ASF confirmă Profit.ro: RCA pentru căruțe, o eroare materială care urmează să fie discutată

ASF confirmă Profit.ro: RCA pentru căruțe, o eroare materială care urmează să fie discutată
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 15 nov 2016

După ce  Profit.ro a anunțat că Ordonanța de Urgență privind RCA introduce, fără intenție, obligativitatea asigurării căruțelor, Autoritatea de Supraveghere Financiară a emis un punct de vedere care confirmă eroarea. ASF spune că toate aspectele privind implementarea OUG, inclusiv cel sesizat de Profit.ro, vor fi lămurite după  adoptarea noilor norme în domeniu.

Este a doua eroare majoră din legislația RCA sesizată de Profit.ro, după ce, în urma unui alt material, autoritățile au modificat legea în așa fel încât să poată fi asigurate și mașinile electrice.

Urmărește-ne și pe Google News

În privința asigurării căruțelor, ASF a transmis următorul punct de vedere: “Normele RCA, care urmează a fi adoptate în scurt timp, în urma finalizării procesului de consultare publică, vor lămuri toate aspectele legate de implementarea OUG 54/2016. În privința informației conform căreia trebuie încheiate contracte RCA și pentru vehicule cu tracțiune animală (ex. căruțe), cel mai probabil vorbim despre o eroare materială, care urmează a fi discutată în contextul finalizării normelor de aplicare a ordonanței de urgență".

Profit.ro a scris că două modificări aduse definiției termenului de vehicul și, respectiv, prevederilor privind obligatvitatea deținerii unei polițe RCA au condus la apariția unei situații absurde: potrivit legii, căruțele ar trebui să dețină o asigurare, la fel ca autovehiculele.

Concret, la articolul 2, OUG definește vehiculul ca fiind “mijloc de transport cu sau fără propulsie proprie, destinat deplasării pe uscat, inclusiv orice tip de remorcă, indiferent dacă este cuplată sau nu, cu excepția celor care se deplasează pe șine, bicicletelor sau vehiculelor cu tracțiune animală, pentru care nu există obligația legală de înmatriculare sau înregistrare”.

În România, proprietarii căruțelor sunt obligați să își înregistreze căruța la Primăria comunei de care aparțin și, mai mult, plătesc și o taxă anuală pentru aceasta. Așadar, potrivit definiției din OUG, căruțele sunt înregistrate, deci nu sunt excluse din categoria “vehiculelor”.

Mai departe, la articolul  4, OUG arată pentru cine este obligatorie încheierea contractului RCA. “Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România (nr: deci și căruțele), precum și tramvaie au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă care urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule...”, arată Ordonanța de Urgență.

viewscnt
Afla mai multe despre
carute
asf
rca carute