Un boom fără precedent de gemeni la nivel mondial

Un boom fără precedent de gemeni la nivel mondial
scris 12 mar 2021

Un număr atât de mare de nașteri de gemeni nu a mai existat niciodată la nivel mondial, o creștere care se explică prin extinderea Reproducerii Umane Asistate Medical (RUAM) și sarcinile la vârste mai înaintate, potrivit cercetătorilor, relatează vineri AFP.

Peste 1,6 milioane de perechi de gemeni se nasc în fiecare an în lume, sau "aproape unul din 40 de bebeluși", potrivit studiului publicat în revista specializată Human Reproduction.

Urmărește-ne și pe Google News
Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

După anii 1980, rata globală a nașterilor de gemeni a crescut cu o treime, ajungând de la 9,1 la 12 la 1.000 de nașteri, în doar trei decenii, a declarat Gilles Pison, profesor la Muzeul Național de Istorie Naturală din Franța și cercetător asociat la Institutul Național de Studii Demografice (INED), scrie Agerpres.

Acest boom de gemeni este îngrijorător deoarece aceștia sunt de multe ori subponderali, prematuri, cu mai multe complicații la naștere și cu un risc mai mare de mortalitate în comparație cu ceilalți nou-născuți, părinții confruntându-se totodată cu dificultăți în a avea grijă de doi copii în același timp.

Frecvența mai mare la nivel mondial a nașterii gemenilor se datorează exclusiv înmulțirii fără precedent a sarcinilor așa-numiților "gemeni fraternali" (provenind de la două ovule diferite), care variază de la un continent la altul și de la o perioadă la alta.

Cel mai nou update de Windows 10 blochează PC-urile când se printează CITEȘTE ȘI Cel mai nou update de Windows 10 blochează PC-urile când se printează

Gemenii identici, cunoscuți ca monozigoți, se nasc peste tot în aceleași proporții, cu "o rată constantă - de patru nașteri de gemeni identici la o mie de nașteri - care nu variază în funcție de vârsta femeii și nici de la o regiune la alta", a subliniat Pison.

RUAM, care s-a dezvoltat în țările bogate în anii 1970, a contribuit la această creștere a numărului de nașteri multiple, la fel ca și sarcinile la vârste mai înaintate.

Nivelul din sânge al unui hormon implicat în dezvoltarea ovulelor și a ovulației, FSH, este mai mare odată cu înaintarea în vârstă și explică faptul că probabilitatea unei sarcini gemelare crește până la un nivel maxim la vârsta de 37 de ani. Dincolo de aceasta - înainte de sosirea RUAM - rata gemenilor fraterni scade rapid din cauza slăbirii funcției ovariene și a unui risc mai mare de mortalitate embrionară, a explicat cercetătorul.

Progresele tehnice în reproducerea asistată au făcut posibilă încă câțiva ani o sarcină cu la fel de mare succes prin implantarea unui singur embrion și înghețarea celor în exces. O precauție care a permis "să fie atins un vârf în ceea ce privește ratele de gemelitate, în special în țările dezvoltate în care RUAM s-a răspândit cel mai mult", notează autorii studiului.

Autorii cercetării, Gilles Pison și Christiaan Monden de la Universitatea Oxford și Jeroen Smits de la Universitatea Radboud din Țările de Jos, au exploatat toate datele disponibile pentru a estima rata de gemelitate în diferite țări din întreaga lume și au descris schimbările survenite în trei decenii, comparând perioadele 1980-1985 cu 2010-2015.

FOTO Lista cu restricțiile impuse în alte state europene, prezentată de Cîțu pentru a evidenția România CITEȘTE ȘI FOTO Lista cu restricțiile impuse în alte state europene, prezentată de Cîțu pentru a evidenția România

Din cei 3,2 milioane de gemeni născuți în fiecare an, 1,3 milioane vin pe lume în Africa (adică 650.000 de perechi) și tot atâția în Asia. Restul, aproximativ 600.000 de copii, se nasc pe alte continente.

Motivul pentru care în Asia au loc atâtea nașteri de gemeni este în primul rând acela că regiunea găzduiește 60% din umanitate.

Numărul mare de gemeni din Africa (17% din populație) poate fi explicat în special printr-o rată a natalității mult mai mare decât în alte regiuni, între dublă și triplă în comparație cu celelalte continente, precum și prin cea mai ridicată rată de gemelitate din lume.

Rata de gemelitate în Europa și America de Nord în urmă cu 30 de ani era aproape jumătate în comparație cu cea din Africa, însă a crescut semnificativ de atunci (ajungând la 14,4, respectiv 16,9 nașteri de gemeni din 1.000) și aproape o egalează pe cea din Africa, ce a crescut la doar 17.1).

Răspândirea RUAM și a maternității la o vârstă mai înaintată au dus, prin urmare, la 'o mișcare de convergență" către rata ridicată din Africa.

viewscnt
Afla mai multe despre
gemeni
ruam