Transportatorii din COTAR susțin că proiectul de lege privind co-voiajarea ar încuraja evaziunea

Transportatorii din COTAR susțin că proiectul de lege privind co-voiajarea ar încuraja evaziunea
scris 3 oct 2016

Proiectul de lege depus în Parlament, care propune introducerea sistemului de co-voiajare, prin care proprietarii de mașini pot împărți costurile călătoriilor, ar avea ca efect legiferarea unor activități evazioniste de transport persoane, susțin patronii de firme de transport rutier, grupați în Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România(COTAR).

Deputatul PSD Lucian Șova a depus recent la Senat o propunere legislativă prin care se introduce sistemul de co-voiajare, în cazul persoanelor private care doresc să împartă costurile călătoriei cu un autoturism, pentru acest tip de transport urmând a se putea închiria și platforme digitale care să faciliteze utilizarea acestui tip de serviciu, scrie News.ro.

Reprezentanții COTAR se opun măsurii și susțin că aceasta ar încuraja transportorii clandestini, care realizează transport fără licență și fără să plătească taxe, ceea ce ar prejudicia bugetul.

”Îi recomand deputatului PSD Lucian Sova să își retragă în următoarele  zile acest proiect de lege evazionist și să prezinte scuze publice celor peste 85.000 de persoane care lucrează în mod direct în domeniul transportului de persoane din România, și familiilor acestora afectate, care însumat reprezintă peste 350.000 persoane, în caz contrar, COTAR, va reveni la momentul potrivit, cu acțiuni de protest”, a declarat președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Mașinile fără RCA, inspecție tehnică sau impozit plătit vor fi ridicate după doar 2 luni - proiect CITEȘTE ȘI Mașinile fără RCA, inspecție tehnică sau impozit plătit vor fi ridicate după doar 2 luni - proiect

Potrivit propunerii, activitatea de co-voiajare este activitatea de transport lucrativ, desfășurată de persoane fizice independente, care presupune utilizarea în comun, fără un scop profesional, a unui autovehicul de maxim 9 locuri, de către un conducător auto și unul sau mai mulți pasageri care circulă în aceeași direcție, cu condiția ca deplasarea să fie efectuată de conducătorul auto în scop personal, iar acesta și pasagerii să împartă costul deplasării.

În plus, prin proiect se introduc platforme digitale, care au ca scop să faciliteze partajarea de către călători a unui autovehicul. Platformele digitale nu sunt considerate dispecerate de taxi, conform legii.

La înregistrarea în platfoma digitală, conducătorii auto și pasagerii vor consimți în mod expres acceptarea și respectarea termenilor și condițiilor unilateral stabilite în acest sistem. De asemenea, conducătorii auto și pasagerii au obligația de a furniza unele informații, precum data călătoriei, punctul de plecare și destinația.

viewscnt
Afla mai multe despre
cotar
co-voiajare