Închiderea de către Piraeus Bank România, din aprilie, a 19 sucursale va afecta aproximativ 90 de angajați, iar mai mulți dintre aceștia se gândesc să dea banca în judecată în condițiile în care, conform surselor Profit.ro, au primit explicații puține și vagi, iar conducerea le-a oferit compensații cu mult sub cele practicate în sistemul bancar.
Piraeus Bank România, subsidiara locală a grupului financiar elen Piraeus, are în acest moment o rețea de aproximativ 120 de unități, iar agențiile sau sucursalele care urmează să fie închise sunt localizate, în cea mai mare măsură, în orașe mici și mijlocii.
În urmă cu trei săptămâni, Piraeus a anunțat că urmează să închidă 19 sucursale situate în astfel de orașe mici și mijlocii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Decizia luată cu privire la închiderea celor 19 unități teritoriale face parte din procesul de optimizare a rețelei teritoriale, urmărind acoperirea tuturor zonelor importante pentru clienți, la nivel național, banca concentrându-și prezența în orașele mari", spun reprezentanții Piraeus.
Mai mulți angajați ai băncii, afectați de restrângerea rețelei, spun însă că nu au primit explicații privind motivul viitoarei concedieri și nici nu au avut posibilitatea unei negocieri în ceea ce privește eventualele compensații, așa cum prevede legislația în domeniu. Ei au discutat deja cu un avocat și se gândesc să își ceară drepturile în instanță.
Explicații vagi
"Angajaților li s-a transmis că s-a negociat cu reprezentanți ai lor, însă, atunci când au cerut numele acestor reprezentanți, conducerea a refuzat să le furnizeze informațiile. Tuturor, indiferent de poziția sau vechimea în bancă, li s-a oferit un singur salariu compensatoriu. Decizia de închidere a unităților le-a fost transmisă salariaților pe 7 martie, iar această informație a apărut pe rețeaua internă a băncii pe 8 martie, deși regulamentul spune că ar fi trebuit publicată înainte de informarea oficială. Conducerea ar fi invocat o problemă de natură tehnică", arată sursele Profit.ro.
Potrivit acestora, banca a încercat și o negociere individuală cu o parte dintre angajați, însă nu pe căi oficiale care să presupună documente scrise. "Au fost angajați cărora directorii zonali le-au propus până la 3-4 salarii compensatorii, însă nu mai mult și fără documente. În sistemul bancar s-au dat, în funcție de poziție și experiență, în jur de 10-12 salarii angajaților concediați. Legislația muncii vorbește de până la 15 salarii", au mai spus sursele citate.
CITEȘTE ȘI "Cea mai așteptată carte", cea mai vândută și alte recorduri - un "ansamblu cam porcos" care îți poate aduce succesulDe asemenea, deși au fost anunțați inițial că vor avea acces la o prezentare a deciziei conducerii în ceea ce privește nivelul salariilor compensatorii de care ar urma să beneficieze, angajații nu au primit explicații în această privință, arată sursele.
În ceea ce o privește, Piraeus Bank a comunicat, pentru Profit.ro, că măsurile luate au respectat legislația în vigoare și că nu poate dezvălui nivelul compensațiilor primite de către angajați, întrucât acestea fac obiectul unor contracte confidențiale.
Alternative prea puține și deloc avantajoase
Pe de altă parte, banca a pus la dispoziția celor vizați de concediere o listă cu mai multe posturi în alte locații decât cele ce urmează să fie desființate. Potrivit Piraeus, aproximativ 20% din angajați au ales deja să rămână în bancă pe alte posturi. Alternativele oferite, însă, spun sursele Profit.ro, ar fi fost prea puține la număr și dezavantajoase.
"A fost postată pe rețeaua internă o listă cu posturi în bancă. Sunt însă doar 20 de locații pentru cei aproximativ 90 de oameni care urmează să fie concediați. Nu mai spun că sunt foarte mulți care ar trebui să facă naveta la peste 100 de kilometri pentru a rămâne în bancă", mai spun sursele.
Grupul bancar de care aparține Piraeus Bank România traversează o perioadă extrem de dificilă. La începutul acestui an, directorul Piraeus și-a dat demisia după ce acțiunile instituției s-au prăbușit la Bursa din Atena. În jur de 26% din acțiunile grupului sunt deținute de statul elen prin Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei. Ca și celelalte bănci elene, Piraeus este dependentă de finanțările venite de la Banca Centrală Europeană.
Situația băncii grecești nu este una fericită nici în România, unde a pierdut, numai în primele nouă luni din 2015, aproape un sfert din depozitele clienților, în mare parte din cauza temerilor propagate de problemele cu care se confruntă în continuare în piața de origine.
La finele lunii septembrie a anului trecut, Piraeus Bank România se confrunta cu o scădere a depozitelor, de la 989 de milioane de euro (iunie 2015) la 768 de milioane de euro. Față de finele anului trecut, scăderea este mai amplă, de aproape o treime. Concomitent, banca anunța o reducere a activelor cu 7%, de la 1,91 miliarde de euro la 1,77 miliarde de euro. Piraeus Bank a pierdut 0,4 puncte procentuale din cota de piață, atât pe depozite, cât și pe credite, la 1,2%, respectiv 2,6%. Cota de piață pe active se situează la circa 2,2%.
Presa a relatat că Piraeus Bank România a renunțat, în ultimul an, la circa 200 de angajați, oprindu-se la un total de personal de 1.435 persoane, și a redus cu 10 unități numărul unităților filialelor.
Banca a fost foarte aproape de preluarea de către fondul de investiții J.C Flowers. Tranzacția ar fi urmat să fie realizată împreună cu achiziționarea de către fondul american și a băncii Carpatica.
După o serie de negocieri dure, conducerea centrală a Piraeus a respins însă oferta, așa cum a arătat atunci în exclusivitate Profit.ro.