Ministerul Finanțelor vrea să-și diversifice anul următor sursele de finanțare de pe piața externă, unde s-a împrumutat până acum preponderent în euro și în dolari, astfel că, pe lângă emisiunile de obligațiuni verzi pe care le pregătesc, lucrează și la eventuale emisiuni de obligațiuni Panda, destinate pieței interne din China, și Samurai, destinate pieței interne din Japonia, au transmis oficiali ai Ministerului Finanțelor pentru Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
De ce este important: În timp ce România s-a mai împrumutat în trecut prin obligațiuni Samurai, în anii 90, un împrumut de pe piața internă chineză, în renminbi, ar fi o premieră pentru statul român.
Sumele nu vor fi, cel mai probabil, mari, așa cum este practica emitenților guvernamentali când intră pe o piață nouă.
"Anul următor vrem să diversificăm sursele de finanțare. Referitor la obligațiuni verzi, este un obiectiv cert fiind însă mai greu de estimat momentul în care vom putea lansa aceste obligațiuni având în vedere că necesită elaborarea unui cadru special a unei guvernanțe specifice și parcurgerea unor etape (stabilirea unor criterii de eligibilitate, a unor indicatori care vor fi monitorizați și raportați, etc) care necesită timp, fiind implicate și ministerele de linie care implementează proiecte verzi/sustenabile.
Pentru a ne asigura că mergem cu cele mai bine practici și standarde, beneficiem și de asistența technică a Băncii Mondiale", a declarat, pentru Profit.ro, Ștefan Nanu, director general al direcției Trezorerie și Datorie Publică din cadrul Ministerului Finanțelor.
Pentru anul următor, deficitul bugetar ar trebui să se situeze la 68,3 miliarde de lei, 4,4% din PIB. Necesarul de finanțare, care include împrumuturile pentru deficitul bugetar (datorie nouă) și cele pentru rostogolirea datoriei vechi care ajunge la plată, este prognozat la 142,6 miliarde lei, față de estimarea de 148,6 miliarde lei pentru 2022.
"De asemenea, avem în vedere și emisiuni de obligațiuni Panda, destinate pieței interne din China, și Samurai, pentru piața din Japonia. La emiterea obligatiunilor Panda și Samurai, procesul este unul complex și necesită parcurgerea unor etape specifice și în primul rând, pentru luarea unei decizii concrete în privința emiterii, este nevoie de înțelegere foarte clară a condițiilor și termenilor financiari.
În sensul aceasta, am demarat discuții cu partenerii noștri (bănci de investiții) care acoperă piețele respective", a explicat Nanu pentru Profit.ro.
CITEȘTE ȘI DOCUMENTE Guvernul a publicat în Monitorul Oficial OUG-ul așa-zisei ″taxe pe soare″. Una scrie în text, alta în tabelul de concordanță cu Directiva UEÎmprumuturile externe din acest an
În acest an, Guvernul a împrumutat circa 38 miliarde de lei de pe piețele externe - 3,85 miliarde euro și 2,4 miliarde dolari (din care 0,3 miliarde dolari refinanțare).
Astfel, statul a împrumutat în septembrie 1,35 miliarde de euro de pe piețele internaționale, cererea din partea investitorilor fiind redusă, în contextul în care aceasta a fost a patra ieșire din 2022 a statului român după bani pe extern, iar investitorii mari au fost mai precauți din cuza contextului extern. Ministerul Finanțelor a împrumutat 600 milioane de euro pe 4 ani și 750 milioane de euro pe 7 ani.
La mijlocul lunii mai, Guvernul a împrumutat 1,75 miliarde de dolari de pe piețele externe prin două emisiuni de obligațiuni. Astfel, a atras 1 miliard de dolari pe 5,5 ani și 750 de milioane de dolari pe 12 ani. Aceasta este a treia ieșire pe piețele externe din acest an.
CITEȘTE ȘI Guvernul va finanța plafonarea prețurilor la energie și gaze și din supraimpozitarea petroliștilor din Marea NeagrăÎn ianuarie, Guvernul a împrumutat la final de lună 2,5 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe piețele externe, 1,25 miliarde euro pe 6 ani și încă 1,25 miliarde euro pe 12 ani. Aceasta a fost a doua ieșire pe extern într-o lună, probabil o premieră. Cu nici două săptămâni înainte, tot în ianuarie, statul a împrumutat 2,1 miliarde de dolari prin intermediul a două emisiuni de obligațiuni derulate pe piețele externe, la care s-a adăugat o sumă suplimentară de peste 300 de milioane de dolari reprezentând refinanțarea unor emisiuni de obligațiuni scadente în 2023 și 2024. Suma împrumutată în dolari a fost destinată plății în februarie a unui împrumut în dolari, luat în 2012.