Tânărul craiovean condamnat pentru "jihadism" online a ieșit din închisoare și se bate cu statul pentru a i se permite să plece în Marea Britanie să se angajeze ca șofer

Tânărul craiovean condamnat pentru "jihadism" online a ieșit din închisoare și se bate cu statul pentru a i se permite să plece în Marea Britanie să se angajeze ca șofer
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 nov 2020

Tânărul craiovean condamnat definitiv în 2017 la închisoare pentru propagandă pe internet în favoarea Statului Islamic și participare la ședințe de instruire online în vederea comiterii de acte teroriste a fost eliberat din penitenciar, după executarea pedepsei, iar acum se luptă cu statul în justiție pentru a obține ridicarea interdicției de a părăsi România timp de 3 ani de la liberare, dictată odată cu condamnarea, el afirmând că intenționează să plece să lucreze ca șofer în Marea Britanie.

Profit.ro a relatat pe larg cazul în urmă cu 3 ani, aici și aici.

Urmărește-ne și pe Google News

Solicitarea de ridicare a interdicției de părăsire a țării i-a fost respinsă tânărului.

VIDEO Atac terorist la Bazilica Notre-Dame din Nisa CITEȘTE ȘI VIDEO Atac terorist la Bazilica Notre-Dame din Nisa

"A arătat că după liberare și-a continuat studiile, reintegrându-se social, conștientizând efectele nefavorabile ale acțiunilor sale, conformându-se la ordinea sociala, absolvind clasa a 12-a a Liceului de Industrie Alimentară Craiova. Chiar daca național există mari reticențe în privința celor ce au fost condamnați penal cu închisoarea, a reușit să se integreze în social, însă posibilitățile de angajare în câmpul muncii fiind limitate, a fost nevoit sa își realizeze și o altă specializare", a argumentat tânărul în fața judecătorilor, potrivit documentelor de la dosar.

Astfel, el a arătat că, începând cu data de 15.07.2020, a dobândit si calitatea de conducător auto, specializarea contribuind la mărirea șanselor sale de reintegrare.

"Cu toate eforturile depuse, este în imposibilitatea de a obține un loc de muncă în țară, având în vedere greșita mentalitate a angajatorilor care, în baza cazierului judiciar, refuză angajarea sa pentru un loc stabil de muncă, iar pentru a se întreține este nevoit să lucreze doar ocazional, cu remunerație destul de mică, ca zilier, în diferite activități atât comerciale, cât și gospodărești. Or, posibilitățile destul de limitate de a avea un trai decent, pentru a obține venituri legale pe teritoriul național, l-au convins să apeleze la tatăl sau, care lucrează în mod legal in Regatul Unit ca și conducător auto, care i-a obținut promisiunea patronajului său de a se angaja", mai relevă sursa citată.

ULTIMA ORĂ VIDEO Împușcături în centrul Vienei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Împușcături în centrul Vienei

Tânărul craiovean, acum în vârstă de 22 de ani, a mai argumentat că interdicția de a părăsi țara îi restrânge drepturile civile fără a mai avea niciun efect educativ, devreme ce a executat deja pedeapsa cu închisoarea, iar prin limitatea posibilităților de angajare i se îngreunează dezvoltarea personală și demersurile de a își întemeia o familie. El a adăugat că realizează că faptele pentru care a fost condamnat au constituit "o mare greșeală", drept urmare și-a îndreptat comportamentul și și-a revizuit atitudinea anterioară condamnării, iar excluziunea suferită pe timpul executării pedepsei l-a făcut să înțeleagă toate consecințele faptelor sale.

"A arătat că în Regatul Unit posibilitățile de angajare sunt mult mai mari, mediul economic fiind mult mai dezvoltat si stabil decât în țara noastră, iar tatăl său este un garant al bunei sale purtări în fața noului angajator, unde va lucra sub îndrumarea și supravegherea acestuia. De aici și convingerea, împreuna cu motivația, de a obține permisul de conducere auto, precum și de a-și finaliza studiile, tatăl său deținând toate categoriile auto, card european tahograf pentru transport mărfuri și autorizație europeană de conducător transporturi speciale, inclusiv materiale explozive sau armament, recunoscută de Regatul Unit și datorită seriozității și duratei de lucru în acea zonă", se mai menționează în motivarea deciziei  Curții de Apel Craiova, prin care i-a fost totuși respinsă cererea de ridicare a interdicției de a părăsi România timp de 3 ani de la liberare.

Decizia a avut la bază motive procedurale, nu de fond. Astfel, instanța a calificat cererea sa drept o contestație la executarea pedepsei. "(...) contestația la executare nu poate fi exercitată ca și o cale de atac împotriva unei hotărâri definitive de condamnare. Nemulțumirile petentului legate de pedeapsa complementară aplicată de instanța de fond puteau fi soluționate doar prin exercitarea căii de atac a apelului. În condițiile în care sentința prin care a fost aplicată respectiva pedeapsă complementară a rămas definitivă, intrând în puterea lucrului judecat, instanța nu mai poate face reaprecieri cu privire la aceasta", au argumentat judecătorii.

VIDEO Ministrul Transporturilor - TAROM merge înainte CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Transporturilor - TAROM merge înainte

Tânărul a atacat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), însă demersul său a eșuat recent și acolo, ÎCCJ respingându-i contestația printr-o hotărâre definitivă. Dacă nu va reuși să inițieze alte căi de atac, interdicția de a ieși din România va fi menținută până în prima parte a anului 2023.

După cum a relatat Profit.ro la acel moment, DIICOT s-a folosit, în strângerea de probe împotriva sa, de trei colaboratori din afara instituției, cu identitate protejată, inclusiv de o persoană despre care inculpatul credea că este musulman de naționalitate palestiniană și membru al ISIS.

”În urma activităților desfășurate în mediul virtual de către numitul B.L.C., la data de 10 august 2015 a rezultat necesitarea cooptării în cauză, în calitate de colaborator cu identitate protejată, a numitului MOHAMED AL A., ale cărui nume și religie i-au atras atenția primului în încercarea sa de contactare pe internet a unor persoane pe care le bănuia ca fiind simpatizante ori chiar promotoare ale doctrinei islamice radicale, în vederea oferirii serviciilor sale. (...) În urma punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică autorizate cu titlu provizoriu, a rezultat faptul că, în data de 19.08.2015, în intervalul orar 14:30 – 15:32, colaboratorul MOHAMED AL A. a participat la o întrunire în loc public cu numitul B.L.C., care a venit îmbrăcat într-o ținută specific musulmană (jalabie de culoare neagră și kufie pe cap) , întâlnire pe parcursul căreia acesta din urmă avea a-i comunica interlocutorului faptul că: (…)”, arătau judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova în motivarea deciziei lor de condamnare.

DECIZIE Declarația anuală privind beneficiarii reali - eliminată și în cazul anumitor asociații și fundații. Dispar și obligații privind patrimoniul inițial și numărul minim de asociați CITEȘTE ȘI DECIZIE Declarația anuală privind beneficiarii reali - eliminată și în cazul anumitor asociații și fundații. Dispar și obligații privind patrimoniul inițial și numărul minim de asociați

În același document se arăta că tânărul credea că informatorul Mohamed Al A. este de naționalitate palestiniană și membru al Statului Islamic. Astfel, într-un dialog cu alt informator, inculpatul (ulterior condamnat) a relatat "că s-a întâlnit cu un palestinian, membru al Statului Islamic, iar el personal a mers la această întâlnire îmbrăcat ca jihadistul Statului Islamic care a decapitat cetățeni americani (JIHADI J.) – (întâlnirea din data de 19.08.2015 cu persoana colaboratorului cu identitate protejată ”Mohamed Al A.” n.n)".

Potrivit probelor administrate de procurori, în perioada ianuarie 2015 - decembrie 2016, inculpatul ar fi promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă, prin postarea în mediul on-line prin intermediul rețelelor de socializare/serviciilor de comunicare Facebook, Twitter, YouTube, Omegle, jocuri on-line, WhatsApp, Skype, Messenger, ș.a., a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio/video reprezentând activități/acțiuni armate/violente și de propagandă ale grupării teroriste Daesh/Statul Islamic (decapitări individuale și/sau colective; incendieri de persoane; execuții prin împușcare; mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste; mesaje de propagandă a Daesh/Statul Islamic; promovarea „SHARIA”), cu intenția de a le face cunoscute și a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

Rechizitoriul în cauză mai arată că, în aceeași perioadă, inculpatul ar fi participat la programele de instruire și pregătire desfășurate online de organizația teroristă Daesh/Statul Islamic pe site-uri de profil, prin intermediul publicațiilor DABIQ RUMIYAH, GHIDUL MUJAHEDINULUI și a materialelor video cu conținut explicit ce cuprind atât elemente ale procesului de însușire de către individ a cunoștințelor privitoare la materialele necesare, modul de asamblare și funcționare, efectele și măsurile de siguranță necesare a fi avute în vedere cu ocazia manipulării și utilizării diferitelor categorii de mijloace distructive, arme de foc, materii explozive standardizate, dispozitive explozive improvizate, muniții etc, cât și asimilare vizuală, conștientizare și asumare personală a consecințelor pe care utilizarea în public a unor astfel de mijloace le poate produce în mod efectiv, ca parte a procesului de pregătire psihologică a viitorilor combatanți pentru săvârșirea unor acte de terorism.

CONFIRMARE Facilități fiscale, adoptate pentru insule precum Belina. Jocurile de noroc au fost însă excluse CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Facilități fiscale, adoptate pentru insule precum Belina. Jocurile de noroc au fost însă excluse

Condamnarea definitivă a tânărului la 3 ani și 4 luni de închisoare a fost pronunțată în octombrie 2017. Anterior, el își recunoscuse faptele, fiind judecat în procedură simplificată. La proces, tânărul a declarat că regretă faptele săvârșite, că nu este un terorist și că intenționează să se reintegreze în societate, solicitând judecătorilor să îi aplice o pedeapsă cu suspendare.

Curtea de Apel Craiova nu a ținut însă seama de solicitarea sa, ci de opinia consilierului de probațiune, potrivit căruia inculpatul nu este sincer când afirmă că și-a abandonat convingerile religioase anterioare, ci o face doar din interes, aplicând așa-numita "Taqiya" sau "legea musulmană a tăcerii".

"Taqiya", cuvânt arab care se traduce literal prin teamă, prudență sau grijă, reprezintă un principiu islamic potrivit căruia îi este permis unui credincios să-și disimuleze sau chiar să-și nege credința și practica religioasă pentru a se feri de persecuții. Principiul își are originea în orientarea șiită a Islamului. Sunniții îl acceptă și ei, însă într-un mod mult mai restrictiv, acesta putând fi folosit doar când musulmanul este în pericol să-și piardă viața și nu este capabil de alternativa superioară a martiriului.

viewscnt
Afla mai multe despre
jihadist craiova
tanar radicalizat musulman craiova
isis
statul islamic
terorism