Companiile producătoare de țigarete din România și-ar putea stopa procesul de producție cel puțin 15 zile, ca efect al adoptării, luni, de către plenul Camerei Deputaților, așa cum a anunțat Profit.ro, a proiectului de lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe. Votul de luni a fost unul pe articole, marți urmând ca proiectul de lege să primească și votul final.
Motivul: termenul de intrare în vigoare a Legii este de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, în timp ce termenul de redactare a normelor de aplicare a Legii este de 45 de zile de la publicare.
Odată cu intrarea în vigoare a legii, companiilor le este interzisă producerea de pachete de țigări sub forma actuală, însă le este permisă vânzarea acestora până la epuizarea stocurilor. Potrivit unor surse din piață, în intervalul dintre data intrării în vigoare a legii și cea a publicării normelor tehnice, companiile fie își vor înceta procesul de producție, fie vor produce după cum înțeleg ele conținutul legii. În acest din urmă caz, companiile își vor asuma un risc important, și anume cel ca aspectul (text, culori, dimensiuni etc) pachetelor să nu corespundă caracteristicilor prevăzute în norme, ceea ce ar conduce la retragerea de piață a respectivelor produse (și implicit la asumarea unor pierderi).
De altfel, neconcordanța fusese semnalată Biroului Permanent al Camerei deputaților de unul dintre producătorii locali: “Conform votului comisiilor de raport (care apoi a fost repetat și în plen -n.r.), Legea ar urma să intre în vigoare la 30 de zile după publicare, normele de aplicare a acesteia să fie adoptate abia după 45 de zile, iar noile avertismente de pe pachete să fie folosite de la 1 ianuarie 2017. Pentru a asigura continuitatea producției și aprovizionării pieței, aceste prevederi trebuie să intre în vigoare la aceeași dată. În caz contrar, în perioada dintre intrarea în vigoare a Legii și 1 ianuarie, nu vor mai putea fi fabricate, dar vor putea fi puse pe piață produsele actuale. Pe de altă parte, dacă între timp apar normele, vor putea fi fabricate, dar nu vor putea fi puse pe piață produse conforme reglementărilor viitoare”, se precizează într-un comunicat emis în urmă cu câteva zile de JTI.
JTI mai atrăgea atenția asupra adoptării unei prevederi potrivit căreia Legea să poată fi modificată și completată ulterior prin legislație secundară (ordin de ministru sau hotărâre de guvern) și nu tot prin lege, ordonanță de urgență sau ordonanță (acte juridice cu forță echivalentă). “Atragem atenția că această prevedere poate constitui motiv de respingere a legii de transpunere de către Curtea Constituțională, ducând la prelungirea întârzierii întregului proces legislativ și aducând prejudicii atât producătorilor, cât și bugetului de stat”, se susținea în comunicat.
Proiectul de lege votat luni pe articole și care marți va primi votul final reprezintă transpunerea unei directive europene, care ar fi trebuit realizată încă de pe data de 20 mai. Deși Directiva a fost adoptată cu mai mult de 2 ani în urmă, guvernele României nu au depus niciun efort în vederea transpunerii sale. Textul proiectului de lege a fost finalizat de actualul Guvern de-abia pe 24 februarie 2016 și a fost depus la Senat, prima cameră sesizată, abia pe 4 martie.
Raportul comun al comisiilor economice și de sănătate ale Senatului, deși avea termen de redactare 22 martie, a fost depus pe 10 mai, cu doar 10 zile înainte de termenul la care proiectul de lege ar trebuit să intre în vigoare, 20 mai, termen precizat în Directiva europeană adoptată în prima parte a anului 2014.
Proiectul a fost adoptat tacit de către Senat și a ajuns pe masa deputaților pe 15 iunie 2016. Comisiile reunite se sănătate, industrii și juridică ale Camerei aveau ca termen de depunere a raportului 28 iunie și au reușit performanța de a-l redacta de-abia pe 10 octombrie. Dată la care proiectul a și fost votat pe articole în plenul Camerei Deputaților, cameră decizională.
Marți, plenul Camerei urmează a acorda votul final proiectului de lege, care apoi va fi trimis președinției către promulgare. Asta dacă nu cumva un grup de parlamentari va solicita controlul a priori de constituționalitate a legii.
Proiectul de lege adoptat conține noile dimensiuni ale avertismentelor și pictogramelor de pe pachete, precum și conținutul acestora, disponibile AICI, AICI și AICI.