Restaurantele vor fi redeschise treptat, în intervalul 16 mai - 15 iunie, conform planului propus autorităților de către proprietarii localurilor, mai întâi cu o distanță de 1,5 - 2 metri între mese, cu maximum 8 locuri la masă și cel mult 200 de clienți primiți în același timp, sunt noile reguli gândite în HORECA, au transmis reprezentanții industriei pentru Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Fiecare casă de marcat/ punct de servire va fi dotată cu un ecran de protecție din plexiglass, iar angajații vor purta obligatoriu mască și mănuși și le va fi verificată temperatura la intrarea în tură.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De la 1 iunie, spațiile închise (restaurante, baruri, cafenele, autoserviri) vor putea primi clienți până la 50% din capacitate.
Propunerea este avansată într-un context în care Guvernul a anunțat că intenționează să permită funcționarea din 15 mai a hotelurilor - hoteluri care nu sunt supuse oricum restricțiilor, dar au fost închise de proprietari din lipsă de clienți -, nu și a restaurantelor. Este însă de așteptat ca aceste măsuri de protecție să fie introduse indiferent de data deschiderii.
"Având în vedere apropierea datei de 15 mai, anunțată ca fiind data la care revenim la Stare de Alertă, ce ne va da posibilitatea reluării activității, pentru operatorii din HORECA este important să existe un plan cu reglementări și măsuri fezabile, în vederea menținerii siguranței, atât pentru angajați, cât și pentru oaspeți", spune președintele organizației patronale din Horeca - HORA, Daniel Mischie, pentru Profit.ro.
Mai jos planul integral
PROIECTUL #redeschidemrestaurante
REDESCHIDEREA TERASELOR ȘI A RESTAURANTELOR
CITEȘTE ȘI MESAJUL Președintelui Băncii Transilvania pentru cei 32.000 de acționari: Traversăm cu încredere această perioadă. Curaj, România!16 MAI 2020
CAEN: 5610, 5621, 5629, 5630
FAZA 1
Data: 16 mai 2020
Spații:
a) TERASE INDEPENDENTE ȘI TERASE INTEGRATE UNITĂȚILOR PUBLICE DE ALIMENTAȚIE
b) UNITĂȚI TAKE AWAY CU SERVIRE LA INTERIOR
Condiții:
a) Terase independente și integrate unităților de alimentație
• Distanță socială ( distanță între mese 2 metri, mese de maximum 8 pax, )
• Unitatea va putea găzdui/acomoda un număr de maximum 200 de persoane în același timp.
• măsuri sanitare obligatorii angajați ( mască, mănuși, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură );
• dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
• igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru ,
• instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 în fiecare meniu.
b) Unități Take Away cu servire în interior
• Limitarea accesului în interiorul locației potrivit numărului de case de marcat deschise/kioskuri, cu păstrarea distanței de 1,5 metri între stațiile de preluare comenzi. În cazul în care există mai mulți clienți decât numărul de stații de servire, zona de așteptare va fi în fața unității, cu păstrarea distanței între clienți de 1,5 metri ;
• Fiecare casă de marcat/ punct de servire va fi dotat cu ecran de protecție din plexiglass;
• Regulile de distanțiere socială vor fi afișate la loc vizibil la intrarea în unitate, angajații unității având obligația de a verifica și asigura respectarea lor.
• măsuri sanitare obligatorii angajați ( mască, mănuși, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură );
• dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
• igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru ,
• instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 la fiecare stație de marcat
FAZA 2
Dată: 1 Iunie 2020
Relaxarea restricțiilor pentru următoarele Spații ( pas 2 ):
a) TERASE INDEPENDENTE ȘI TERASE INTEGRATE UNITĂȚILOR PUBLICE DE ALIMENTAȚIE
b) UNITĂȚi TAKE AWAY CU SERVIRE LA INTERIOR
Măsuri privind redeschiderea parțială a :
a) Spații închise: Restaurant, Baruri, Cafenele, Autoserviri etc. Nu mai mult de 50% din capacitatea legală conform avizului PSI
• Distanță socială ( distanță între mese 2 metri, mese de maximum 8 pax )
• Unitatea va putea găzdui/acomoda maximum 50% din capacitatea autorizată de PSI
• măsuri sanitare obligatorii angajați ( mască, mănuși, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură );
• dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
• igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru ,
• instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 în fiecare meniu.
FAZA 3
Dată : 15 iunie 2020
Condiție: numai după analiză indicatorilor COVID19 ( infecții, decese ) de către CNSSU
Spații:
• Restaurante, Cafenele, Baruri, Unități autoservire, Terase, Unități take away
Condiții în concordanță cu solicitările CNSSU de la momentul respectiv:
• Distanță socială
• Măsuri sanitare obligatorii angajați ( mască, mănuși, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură );
• Dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
• Igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru ,
• Instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 în fiecare meniu.
GO BACK!
Dată: Oricând
Condiție: numai după analiza indicatorilor COVID19 ( infecții, decese ) de către CNSSU
Spații:
• Restaurante, Cafenele, Baruri, Unități autoservire, Terase, Unități take away
Condiții:
• Revenirea la situația din 15 martie. Interzicerea funcționării.