Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a coborât în luna februarie la -2,7%, nou nivel minim istoric, de la -2,1% în ianuarie, după o scădere a prețurilor cu 0,24% față de prima lună din 2016, arată datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS).
În ianuarie 2016, rata anuală a inflației a fost de -2,1%, arată news.ro.
Datele INS arată că prețurile de consum au scăzut în februarie, în medie, cu 0,24% comparativ cu luna ianuarie, însă evoluția a fost diferită de la o categorie de produse la alta.
Astfel, alimentele s-au scumpit, în medie, cu 0,34% în februarie față de luna precedentă, în timp ce mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,27%, iar prețurile serviciilor au scăzut, în medie, cu 1,14%.
În perioada februarie 2015-februarie 2016, prețurile alimentelor au scăzut cu 6,5%, în medie, mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,5%, iar serviciile - cu 0,3%.
În acest interval, taxa pe valoarea adăugată (TVA) a scăzut de la 24% până la 9% pentru alimente, de la 1 iunie 2015, iar cota generală de TVA a fost redusă de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016. De la începutul acestui an, cota TVA pentru apa potabilă și pentru cea folosită la irigații a scăzut la 9%.
Calculele matematice arată că, dacă reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%, s-ar fi transpus integral în prețurile de la raft, prețurile alimentelor ar fi trebuit să scadă, în medie, cu 12,1%.
Reducerea cotei generale a TVA de la 24% până la 20% are un efect de reducere a prețurilor finale cu 3,2%, în cazul în care comercianții ar aplica integral reducerea taxei la prețurile de la raft. O ipoteză departe de situația reală.
"Datele privind inflația pe ianuarie (prima lună după reducerea TVA n.r.) arată că transmisia reducerii TVA în prețuri a fost de sub 40%, adică sub nivelul estimărilor. Asta arată că retailerii au scăzut mai puțin prețurile decât ar arăta calculele pentru că există cerere. Probabil că presiunile inflaționiste cresc", a comentat, pentru News.ro, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.
Comparativ cu ianuarie, cele mai mari scăderi de prețuri s-au înregistrat, în februarie, la biletele de avion (-4,3%), telefon (-4,2%), energie termică (-2%), ouă (-1,7%), apă-canal-salubrutate (-1,4%) și combustibili (-1,3%).
La polul opus, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat, față de prima lună a anului, la citrice și alte fructe meridionale (4,45%), cartofi (2,4%) zahăr (1,2%) și fructe proaspete (1,1%).
Pentru finalul anului 2016, Banca Națională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflației va urca la 1,4%, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 3,4%. Dacă se exclude efectul reducerii TVA asupra prețurilor, rata anuală a inflației ar fi, la finalul acestui an, de 3%.