Ungaria a anunțat că va majora cu 40% salariul minim în următorii trei ani, o decizie care ar urma să susțină redresarea economiei, dar, spun criticii, ar putea alimenta inflația, transmite Bloomberg.
Guvernul premierului Viktor Orban caută să impulsioneze economia aflată în recesiune, înaintea alegerilor generale din 2026, partidul premierului Orban concurând cu liderul opoziției Peter Magyar. De asemenea, Magyar a promis o creștere semnificativă a salariului minim, care, la nivelul actual de 266.800 forinți (677 dolari) pe lună este al doilea cel mai scăzut din UE, după Bulgaria, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Autoritățile de la Budapesta au anunțat luni un acord prin care salariul minim va crește anul viitor cu 9%, urmat de creșteri de 13% și 14% în 2026 și, respectiv, 2027. Deși majorările sunt menite parțial să mențină forța de muncă în țară, Orban a admis că acestea se bazează pe un scenariu „optimist” în care creșterea economiei și a productivității se realizează în același timp.
„Sunt prudent în legătură cu orice decizie de politică economică care vine cu o inflație mai ridicată”, a afirmat viceguvernatorul Băncii Naționale a Ungariei, Barnabas Virag. În același timp, acesta a spus că o majorare a salariului minim ar putea să nu ducă la presiuni inflaționiste dacă vine cu o creștere a profiturilor companiilor.
Ținând cont de inflație, creșterea salariilor reale este estimată în medie la 7% anual în următorii doi ani, ceea ce „cu certitudine nu este în linie cu productivitatea pe termen mediu”, susține Mariann Trippon, economist la CIB Bank, subsidiara Intesa Sanpaolo SpA.