Producătorul român de baterii litiu-ion Prime Batteries, controlat de Adrian Polec, anunță că progresează cu ritmul de finalizare, prevăzută pentru 2024, a noii facilități de producție, urmând să ajungă la o capacitate de 2 GWh.
"Acest proiect ambițios, situat lângă București, progresează rapid. De la o viziune inițială până la o instalație aproape completă, fabrica reprezintă un pas semnificativ înainte în stocarea energiei, oferind o capacitate de 2 GWh care va furniza soluții de energie durabilă atât pentru uz industrial, cât și rezidențial.
Intrând acum în ultima fază înainte de finalizare, fabrica va fi echipată cu linii de asamblare inovatoare, sisteme de testare de precizie și unități de management de mare capacitate", este mesajul companiei.
În primăvară, Prime Batteries și grupul Monsson al omului de afaceri suedez rezident în Monaco Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de capacități regenerabile din România, dar cu afaceri în întreaga lume, supranumit "regele eolienelor", au conectat la rețeaua națională cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice în baterii din România
Aceasta face parte din primul proiect hibrid fotovoltaic-eolian-baterii, în cadrul Parcului Eolian Mireasa, cu o capacitate de 50 MW, aflat în județul Constanța.
Unitatea de stocare are o putere instalată de 24 MWh – (6MWx4h), este construită în județul Constanța de către Monsson, printr-un proiect unicat, aflat în brevetare, și folosește baterii de producție autohtonă, produse de compania românească Prime Batteries Technology. Această primă etapă este doar una din cele 3 etape care vor constitui un total de 216 MWh capacitate de stocare ce va fi dată în exploatare pe parcursul 2024-2025.
Investiția se va ridica la un miliard de euro, până în 2026.
CITEȘTE ȘI FOTO Salt Bank din grupul Banca Transilvania și-a lansat aplicația, ca prima bancă 100% digitală Made In România Fabrica românească are deja o colaborare economică cu Mercedes-Benz Energy, o subsidiară a grupului german Mercedes-Benz specializată pe furnizarea de sisteme de stocare a energiei electrice, despre care Profit.ro a scris în exclusivitate.
Fabrica Prime Batteries Technology, din Cernica, cu o capacitate anuală de producție de 200 MWh, a fost fondată în 2016 și este deținută în proporție de circa 70% de Adrian Polec (37 de ani), circa 20% de Florentin Vincențiu Ciobanu și 10% de grupul sud-african Metair, care controlează și Rombat – cel mai mare producător de baterii de plumb din România.
Cum a anunțat atunci Profit.ro, Grupul Metair a intrat, inițial, în afacerea Prime Batteries Technology prin intermediul Rombat, care a plătit în 2018 un milion de euro pentru 35% din părțile sociale ale firmei. În luna mai a acestui an, Metair a intrat direct în companie, dar și-a diminuat participația la 10%.
CITEȘTE ȘI FOTO REPORTAJ Am intrat în Ford Otosan Kocaeli, locul de unde va fi controlată și coordonată fabrica Ford din CraiovaPrime Batteries Technology a ajuns în 6 ani la o cifră de afaceri de circa 7,8 milioane de euro și plănuiește să își mărească capacitatea de producție la 8 GWh prin intermediul a alte două noi centre de producție care vor fi amplasate pe teritoriul României, pentru a putea acoperi cererea mare de baterii litiu-ion din Europa.
Adrian Polec este și proprietarul grupului APX Hotels care administrează 6 hoteluri de 4 stele: boutique hotelurile Venis, din apropierea ambasadei Elveției, și Filitti, din apropierea Pieței Națiunilor Unite, Union Plaza din zona Unirii, toate în centrul Bucureștiului, plus complexul hotelier Wolkendorf din satul brașovean Vulcan, Hermanns Hotel și Libra din Sibiu.
CITEȘTE ȘI Plan surpriză pentru România al Żabka, cel mai mare retailer de proximitate din Polonia: 200 de magazine doar în acest an. Va fi adus și un concept nouÎn România, stocarea de energie electrică este în fază incipientă. Există o singură instalație integrată în sistemul energetic național, cu putere de 7 MW, precum și mai multe alte autorizații de înființare emise de ANRE pentru tot atâtea proiecte în domeniu, majoritatea asociate cu viitoare centrale de producție de energie regenerabilă intermitentă.
Ministerul Energiei a relansat un apel de proiecte pentru finanțare nerambursabilă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care se vizează sprijinirea construirii unei capacități totale de stocare a energiei în baterii de până la 480 MW. Bugetul schemei de ajutor de stat este de aproape 80 milioane euro.