Corporație japoneză își mută producția din Bulgaria în România, cu concedieri masive. „Ne pare foarte rău să anunțăm această decizie. De mai bine de 6 luni muncim din greu pentru a găsi soluții!"

Corporație japoneză își mută producția din Bulgaria în România, cu concedieri masive. „Ne pare foarte rău să anunțăm această decizie. De mai bine de 6 luni muncim din greu pentru a găsi soluții!"
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris luni, 20:00

Compania japoneză Sumitomo Electric, producător de cabluri pentru industria auto, parte a grupului Sumitomo Electric Bordnettse SE (SEBN),  furnizor global de piese auto cu peste 36.000 de angajați în 13 țări, declanșează un plan de reorganizare a activităților sale în Bulgaria pentru următorii doi ani, care presupune și transferul producției către România și Republica Moldova.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Relocarea va genera concedierea a peste 1.000 de angajați, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Livrare importantă pentru operațiunile Digi din Spania CITEȘTE ȘI Livrare importantă pentru operațiunile Digi din Spania
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Sumitomo Electric va suspenda funcționarea uneia dintre fabricile sale din Bulgaria, cea din orașul Mezdra, în 2025, iar cea de-a doua fabrică, din orașul Karnobat, va continua să funcționeze doar la capacitate redusă. 

„Decizia de a reloca producția este impusă de concurența din industria de asamblare a cablurilor. Costurile ridicate de producție în Bulgaria, în special creșterea costurilor cu forța de muncă, au afectat negativ capacitatea companiei de a externaliza noi proiecte de producție în serie de ansambluri de cabluri către locațiile sale din Bulgaria”, este argumentul avansat.

Danone mută o parte din producția din Spania în România. Fabrica din București, cea mai performantă unitate din Europa CITEȘTE ȘI Danone mută o parte din producția din Spania în România. Fabrica din București, cea mai performantă unitate din Europa

Fabrica din Mezdra, deschisă în 2008 și având aproximativ 950 de angajați, este planificată pentru închidere la sfârșitul lunii martie 2025.

Uzina din Karnobat este planificată să "optimizeze" aproximativ 100 de locuri de muncă din februarie 2025. În prezent, are 1.000 de angajați.

„Ne pare foarte rău că trebuie să anunțăm această decizie. De mai bine de șase luni muncim din greu pentru a găsi soluții alternative care să ne permită să ne menținem volumele actuale de producție în Bulgaria, dar având în vedere ritmul de creștere a costurilor cu forța de muncă în afaceri, aceste eforturi ale noastre s-au dovedit copleșitoare. Știm cât de dificil este acest lucru pentru angajații noștri, dintre care unii ne sunt alături de mulți ani. Pe lângă îndeplinirea tuturor cerințelor legale cu privire la reziliere, vom oferi pachete de compensație și un program de relocare pentru angajații afectați”, a declarat directorul operațional al SE Bordnetce-Bulgaria EOOD, Taner Mutlu.

Sistemul polonez de plăți mobile BLIK, susținut de bănci, menține planul - Intră în România CITEȘTE ȘI Sistemul polonez de plăți mobile BLIK, susținut de bănci, menține planul - Intră în România

SE Bordnettse-Bulgaria EOOD face parte din grupul Sumitomo Electric Bordnettse SE (SEBN), furnizor global de automobile cu peste 36.000 de angajați în 13 țări.

SEBN face parte din grupul japonez Sumitomo Electric Industries, care are 380 de filiale în diverse industrii din întreaga lume.

Grupul Sumitomo Electric are 280.000 de angajați și vânzări nete de 30 miliarde dolari în 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
naturevo
alcedo
japonez