Grupul elen Marinopoulos, care controla la un moment dat în România cafenelele Starbucks și magazinele de confecții Gap, a evitat falimentul în ultimul moment, printr-un acord prin care va fi preluat de operatorul rival de supermarketuri Sklavenitis, relatează Kathimerini.
Acordul a fost aprobat de board-ul Alpha Bank, în urma unei decizii similare a Eurobank, pentru extinderea liniilor de creditate, arată news.ro.
În luna iunie, Marinopoulos făcuse cerere de intrare în insolvență, sub povara unor datorii de 1,3 miliarde de euro, o sumă fără precedent pentru o companie din Grecia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dintre aceste obligații financiare, 723 de milioane de euro erau datorate furnizorilor și creditorilor, 4,3 milioane de euro angajaților, 338 de milioane de euro băncilor, 159 de milioane de euro erau datorate sub formă de chirii restante și 100 de milioane taxe și contribuții sociale neplătite.
Grupul Marinopoulos a fost înființat în 1962 și este cel mai mare lanț de retail din Grecia. Până acum patru ani, Carrefour era cel mai mare lanț de supermarketuri din Grecia, prin intermediul unei companii mixte, deținută în părți egale cu Marinopoulos. Participația retailerului francez a fost cumpărată de Marinopoulos Group, în 2012. Grupul a păstrat franciza Carrefour în Grecia și Bulgaria, iar în martie 2016 avea 823 de magazine.
Marinopoulos a atribuit problemele financiare, provocate de scăderea veniturilor și creșterea costurilor operaționale, recesiunii economice din Grecia.
Sklavenitis s-a arătat interesat încă de la început de salvarea Marinopoulos, iar miercuri a confirmat că va cumpăra grupul prin intermediul unei finanțări bancare de până la 360 de milioane de euro.
Planul de restructurare ar include tăierea cu 50% a datoriilor Marinopoulos către furnizori.
Acordul mai trebuie aprobat și de National Bank of Greece și Piraeus Bank, iar discuțiile sunt avansate.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Fostul sediu al Bibliotecii Naționale, "Palatul Bursei", scos la închiriere pentru cazinouri, cafenele și oameni de afaceriAcordul va fi bine primit în Grecia, unde cifra de afaceri a Marinopoulos reprezintă 1% din PIB-ul țării.
Salvarea Marinopoulos este o veste bună pentru cei aproximativ 2.000 de furnizori, care riscau, o pate dintre ei, falimentul, dar și pentru cei 12.500 de angajați ai grupului.
Legislația elenă prevede că băncile creditoare trebuie să aprobe transferul Marinopoulos într-o companie nouă, care va fi deținută integral de Sklavenitis.