Consiliul Național al IMM cere ca autoritățile să elimine distincția dintre firmele care primesc fonduri de la bugetul de stat și cele care obțin fonduri europene, aflată în proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea normelor de implementare a OU pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii.
Consiliul a cerut, într-o conferință, și modificarea unor articole din proiect privind beneficiarii eligibili, cheltuielile eligibile, etapele implementării programului și grila de evaluare tehnică.
În proiect, formularea cu privire la criteriul de eligibilitate pentru ca întreprinderile mici și mijlocii să poată beneficia de finanțări din fonduri europene este ambiguă, întrucât aplicanții pot considera eligibilă regiunea București-Ilfov, consideră Consiliul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În acest sens, este propusă stabilirea doar a unor cheltuieli neeligibile și definirea clară a conceptului de ,,cerere de plată” prin specificarea mecanismului de plată de care beneficiază întreprinderile pentru înființare: plată/avans sau rambursare.
Florin Jianu, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, a solicitat afișarea unui calendar în ceea ce privește implementarea tuturor fazelor programului: aplicare, evaluare, contractare, cu observația că durata de implementare a proiectelor nu trebuie să depășească un an.
Jianu a afirmat că, în programul de guvernare 2017-2020, evaluarea pentru fiecare aplicație depusă trebuie realizată într-o singură zi, în timp ce sistemul actual de evaluare nu evidențiază acest termen.
Consiliul solicită și modificarea unor criterii de eligibilitat, precum eliminarea celor care punctează lipsa unei acțiuni, respectiv obținerea a 5 puncte chiar dacă administratorul nu va urma cursuri pentru dezvoltarea competențelor. În grila de evaluare propusă de Consiliu sunt integrate două criterii inovatoare, precum calitatea planului de afaceri și nivelul asumat al cifrei de afaceri, urmând ca întreprinderile care au înregistrat o cifră de afaceri reprezentând minimum 40% din asistența financiară nerambursabilă să fie punctate cu 20 de puncte.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Draftul Legii prevenției pregătite pentru firmeÎn ceea ce privește tipul cheltuielilor incluse în bugetul proiectului, propunerea este ca întreprinderile cu active imbobilizate (corporale și necorporale) în pondere de peste 50% din valoarea asistenței financiare să obțină 20 de puncte, urmând ca restul de 49% să reprezinte bugetul pentru salarii.
Jianu a afirmat că nu dorește, prin modificările propuse programului, transformarea într-unul social.