Ultimul control efectuat de Autoritatea de Supraveghere Financiară la Carpatica Asig a evidențiat un deficit de capital care depășește 500 de milioane de lei, arată sursele Profit.ro. În 2014, când compania a intrat în redresare financiară, ASF vorbea despre aproximativ 100 de milioane de lei.
Ultimul control din 2015 a scos în evidență un deficit de aproximativ 33 de milioane de euro sau 150 de milioane de lei. Această sumă a fost menționată, de altfel, și de procurori în referatul prin care cereau arestarea preventivă a conducerii societății.
International Insurance Consortium (IIC), societatea care a anunțat că s-a înțeles cu Ilie Carabulea pentru preluarea Carpatica Asig, ar fi dispusă să investească, într-o primă fază, 100 de milioane de euro cu tot cu partea care îi va reveni acționarului. Această sumă, deși este considerată foarte mare raportat la potențialul pieței locale de asigurări, s-ar putea dovedi însă insuficientă în actualele condiții.
Sursele Profit.ro spun că ASF a desfășurat ultimul control la Carpatica la începutul acestui an, cu puțin timp înainte ca procurorii DIICOT să anunțe declanșarea urmăririi penale față de proprietarul și conducerea Carpatica Asig. Cele 500 de milioane de lei ar trebui vărsate în rezervele de daună care, după cum a constatat ASF și au consemnat și procuroii DIICOT au fost subevaluate.
În prezent, Carpatica Asig se află în rezoluție și este condusă prin intermediul Fondului de Garantare a Asiguraților. Compania se află în redresare financiară din aprilie 2014.
Din septembrie 2015, conducerea executivă a fost asigurată de Liviu Stoicescu, în prezent suspendat din funcție de ASF. Președinte al Consiliului de Administrație a fost Angela Toncescu, fosta șefă a fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), de asemenea suspendată.
La finalul anului 2015, compania ocupa locul al optulea în topul după primele brute subscrise, peste 90% din vânzări venind din RCA.
Carpatica Asig și-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib. Acțiunile asigurătorului sunt deținute de Atlassib Sibiu - 92,42%, Transcar Sibiu - 6,97%, Corneliu Tănase - 0,08% și Aurel Albu - 0,53%, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.
Compania are la nivel național peste 60 de sucursale și colaborează cu peste peste 5.000 de intermediari din domeniul asigurărilor.