ULTIMA ORĂ Paul de România, fugit din țară, deschide un proces la New York și pretinde el tabloul de El Greco, fost în Colecția Regală, după ce Guvernul a reclamat dreptul de proprietate și a oprit vânzarea lucrării la Christie's

Perspective   
ULTIMA ORĂ Paul de România, fugit din țară, deschide un proces la New York și pretinde el tabloul de El Greco, fost în Colecția Regală, după ce Guvernul a reclamat dreptul de proprietate și a oprit vânzarea lucrării la Christie's

El Greco, San Sebastián - detaliu

Paul de România a deschis un proces în New York pentru a revendica la rândul său tabloul realizat de marele pictor spaniol El Greco și intitulat "San Sebastian", operă de artă care a aparținut fostei colecții a Coroanei Regale a României, iar apoi a intrat în posesia Regelui Mihai și pe care o revendică, acum, statul român.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

După cum a relatat Profit.ro, casa de licitații Christie's a scos de la vânzare, din licitația organizată în 5 februarie la New York, tabloul "San Sebastian" de El Greco, după ce Guvernul României a reușit să blocheze, temporar, vânzarea tabloului la licitație. Christie's a retras lucrarea de la vânzare în preziua licitației

Urmărește-ne și pe Google News

Casa de licitații Christie's anunțase recent punerea în vânzare a acestei capodopere, pe care o estimează la o valoare cuprinsă între 7 și 9 milioane de dolari.

EXCLUSIV Forțat de Comisia Europeană, Guvernul a semnat, înaintea plecării lui Ciolacu la Bruxelles, legea de eliminare din CA-uri a demnitarilor sinecuriști CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Forțat de Comisia Europeană, Guvernul a semnat, înaintea plecării lui Ciolacu la Bruxelles, legea de eliminare din CA-uri a demnitarilor sinecuriști

Acum, și Paul de România vrea acest tablou

Paul a fugit din România în 2020 și s-a stabilit la Paris, după ce a fost găsit vinovat de restituirea ilegală a unor bunuri imobiliare de lângă București, asupra cărora autoritățile au afirmat că și-a revendicat în mod fals dreptul de proprietate. El a fost condamnat în România la trei ani și patru luni de închisoare, dar avocații săi au susținut că acuzațiile penale împotriva sa au fost motivate politic și că este persecutat politic.

Anul trecut, cererea formulată de România și adresată Maltei de extrădare a lui Paul de România a fost respinsă de Curtea de Apel din Malta, unde acesta fusese arestat. Paul fusese arestat în aprilie 2024 pe baza unui mandat european de arestare și a fost ținut în arest timp de două luni până când i s-a acordat eliberarea pe cauțiune.

ULTIMA ORĂ Paul de România, fugit din țară, deschide un proces la New York și pretinde el tabloul de El Greco, fost în Colecția Regală, după ce Guvernul a reclamat dreptul de proprietate și a oprit vânzarea lucrării la Christie's

 

Paul de România a intentat acum și el, potrivit New York Post, la o instanță federală din Manhattan, un proces împotriva casei de licitații Christie's, căreia îi solicită tabloul de El Greco.

Ce relatează publicația

Conform sursei citate, Paul susține că Guvernul României nu poate avea nicio pretenție legitimă asupra renumitei opere de artă pentru că a fost furată și proveniența ei a fost fabricată, iar lucrarea este proprietatea exclusivă a fostului rege Carol al II-lea, de pe urma căruia Paul are pretenții de moștenire.

Paul a susținut în depozițiile din instanță, conform publicației americane, că, alături de alte lucrări de artă, tabloul contestat a fost împachetat ”în două vagoane atașate la Orient Express, iar conținutul lor a fost descărcat și depozitat în secret, timp de zeci de ani, în seifurile băncii elvețiene UBS din Zurich”.

Paul de România a mai susținut în instanță, conform sursei citate, că Regele Mihai i-ar fi spus lui Carol al II-lea, aflat și el în exil, că lucrările au fost confiscate de regimul comunist. Știind că nu are dreptul la ”picturile tatălui său”, le-a păstrat în secret până după moartea lui Carol al II-lea.

Potrivit depozițiilor din instanță, citate de New York Post, Paul a mai afirmat că Regele Mihai a vândut apoi lucrarea de El Greco unui dealer de artă din New York în 1976, susținând la acea vreme că ”moștenitorii” regelui Carol al II-lea au fost de acord cu vânzarea.

”Prințul Paul nu a încercat anterior să recupereze San Sabastian ca parte a moștenirii lui Carol al II-lea, deoarece nu știa unde se află până când în presă au apărut relatările că pictura a fost retrasă de Christie’s din la licitație, după ce Guvernul român și-a revendicat dreptul”, a declarat avocatul lui Paul, citat de New York Post

ULTIMA ORĂ Anchetă româno-americană: O firmă din România, cu contracte de la Pentagon de aproape 90 milioane dolari, acuzată că a dat mită unui funcționar al unui stat străin CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Anchetă româno-americană: O firmă din România, cu contracte de la Pentagon de aproape 90 milioane dolari, acuzată că a dat mită unui funcționar al unui stat străin

Potrivit unui document ministerial oficial, prezentat de Profit.ro, Guvernul a aprobat un memorandum ”privind demersurile instituționale ce se impun a fi realizate de România, inclusiv a inițierii unor proceduri (civile/penale) menite să asigure protecția juridică a operei de artă – tablou realizat de El Greco intitulat San Sebastian, ce face obiectul licitației din data de 5 februarie 2025 organizată de casa de licitații Christie’s New York - și restabilirea situației anterioare alienării acestuia de patrimoniul statului, dar și a oricărei proceduri execuționale sau de altă natură necesare preluării posesiei efective a tabloului”.

Guvernul și Ministerul de Finanțe au confirmat, ulterior pentru Profit.ro, adoptarea memorandmului în ședința din 16 ianuarie.  

Ulterior, după cum a relatat Profit.ro, statul român a blocat temporar vânzarea lucrării din colecția regală.

Premierul Ciolacu a confirmat apoi demersurile inițiate de Guvern pentru blocarea vânzării tabloului.

Blocarea vânzării la licitație a tabloului ”Sfântul Sebastian” al celebrului artist ”El Greco”, care face parte din patrimoniul românesc este o mare reușită a statului român și a echipei de avocați care ne reprezintă. Îi felicit pe reprezentanții Ministerului de Finanțe care gestionează acest caz și pe toți cei implicați în această victorie de etapă care ne dă încredere că vom recupera defnitiv, după zeci de ani, acest tablou de o valoare inestimabilă”, susține premierul.

Acesta arată că tabloul ”Sfântul Sebastian” realizat de ”El Greco” este o parte unică a patrimoniului cultural și a colecției naționale de artă a României. Tabloul a aparținut regelui Carol I, primul monarh al României, înainte de a fi lăsat moștenire Coroanei României la moartea acestuia în 1914.

Acest tablou alături de alte opere de artă au ieșit din România în 1947 și nu s-au mai întors de atunci niciodată în țară. În numele Guvernului României, am mandatat prin două Memorandumuri adoptate luna aceasta ministerele responsabile și avocații noștri să urmărească atât recuperarea picturii prin litigiul inițiat la Tribunalul Judiciar de la Paris, cât și blocarea licitației programată pe 5 februarie la New York de către o celebră casă de licitații”, arată premierul.

Acesta susține că ”licitația a fost oprită și tabloul a fost reținut de casa de licitații”, fiind un prim pas către recuperarea definitivă a acestui tablou care ”este fără echivoc proprietatea statului român”.

Ciolacu reia, de la Bruxelles, ideea impozitării progresive: ”Peste o anumită sumă poate fi o soluție!”. Pragul avansat de premier CITEȘTE ȘI Ciolacu reia, de la Bruxelles, ideea impozitării progresive: ”Peste o anumită sumă poate fi o soluție!”. Pragul avansat de premier

Acțiunea statului român

Potrivit surselor oficiale citate, statul român a reușit să suspende temporar încheierea vânzării până la un verdict al instanței.

”Până pe 28 februarie, tabloul este reținut de casa de liciații. Între timp, cele două părți se judecă. Va fi trimisă avocaților și o scrisoare de susținere a demersului din partea premierului Marcel Ciolacu”, au precizat sursele citate.

Ca urmare, chiar dacă tabloul ar fi licitat, vânzarea nu se va putea încheia în lipsa unei decizii a instanței.

Contactată pentru a comenta demersul avut în vedere de autoritățile române, Chiristie's nu a comunicat un punct de vedere până la ora publicării acestui articol. Acesta va fi prezentat imediat cum va fi transmis.

ULTIMA ORĂ Paul de România, fugit din țară, deschide un proces la New York și pretinde el tabloul de El Greco, fost în Colecția Regală, după ce Guvernul a reclamat dreptul de proprietate și a oprit vânzarea lucrării la Christie's

CONFIRMARE Guvernul a exclus mai multe companii de stat de la restricții bugetare din ordonanța ”trenuleț”. Vor fi acordate ore suplimentare, alocații de hrană și alte drepturi CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul a exclus mai multe companii de stat de la restricții bugetare din ordonanța ”trenuleț”. Vor fi acordate ore suplimentare, alocații de hrană și alte drepturi

Carol I, un admirator al lui El Greco, a cumpărat mai multe lucrări ale pictorului

După cum remarcă și Christie's, primul monarh al României, Carol I, urcat pe tron în 1866, a început din 1879 să achiziționeze extensiv lucrări pentru Colecția Regală, cu scopul decorării palatelor regale.

Cu consilierea savantului și colecționarului Felix Bamberg (1820-1893), regele a dezvoltat un gust deosebit pentru pictura spaniolă, care, deși populară în Franța, era mai puțin cunoscută și răspândită în Europa Centrală și de Est.

Carol I a deținut mai multe picturi de El Greco, dintre care majoritatea aparțineau regelui Ludovic Filip al Franței (1773-1850), din galeria sa spaniolă de la Louvre. 

Muzeul de Național de Artă al României deține în prezent trei lucrări importante de El Greco, din fosta Colecție Regală, respectiv: 

Logodna Fecioarei

Martiriul Sfântului Mauriciu sau Martiriul celor zece mii de tebani

Adorația păstorilor

Dragoș Anastasiu (Eurolines), numit de Bolojan consilier onorific pentru relația cu mediul de afaceri CITEȘTE ȘI Dragoș Anastasiu (Eurolines), numit de Bolojan consilier onorific pentru relația cu mediul de afaceri

Multe dintre lucrări au fost achiziționate de Carol I de la Christie’s Londra, în perioada 6-8 mai 1853, suveranul cumpărând lucrări care au aparținut mareșalului Soult sau baronului Isidor Taylor, dar Sfântul Sebastian nu s-a regăsit  printre aceste achiziții.

Proveniența timpurie a acestei picturi rămâne astfel puțin cunoscută, fiind probabil că a intrat pe altă cale în Colecția Regală, cel mai târziu în 1898, când a apărut în catalogul Bachelin al colecției regelui Carol I. 

”Nu este de mirare că opera lui El Greco a fost atât de râvnită de regele Carol I și atât de bine reprezentată în colecția sa. Pensulația uimitoare a artistului, paleta vibrantă și abordarea excentrică a compoziției – toate evidente în acest Sfânt Sebastian – ar fi fost la fel de izbitoare pentru colecționarul din secolul al XIX-lea precum sunt pentru privitorul modern de astăzi”, arată Christie's.

Armata primește permisiunea legală de a folosi armament contra dronelor care intră ilegal în spațiul aerian al României CITEȘTE ȘI Armata primește permisiunea legală de a folosi armament contra dronelor care intră ilegal în spațiul aerian al României

Cum a părăsit tabloul România 

Regele Carol I a lăsat tabloul moștenire instituției Coroanei României, în testamentul său din 14 și 26 februarie 1899.

Colecția Coroanei fusese constituită la finele secolului al XIX-lea din fonduri publice, prin achiziții ale Guvernului Brătianu, iar Carol I a menționat că întreaga sa colecție, catalogată de bibliotecarul casei regale Leo Bachelin în 1898, ”va rămâne pentru totdeauna și în intregul său în țară, ca proprietate a Coroanei României”.

Potrivit casei de licitații Christie's, în noiembrie 1947, Guvernul român ar fi transferat lucrarea în proprietatea Regelui Mihai. 

Dreptul de proprietate a fost transferat Regelui Mihai I al României (1921-2017), 11-12 noiembrie 1947, cu acordul Guvernului român”, arată Christie's, care precizează apoi că lucrarea a fost vândută de rege în 1976 ”cu firma Wildenstein & Co.” din New York, pentru ca ulterior să fie achiziționată, prin firma Giraud Pissarro Segalot, tot din New York, de către actualul proprietar, în 2010.

Din formularea casei de licitații nu reiese clar dacă fostul suveran a vândut tabloul - indicat în acest sens în afirmații publice, inclusiv de Christie's - direct firmei Wildenstein sau prin intermediul acesteia. Sunt înregistrate tranzacții ale lucrării în 1976 și 2010 și lucrarea ca provenind din fosta colecție regală.

Regele Mihai I a părăsit România în ianuarie 1948, la scurt timp după transferul proprietății și după ce a fost forțat să abdice de noul regim comunist.

Lucrarea a fost expusă la Paris în 1937, iar ulterior la Muzeul Prado din Madrid, Paris, la Galeria Națională de Artă din Washington, la Muzeul de Artă din Toledo și, ultima dată, la Muzeul de Artă din Dallas, între 1 aprile 1982 și 6 februarie 1983.

Anunț care va zgudui probabil industria cinematografică: Controlul asupra „James Bond” a fost preluat de Amazon MGM, divizia lui Jeff Bezos CITEȘTE ȘI Anunț care va zgudui probabil industria cinematografică: Controlul asupra „James Bond” a fost preluat de Amazon MGM, divizia lui Jeff Bezos

Controverse privind tablourile care au aparținut Colecției Coroanei României. Inclusiv regimul comunist a încercat să recupereze tabloul de El Greco

După 1947, din fosta Colecție a Coroanei au dispărut 42 tablouri, iar Regele MIhai a fost indicat public de istorici și istorici de artă că ar fi scos din țară cea mai mare parte dintre acestea. Unele au fost identificate ulterior în colecții private sau muzee din Franța, SUA și Italia, iar printre acestea au fost indicate Sfântul Sebastian și Portretul lui Giacomo Bosio de El Greco. 

Conform unor documente din instanțe analizate de Profit.ro, în 1985 regimul comunist a intentat la New York un proces firmei Wildenstein și proprietarului de atunci, Daniel Wildenstein, care vânduse tabloul San Sebastian în 1976, solicitând recuperarea a două lucrări de El Greco.

Statul român nu a putut furniza însă documentele solicitate în instanță prin avocați, așa că ulterior, în 1987, într-un demers mai mult de imagine, firma americană a fost dată în judecată de statul comunist chiar în România și a fost găsită vinovată, iar conform sentinței ar fi urmat să fie executată chiar în SUA, lucru, însă, imposibil.  

DOCUMENT Autoritățile vor comunica predominant prin mijloace electronice cu populația, fără a cere semnături olografe sau electronice. Verificarea identității, eliminată în unele cazuri. ONG-uri, obligate să furnizeze informații de interes public CITEȘTE ȘI DOCUMENT Autoritățile vor comunica predominant prin mijloace electronice cu populația, fără a cere semnături olografe sau electronice. Verificarea identității, eliminată în unele cazuri. ONG-uri, obligate să furnizeze informații de interes public

Una din cele mai mari dinastii de dealeri de artă din lume, familia Wildenstein a fost acuzată nu doar că ar fi cumpărat ilegal de la Regele Mihai tablouri aparținând statului român, dar și că ar fi tranzacționat opere de artă confiscate de naziști de la proprietari evrei. 

În calitate de ministru al Culturii, fostul mare scriitor francez Andre Malraux a acuzat firma în anii '60 că ar fi încercat mituirea unui funcționar ministerial pentru a aviza exportul unei capodopere a pictorului George de la Tour. 

Presa a relatat că statul român i-a intentat după 1990 procese și fostului suveran Mihai I pe tema bunurilor din fosta Colecție a Coroanei, dar având în vedere discuțiile privind alte proprietăți regale, precum Castelul Peleș, autoritățile au renunțat la astfel de demersuri. Acum, însă, odată cu reapariția lucrării de El Greco pe piață, statul român încearcă recuperarea fostei opere a Colecției Coroanei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
paul de românia
el greco
regele mihai
san sebastian
christie's
guvern
wildenstein