Conferința Profit.ro E-Commerce – Gabriela Folcuț, ARB: Ponderea economiei gri e încă destul de ridicată. 41% dintre companii nu plătesc salariile pe card

Conferința Profit.ro E-Commerce – Gabriela Folcuț, ARB: Ponderea economiei gri e încă destul de ridicată. 41% dintre companii nu plătesc salariile pe card
Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris astăzi, 15:44

O parte importantă a comerțului electronic o reprezintă plățile, spune, la Conferința Profit.ro E-Commerce, Gabriela Folcuț, Director Executiv, Asociația Română a Băncilor (ARB).

Din ultima cercetare realizată de IRES pentru ARB la nivel național cu privire la incluziunea financiară, reiese că 71% dintre românii adulți au cel puțin un cont curent la bancă, iar din perspectiva localităților de unde provin, aproximativ 82% dintre cei care sunt situați în mediul urban dețin conturi curente, pe când în zona rurală sunt aproximativ 60%. Cercetarea mai relevă și că 77% dintre bărbați dețin conturi curente și 66% dintre femei.

Urmărește-ne și pe Google News

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag

Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

„Ne interesează foarte mult această perspectivă pentru că, într-adevăr, numerarul s-ar putea să fie și în zona de ecommerce preponderent în momentul de față. În trecut, undeva la 70% din comenzile efectuate online erau plătite cash la primire, dar probabil că această cifră s-a modificat în timp. E foarte important să vedem ce relevă această cercetare realizată în rândul la peste 1.066 de persoane bancarizate pentru că vedem care sunt tendințele din ultimii ani.

Și cifrele ne arată că 34% folosesc în tranzacțiile actuale mai mult cardul, 32% numerar și card în egală măsură, 20% mai mult numerar, 11% numai numerar și 3% numai card. Există evident o tendință foarte amplă de accelerare a digitalizării și bineînțeles că, odată cu digitalizarea, a fost impulsionată și dezvoltarea plăților electronice. Dacă undeva la nivelul anului 2016, 94% din plățile de retail se efectuau în numerar, în prezent probabil că ponderea plăților în numerar e undeva la 60-65%”, mai spune aceasta.

Conferința Profit.ro E-Commerce – Răzvan Popescu, Subsecretar de stat MIPE: Mai multe proiecte de finanțare disponibile pentru digitalizarea companiilor CITEȘTE ȘI Conferința Profit.ro E-Commerce – Răzvan Popescu, Subsecretar de stat MIPE: Mai multe proiecte de finanțare disponibile pentru digitalizarea companiilor

Se observă o creștere și din perspectiva plăților efectuate cu cardul comparativ cu retragerile de numerar, mai adaugă ea.

„Dacă în 2017 comparând cele două valori - valoarea plăților efectuate cu cardul cu valoarea retragerilor de numerar - atunci era un raport de 26%. În prezent, valoarea plăților efectuate cu cardul este egală cu valoarea retragerilor de numerar cu cardul.

E foarte important acest progres din ultimii ani pe zona populației, mai ales că România se confruntă cu 2 probleme structurale, pe de-o parte ponderea economiei gri e destul de ridicată, de 24% din PIB și, având în vedere acest considerent, România se situa în top 10 la nivel european din această perspectivă.

Cealaltă problemă are în vedere gradul ridicat de sărăcie și de excluziune socială, aspect care ne plasa pe primul loc în topul UE”, precizează Gabriela Folcuț.

În România, adaugă ea, accesul la un cont curent de plăți de bază e gratuit. Ca atare, problema nu ține de costuri în a deschide un cont curent și a compensa acel procent de 29% de persoane care nu sunt bancarizate.

„Însă ne bucură toate evoluțiile din această perspectivă. Sunt la nivelul pieței bancare 21,7 milioane de carduri și 57% dintre români afirmă că fac plați prin internet și mobile banking.

Pe zona companiilor, sunt 87% dintre companii care fac plăți prin internet și mobile banking. S-a observat o creștere importantă, până la 37%, a ponderii companiilor care fac plăți zilnic prin mobile banking”, afirmă aceasta.

Conferința Profit E-commerce, Profit.ro - Cristian Pelivan, ARMO: De la 1 ianuarie e obligatoriu CNP pe factură. Nu e legal. Formularul e-Factura trebuie schimbat CITEȘTE ȘI Conferința Profit E-commerce, Profit.ro - Cristian Pelivan, ARMO: De la 1 ianuarie e obligatoriu CNP pe factură. Nu e legal. Formularul e-Factura trebuie schimbat

Un alt aspect care poate afecta dezvoltarea plăților electronice și chiar și zona de ecommerce, continuă Gabriela Folcuț, este ponderea foarte ridicată a companiilor care plătesc salariile în numerar.

„41% dintre companii nu plătesc salariile pe card. Este o scădere ușoară, de 2 puncte procentuale, comparativ cu 2022 când ponderea era de 43%.

Interesant e că, din cercetarea noastră, realizata în rândul a 500 de companii, 9% dintre acestea declară că au magazin online, iar gradul de acceptare a plăților cu cardul la POS a ajuns la 36% în rândul firmelor.

Metodele preferate pentru încasări în ceea ce privește companiile sunt următoarele: 29% predominant ordin de plată, 24% toate metodele în egală măsură, 22% exclusiv ordin de plată, 11% predominant numerar, 5% predominant card, 4% exclusiv numerar, 3% exclusiv card”, mai spune Gabriela Folcuț.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriela folcuț
arb
plăți cardul