AGA de la Electrica a respins planul de administrare al societății. Administratorii acuză Ministerul Energiei că vrea să controleze CA-ul și numirea șefilor de filiale

AGA de la Electrica a respins planul de administrare al societății. Administratorii acuză Ministerul Energiei că vrea să controleze CA-ul și numirea șefilor de filiale
scris 9 sep 2015

AGA de la Electrica SA, dominată de statul român, prin Ministerul Energiei, a respins, miercuri, planul de administrare al societății propus de Consiliul de Administrație, iar CA-ul a făcut publică o scrisoare adresată în august ministrului Energiei, Andrei Gerea, în care membrii CA îi atrăgeau atenția ministrului că reprezentanții ministerului vor să controleze Consiliul și se implică în numirea șefilor filialelor Electrica SA, ceea ce contravine actului constitutiv al societății.

"Din păcate, Consiliul a observat de mai multe ori că statul român, prin Ministerul Energiei, în calitate de acționar, dorește să păstreze un control asupra Electrica, astfel cum reiese printre altele din următoarele: dorința de a introduce indicatori cheie de performanță pentru Consiliul de Administrație, în ciuda faptului că această practică nu este uzuală în societățile din Europa de Vest. În cadrul mai multor convorbiri oficiale cu ministerul dumneavoastră, am aflat că principalul motiv pentru introducerea acestor indicatori cheie de performanță pentru Consiliu este ca acționarul majoritar să dispună de mijloacele pentru a demite Consiliul. Din punctul nostru de vedere, acesta este un motiv greșit, deoarece aceasta generează o situație de tip „noi și ei”, bazată pe neîncredere între Consiliu și acționari, și nu este percepută pozitiv de către piață și comunitatea de investitori. De asemenea, în acest fel nu se respectă drepturile acționarilor minoritari", se arată în documentul citat.

Urmărește-ne și pe Google News

Prin listarea la Bursă a Electrica SA de anul trecut, statul român, prin Ministerul Energiei, a renunțat la calitatea de acționar unic al companiei, rămânând cu o participație de 48,78% la capitalul social al Electrica. În urma listării, Electrica SA a obținut circa 500 milioane euro, resurse care ar trebui utilizate pentru investiții în dezvoltarea rețelei de distribuție de energie electrică. Compania dispune de lichidități de circa 630 milioane euro și are programate investiții de peste 2,8 miliarde lei în perioada 2015 - 2018.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În AGA de miercuri de la Electrica SA, acționarii au supus la vot aprobarea planului de administrare al societății, precum și contractele administratorilor companiei, inclusiv obiectivele și criteriile de performanță, precum și sistemul de remunerare al acestora. Toate propunerile au fost respinse prin vot de către acționari.

În scrisoarea din august a CA-ului Electrica adresată ministrului Energiei se mai acuză "dorința de a fi informat (a statului, prin Ministerul Energiei – n.r.) cu privire la procesul de numire a directorilor societății. Potrivit actului constitutiv, aceasta este o răspundere ce cade integral în sarcina Consiliului de Administrație și nu a acționarilor, indiferent de pachetul de acțiuni deținut în societate", se afirmă în scrisoare.

O altă nemulțumire a CA-ului Electrica este "faptul că reprezentanții ministerului au încercat să influențeze procesul de nominalizare a administratorilor filialelor Electrica".

"Pentru ca acest proces de nominalizare să fie complet transparent și independent, ar trebui folosite serviciile unui consultant extern și orice recomandări ar trebui făcute și evaluate de consultant în baza unui profil al membrilor Consiliului bine conturat și în final candidații ar trebui numiți de către Consiliul de Administrație. Acest proces independent se află la acest moment în curs de dezvoltare", spun membrii CA al Electrica.

Însă chiar miercuri, 9 septembrie, la ora 10:00, a fost programată, la Ministerul Energiei, deschiderea ofertelor primite la licitația organizată de minister pentru achiziția de servicii de recrutare de personal în vederea selectării și plasării administratorilor în consiliile de administrație sau de supraveghere ale companiilor cu capital integral sau majoritar de stat la care Ministerul Energiei are calitatea de autoritate publică tutelară, precum și la regiile autonome aflate sub autoritatea instituției.

Ministerul apreciază că va finaliza evaluarea ofertelor până pe 22 septembrie, iar data estimată de semnare a acordului-cadru este finalul acestei luni. Inițial, licitația fusese lansată în iulie, iar data estimată de semnare a acordului-cadru era 19 august.

În scrisoarea CA-ului de la Electrica către ministrul Gerea se mai acuză "solicitarea mai multor AGA".

"Este o practică uzuală ca AGA să se întrunească anual și ca supravegherea Executivului să cadă în sarcina Consiliului de Administrație, astfel cum prevede în mod expres actul constitutiv al societății. Mai mult, organizarea mai multor AGA împiedică conducerea și Consiliul să administreze societatea într-un mod eficient și să introducă mijloacele corespunzătoare pentru ca Electrica să ajungă mai repede să fie în linie cu valorile de referință ale societăților europene similare", se spune în scrisoare.

"Excelența voastră, sperăm cu sinceritate că statul român, reprezentat prin Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar al Electrica, ia în considerare observațiile noastre în perioada următoare și respectă regulile societăților listate. Consiliul de Administrație apreciază foarte mult un dialog pozitiv și constructiv bazat pe încredere cu statul român, reprezentat prin ministerul dumneavoastră, promovând astfel o cultură a respectului reciproc și transparenței și care permite stabilitate pentru societate și comunitatea de investitori", se afirmă în finalul scrisorii, semnată de Victor Cionga, președinte CA Electrica, precum și de membrii Consiliului, respectiv Michel Boersma, Arielle Malard de Rothschild, Cristian Busu și Victor Grigorescu. 

Tot miercuri, Electrica SA a anunțat că Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA (SAPE), la acționar unic este statul, prin Ministerul Energiei, și care a moștenit participațiile Electrica SA la filialele sale de distribuție, inclusiv litigiile inițiate de Electrica împotriva cumpărătorilor participațiilor majoritare la respectivele filiale, a cerut Electrica SA daune totale de circa 1,3 miliarde euro pentru neurmărirea îndeplinirii obligațiilor post-privatizare de către respectivii cumpărători.

"Electrica a primit de la SAPE o notificare prin care se susține existența unor așa-zise prejudicii care ar fi fost cauzate prin neurmărirea în trecut de către Electrica a îndeplinirii obligațiilor post-privatizare asumate de către investitorii care au dobândit acțiuni la societățile privatizate cu privire la care Electrica a acționat în calitate de vânzător, astfel cum aceste obligații rezultau din respectivele contracte de privatizare, precum și necomunicarea unor documente solicitate de SAPE în vederea identificării persoanelor fizice responsabile (identificate generic)", se spune într-o informare remisă, miercuri, de Electrica SA Bursei de Valori București (BVB).

Electrica a inițiat discuțíi cu SAPE pentru a clarifica solicitările acesteia din urmă de a i se plăti sume în cuantum de 304.886.966,8 lei, 1.347.420.170 dolari și 45.857.677,1 euro, se arată în informarea transmisă de Electrica Bursei.

"În baza informațiilor disponibile în acest moment, Electrica consideră că solicitarea SAPE este nerezonabilă și neîntemeiată, SAPE având calitatea de succesor cu titlu universal al Electrica", arată Electrica SA, în documentul citat.

Electrica notează că, la acest moment, nu are cunoștință despre nicio acțiune, procedură sau măsură legală inițiată de SAPE împotriva sa.

SAPE a fost înființată anul trecut prin divizarea parțială a Electrica SA și cuprinde participațiile minoritare ale Electrica SA la Enel Energie Muntenia, Enel Distribuție Muntenia, Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distribuție, E.ON Energie România, Electrica Soluziona, Bursa Română de Mărfuri și Hidro Tarnița.

SAPE a moștenit și litigiile dintre Electrica SA și cumpărătorii participațiilor majoritare la filialele de distribuție ale Electrica SA, respectiv Enel, E.ON și CEZ, care au ca obiect tocmai neîndeplinirea de către aceștia a obligațiilor post-privatizare asumate, în special a celor referitoare la investițiile în dezvoltarea companiilor preluate. Litigiile provin din perioada în care Electrica SA era controlată integral de statul român.

La începutul lunii august, Ministerul Energiei a numit un nou director general la SAPE, în persoana lui Ion Adrian Moldoveanu, membru al Partidului Liberal Reformator, ca și ministrul Energiei, Andrei Gerea. Moldoveanu a fost numit în urma demisiei fostului director general Dan Agrișan.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
ministerul energiei
andrei gerea
sape
ca companii de stat