Cotația cafelei arabica a depășit, pentru prima dată în istorie, pragul de patru dolari pentru o livră, într-un context în care îngrijorările cu privire la aprovizionarea mondială alimentează un șir de creșteri neîntrerupte care au dublat prețurile în ultimele 12 luni, transmite Bloomberg.
Creșterile de la bursă ar urma să accelereze consecințele pentru consumatori, pe măsură ce prețurile crescute la boabele de cafea se traduc prin băuturi mai scumpe la lanțurile de cafenele și în comerțul cu amănuntul. Creșterile accelerate au afectat deja cererea pe marile piețe și începe să frâneze o cerere, odată explozivă, a consumului de cafea în economiile emergente, scrie Agerpres.
![Slovacia importă gaze rusești via conducta TurkStream](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33214/21924993/1/conducte-gaze-alimentare-amonte.jpg?width=151)
Cel mai activ contract futures pentru cafea arabica, soiul mai scump preferat de lanțurile de cafenele, a urcat la bursa de la New York cu până la 4,6%, depășind pragul de patru dolari pentru o livră, pentru ca la final să încheie ședința la nivelul de 3,9775 dolari pentru o livră, în creștere cu 3,8% comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea ședinței precedente.
În ultima perioadă s-au înmulțit îngrijorările cu privire la producția de cafea a Braziliei, cel mai mare producător mondial, după o secetă prelungită. Exporturile record ale Braziliei de la începutul sezonului agravează actualele presiuni pe partea de aprovizionare, în condițiile în care fermierii brazilieni au vândut o parte mai mare din recolta lor până la acest moment al anului, ceea ce a redus cantitățile disponibile pentru a fi livrate acum.
'Ar trebui să mai avem parte de o anumită volatilitatea suplimentară până când va ajunge pe piață următoarea recoltă', susține Pavel Cardoso, președintele Asociației industriei cafelei din Brazilia. Managerii de fonduri și-au înmulțit pariurile de tip 'bullish' pe cafea arabica și deși Cardoso susține că o parte din această mișcare ar putea să dispară după ce va începe să apară noua recoltă, în luna mai, îngrijorările cu privire la aprovizionare persistă.
Există și îngrijorări cu privire la producția Vietnamului, cel mai mare producător de cafea robusta, soiul mai ieftin, după ce culturile de cafea din această țară au fost lovite de vremea nefavorabilă. Împreună cu evoluțiile din Brazilia, asta ar urma să ducă stocurile mondiale la cel mai redus nivel din ultimii 25 de ani, a prognozat Departamentul american al Agriculturii.