Autoritățile din Turcia poartă discuții cu SUA cu privire la exceptarea de la regimul sancțiunilor, astfel încât Turcia să continue să utilizeze banca rusească Gazprombank pentru plata importurilor de gaze naturale, transmite Bloomberg.
Fără o scutire, "nu vom putea să plătim Rusiei", a declarat ministrul turc al Energiei, Alparslan Bayraktar. "Dacă nu putem plăti, nu putem cumpăra bunuri", a adăugat Bayraktar.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Comentariile lui Bayraktar vor crea noi tensiuni între Washington și restul cumpărătorilor europeni de gaze naturale, cu privire la sancțiunile care vizează Gazprombank care au fost anunțate săptămâna trecută. Până acum, Gazprombank a evitat sancțiunile care au legătură cu invazia rusească din Ucraina, grație rolului său important în facilitarea plăților în energie, scrie Agerpres.
"Dacă nu va fi exista o excepție, asta ar putea fi un lucru foarte important pentru Turcia", a mai spus Alparslan Bayraktar, care a citat drept precedent scutirile acordate anterior de la regimul sancțiunilor impus Iranului.
Rusia este cel mai important furnizor de gaze al Turciei, fiind responsabilă pentru aproximativ 42% din importurile de anul trecut.
Ungaria, un alt mare importator de gaze rusești, a criticat și ea decizia autorităților americane cu privire la Gazprombank, apreciind că aceasta îi pune în pericol securitatea energetică. Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a declarat săptămâna trecută că țările din regiune "vor găsi o soluție" pentru a putea importa în continuare gaze din Rusia, după discuțiile care au avut loc la Istanbul între miniștrii regionali ai Energiei, inclusiv cu Bayraktar.
Oficialii de la Ankara și Moscova vor să pună la punct un hub de gaze naturale în Turcia, inclusiv prin posibilitatea construirii de noi conducte de gaze via Marea Neagră. Pe lângă gaze naturale, Turcia se bazează pe Rusia pentru aproape jumătate din importurile sale de petrol, precum și pe grupul Rosatom pentru construcția primei sale centrale nucleare.