 realizări ale României în 2024

10 realizări ale României în 2024
scris luni, 19:00

Anul 2024 rămâne unul memorabil pentru România din multe puncte de vedere. Departe de discuțiile politice aprinse, România a progresat în diferite domenii, fiind prezentate acum 10 realizări.

Creșterea substanțială a PIB-ului pe cap de locuitor și a salariului mediu, investițiile masive în infrastructură și extinderea capitalului autohton în regiune consolidează cursul dezvoltării. În plus, aderarea mult așteptată la Spațiul Schengen, recordurile stabilite în industria auto și revenirea spectaculoasă a sportivilor români în competițiile internaționale oferă motive bune de optimism, semnalează Dr. Adrian Băzăvan, Asociația Cred în România.

Urmărește-ne și pe Google News
Premieră în Germania - Cea mai mare economie a Europei, salt important la energia fotovoltaică CITEȘTE ȘI Premieră în Germania - Cea mai mare economie a Europei, salt important la energia fotovoltaică

1) PIB-ul pe cap de locuitor depășește Ungaria și Polonia

Ultimele date Eurostat arată că România a depășit Ungaria și Polonia la PIB per capita ajustat la paritatea puterii de cumpărare.

Aceasta plasează România peste Slovacia, Letonia, Grecia, Bulgaria și toți vecinii săi.

2) Salariul mediu a depășit Ungaria 

După o creștere accelerată a salariilor în ultimii ani, salariul mediu anual ajustat în România a fost de 17.739 de euro în 2023, depășind valorile din Ungaria (16.895 de euro) și Grecia (17.013 euro) și apropiindu-se de cel din Polonia (18.054 de euro).

În 2025, așteptăm o evoluție similară a datelor finale pentru 2024.

(3) 200 de kilometri noi de autostradă

La capitolul infrastructură rutieră, 2024 a fost anul unui record absolut: peste 200 de kilometri de autostradă au fost inaugurați. Noile tronsoane leagă regiuni anterior izolate de rutele comerciale principale.

Efectul imediat? O creștere semnificativă a investițiilor străine în zone precum Oltenia și Moldova, care au început să atragă hub-uri logistice și parcuri industriale.

Criză politică gravă în Austria. Partidul de extremă dreaptă a primit invitația să facă guvernul CITEȘTE ȘI Criză politică gravă în Austria. Partidul de extremă dreaptă a primit invitația să facă guvernul

(4) Aderarea la Spațiul Schengen 

România a intrat cu drepturi depline în Spațiul Schengen. De la 1 ianuarie 2025, oamenii și mărfurile vor circula liber, economisind zeci de mii de ore de așteptare.

Aceasta se traduce direct în creșterea competitivității produselor românești și evitarea unor costuri de miliarde de euro anual.

(5) Expansiunea sectorului IT și dezvoltarea startup-urilor de tehnologie

România își consolidează rapid statutul de „Silicon Valley al Estului”. În ultimii ani, companii precum Google, Amazon, UiPath, Huawei și Oracle și-au extins centrele de cercetare și servicii din România, nu doar în București, ci și în Timișoara, Cluj și Iași. Totodată, companii românești de tehnologie precum eMAG, Digi, Bitdefender, AROBS, Safetech Innovation, Arctic Stream și altele se dezvoltă rapid și cuceresc piețe străine. 

Conform Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), în ultimii cinci ani, excedentul la export al industriei TI a fost de peste 20 miliarde euro. Contribuția directă la PIB este de circa 8%, dar acesta contribuie prin efectele indirect și indus cu peste 14% la PIB.

(6) România a devenit cel mai mare producător de gaze din UE și a continuat investițiile record în energie

FOTO Brandul Hilton intră în Craiova. “Va deveni un reper în întreaga regiune.\ CITEȘTE ȘI FOTO Brandul Hilton intră în Craiova. “Va deveni un reper în întreaga regiune."

România a depășit Țările de Jos drept cel mai mare producător de gaze din UE. România produce aproape cât consumă, fiind una dintre cele mai independente țări ale UE de importuri de gaze.

Totodată, au început efectiv lucrările la platforma de extracție a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep, realizată de Romgaz și OMV Petrom. Finalizarea acesteia în 2027 va dubla producția de gaze a României.

În ceea ce privește energia regenerabilă, România a atras 14 miliarde de euro din fonduri nerambursabile, majoritatea direcționate spre creșterea capacității de producție — singura cale sigură pentru reducerea facturilor românilor și companiilor românești. Anul acesta am adăugat în Sistemul Energetic Național aproape 1200 MW — mai mult decât s-a realizat în total în perioada 2020–2024. Programul nuclear a avansat, incluzând retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă și dezvoltarea reactoarelor 3 și 4, cu o capacitate totală de 1400 MW. 

România nu a scos din funcțiune niciun MW din cărbune, ci a repus în funcțiune Grupul 5 de la Rovinari cu 330 MW, retehnologizat la cele mai înalte standarde. 2024 este și anul primelor capacități de stocare pe bază de baterii, respectiv 137,2 MW.

(7) Cel mai bun an recent în sport

România s-a remarcat în 2024 printr-o evoluție remarcabilă la Jocurile Olimpice de la Paris, unde a cucerit nouă medalii și s-a clasat pe locul 23 în ierarhia globală. David Popovici a strălucit cu un aur la 200 de metri liber și un bronz la 100 de metri liber, în timp ce canotajul românesc a adus nu mai puțin de cinci medalii, dintre care două titluri olimpice (dublu vâsle masculin și echipajul feminin de 8+1) și două arginturi (dublu rame feminin și dublu vâsle feminin – categorie ușoară). Gimnasta Ana Maria Bărbosu a obținut bronzul la sol, iar Mihaela Cambei a adăugat la zestrea delegației românești o medalie de argint la haltere, categoria 49 de kilograme.

Toate aceste rezultate au reprezentat o revenire în forță față de precedenta ediție olimpică de la Tokyo. Au însemnat, totodată, o premieră după 16 ani, de la Jocurile de la Beijing, când România câștigase patru medalii de aur.

Italia discută un contract de securitate de 1,5 miliarde de dolari cu SpaceX CITEȘTE ȘI Italia discută un contract de securitate de 1,5 miliarde de dolari cu SpaceX

Pe lângă performanțele olimpice, sportivii români s-au remarcat și la alte competiții majore. Naționala de fotbal a obținut calificarea în optimile Campionatului European din Germania, ieșind dintr-o grupă cu adversari redutabili, iar în Liga Națiunilor și-a asigurat un loc în barajul pentru Cupa Mondială din 2026. Rezultate notabile au venit și din lupte, haltere, atletism și gimnastică, unde medaliile europene și mondiale au confirmat progresul unei noi generații de sportivi motivați. Astfel, 2024 a devenit unul dintre cele mai bune sezoane pentru tricolori, cu succese ce au readus România în prim-planul marilor întreceri sportive. 

Totodată, tinerii olimpici la matematică au împins, iarăși, ștacheta excelenței, cu o medalie de aur, patru de argint și una de bronz la Olimpiada Internațională de Matematică, clasându-se pe podiumul mondial.

Astfel, fie că vorbim de înot, canotaj, gimnastică, tenis sau matematică, 2024 ne-a arătat, încă o dată, că talentul și ambiția românilor pot străluci în competițiile de elită.

8) Capitalul autohton se maturizează și se extinde în regiune

România a cunoscut în 2024 o consolidare spectaculoasă a companiilor cu capital autohton, care au bifat în ritm alert achiziții și extinderi strategice pe multiple piețe. Banca Transilvania a finalizat achiziția OTP Bank în România, după ce în anii anteriori preluase Idea Bank, reușind astfel să-și mărească substanțial cota de piață și să-și consolideze poziția de lider bancar.

Pe zona de retail, Dan Ostahie (Altex) a luat prin surprindere piața cumpărând Brico Dépôt România de la gigantul britanic Kingfisher, într-o tranzație estimată la 70 de milioane de euro.

Când vine vorba despre investiții inedite, antreprenorul Dan Șucu (Mobexpert) s-a remarcat prin achiziționarea clubului italian de fotbal Genoa, una dintre cele mai vechi și mai titrate echipe din Serie A.

Congresul SUA certifică victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale, la patru ani de când susținătorii săi luau cu asalt Capitoliul CITEȘTE ȘI Congresul SUA certifică victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale, la patru ani de când susținătorii săi luau cu asalt Capitoliul

Tot în acest an, producătorul de vin Purcari a semnat un acord ferm pentru preluarea Cramei Baron Wines din regiunea Haskovo (Bulgaria), extinzându-și astfel portofoliul premium în Europa de Sud-Est.

Un alt exemplu notabil vine din zona construcțiilor: Teraplast și-a continuat expansiunea, cu achiziții importante în Ungaria și Croația, vizând producători locali de materiale de construcții și întărindu-și rolul de furnizor regional.

În sectorul telecomunicațiilor, Digi a progresat rapid în vestul Europei, axându-se pe Spania, Portugalia și Belgia, unde a câștigat adepți printr-o strategie de servicii de înaltă calitate și tarife competitive.

Pe de altă parte, eMAG – deja prezent în Bulgaria și Ungaria – a investit în noi hub-uri logistice care să conecteze Balcanii, inclusiv o platformă operațională aproape de granița cu Serbia, consolidându-și rolul de lider regional în domeniul vânzărilor electronice. În paralel, marile companii românești din sectorul transporturilor și serviciilor de curierat își întăresc la rândul lor poziția.

Grupul Grampet a deschis noi rute în Europa de Sud-Est, intensificând coridorul comercial dinspre portul Constanța, iar Fan Courier și-a accelerat planurile de extindere în Ungaria și Grecia, sprijinind creșterea comerțului online transfrontalier. Prin aceste mișcări ambițioase, antreprenoriatul local demonstrează că modelul românesc de business a ajuns la maturitate și e gata să concureze cu încredere în întreaga regiune, aducând plusvaloare atât economiei naționale, cât și piețelor pe care se extinde.

(9) Dacia Sandero este cel mai vândut automobil din Europa, iar producția de automobile din România stabilește un nou record în 2024

Zelenski a propus să cumpere arme de la viitoarea administrație Trump cu activele rusești înghețate CITEȘTE ȘI Zelenski a propus să cumpere arme de la viitoarea administrație Trump cu activele rusești înghețate

Dacia Sandero încheie anul drept lider al clasamentului celor mai vândute mașini din Europa în 2024, conform statisticilor Data Force.

Printre învinșii modelului Dacia se află Volkswagen Golf, Renault Clio sau Peugeot 208. Totodată, după primele 10 luni din 2024, avem un nou record de producție în România, cu 466.833 autovehicule fabricate, ceea ce înseamnă o creștere de 10 procente față de 2023.

10) Pentru al doilea an la rând, populația României a crescut

În premieră după 1990, 2 ani consecutivi, populația României a crescut. La 1 ianuarie 2024, România avea o populație rezidentă de 19,06 milioane de persoane, înregistrând o creștere de 9.900 de locuitori față de aceeași dată din 2023, conform datelor publicate de INS.

Aceasta se datorează repatrierii românilor din străinătate și sosirii imigranților, ca rezultat al creșterii veniturilor și a calității vieții.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
10 realizari