Ministerul Apărării a decis să majoreze remunerația lunară acordată rezerviștilor voluntari, de la 10% la 30%, pentru a-i stimula pe românii cu vârsta între 18-55 de ani să se înscrie ca voluntari în forțele armate naționale. Începând din 2017, angajații companiilor și ai instituțiilor publice își pot rotunji venitul ca rezerviști voluntari în armată, iar angajatorii sunt obligați să le păstreze locul de muncă pe durata misiunii. Profit.ro a relatat însă că, și în aceste condiții, anul trecut au fost ocupate mai puțin de 10% din locurile de rezerviști scoase la concurs de minister.
De ce este important: Orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18-55 ani, care îndeplinește baremurile de selecție, poate încheia cu Ministerul Apărării un contract individual pe o durată inițială de minimum 4 ani, prelungit ulterior cu câte 3 ani, prin care se angajează ca, în caz de necesitate, să facă parte din armată, după cu a anunțat în premieră Profit.ro.
Mai este bine de știut: Pentru a deveni rezervist voluntar nu este necesar ca persoana respectivă să fi făcut armata. Anul 2017 a fost primul în care au fost recrutați rezerviști voluntari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Avantajele unui rezervist voluntar: În perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, conform legislației actuale, rezerviștii primesc lunar o remunerație impozabilă de 10% din solda postului pe care sunt încadrați. Pe timp de pace, rezerviștii vor primi acești bani cu obligația de a participa la instrucție 15 zile pe an, iar pe măsură ce vor acumula vechime vor avea și șansa să fie promovați în grad.
Ce s-a întâmplat în 2017: Ministerul Apărării a aprobat anul trecut 2.271 posturi în vederea încadrării cu soldați și gradați rezerviști voluntari, pentru care au au avut loc proceduri de recrutare și selecție în perioada 10 iulie - 15 septembrie, respectiv 16 septembrie - 17 noiembrie. Pentru cele peste 2.000 de posturi s-au înscris însă doar 726 candidați, care au îndeplinit condițiile generale și specifice de recrutare, 235 fiind cetățeni fără pregătire militară anterioară.
În urma derulării procesului de selecție au fost declarați admiși doar de 239 candidați, iar 487 de candidați au fost respinși, ca urmare a neîndeplinirii baremelor probelor de selecție (294 candidați) sau neprezentării pentru susținerea probelor (193 candidați).
Astfel, până la 20 martie 2018, Ministerul Apărării a semnat 181 contracte cu candidații care au finalizat programul de instruire inițială, alte 29 contracte fiind în curs de încheiere.
CITEȘTE ȘI Schimbare pregătită: Perioada în care amenzile, precum cele de circulație, pot fi plătite la jumătate - extinsă de la 48 de ore la 15 zile lucrătoarePrin urmare, numărul total al contractelor încheiate de Ministerul Apărării Naționale cu rezerviștii voluntari este de 210, ceea ce reprezintă mai puțin de 10% dn locurile scoase la concurs.
CITEȘTE ȘI Studiu: Când este mai ieftin de călătorit cu avionul în acest an, de 1 Mai sau de Rusalii ? Cea mai aglomerată zi de plecare și momentul celor mai ieftine curse
Ce propune acum Ministerul Apărării: Printr-un proiect de lege elaborat recent și intrat pe circuitul de avizare, ministerul de resort propune majorarea de la 10% la 30% din solda de funcție pentru remunerația lunară acordată rezerviștilor voluntari în perioada în care nu participă la misiuni sau la instruire.
Totodată, prima de fidelitate, acordată la semnarea fiecărui contract cu o durată de minimum 3 ani, nu va mai fi egală cu solda de funcție și de grad pentru gradul militar deținut și funcția încadrată la data plății, ci va trebui să fie cel puțin la nivelul salariului minim brut pe economie plus solda gradului.
Potrivit ministerului, ”beneficiile obținute în calitte de rezervist voluntar (în special remunerația în cuantum de 10% din suma reprezentând solda de funcție și solda gradului deținut în perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni) sunt apreciate ca fiind foarte scăzute în raport cu obligațiile si sarcinile asociate acestui serviciu”.
CITEȘTE ȘI Guvernul propune abrogarea legii diminuării risipei alimentare. Forma actuală a legii, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie, e inaplicabilăCât poate câștiga lunar un rezervist voluntar: Solda celui mai mic grad din armată, cel de soldat, a fost de 1.610 lei, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Apărării pentru luna ianuarie. Prin urmare, o persoană care s-ar califica ca rezervist voluntar doar ca simplu soldat ar primi acum lunar 161 lei.
Potrivit noului proiect de lege, remunerația lunară minimă primită de un voluntar ar ajunge astfel să depășească 480 lei, adică puțin peste 100 de euro în fiecare lună.
Trebuie luat însă în calcul faptul că, pentru cele 15 zile cât este obligat să se instruiască anual, un rezervist voluntar va primi, pe lângă procentul lunar din soldă, și banii pe care îi primește un militar profesionist cu același grad.
Potrivit datelor oficiale, solda de funcție pentru un sergent major era în ianuarie de 1.728 lei, iar pentru un plutonier cu cel mai înalt rang atingea 2.576 lei. Solda de funcție pentru un locotenent era de 2.271 lei, iar cea pentru căpitan ajungea la 3.147 lei.
CITEȘTE ȘI Problemele Fiscului văzute de angajații ANAF – „Teodorovici vine la Targoviște. Fac pariu că nimeni nu o să spună că nu avem xerox funcțional la Inspecție sau că stăm cu zilele să facem dansul ploii pe lângă FiscNet să meargă”Vor fi eliminate și o serie de restricții și cheltuieli pentru voluntari, care i-au determinat să nu se mai înscrie în procesul de recrutare și selecție sau să renunțe la continuarea acestuia.
Astfel, va fi eliminată prevederea ca persoanele care optează să devină rezerviști voluntari și renunță la semnarea angajamentului de rezervist, pe timpul recrutării și selecției, sunt obligați să restituie cheltuielile generate de acestea.
”Sunt apreciate ca inechitabile (sau chiar discriminatorii), având în vedere faptul că, pentru recrutarea și selecția personalului militar în activitate, cadrul legal nu prevede o asemenea obligativitate”, explică Ministerul Apărării
Totodată, va fi eliminată din lege obligativitatea voluntaruilor să înștiințeze de îndată unitatea cu care au încheiat contract despre părăsirea localității de domiciliu sau reședință pentru o perioadă mai mare de 48 de ore, iar contractul de rezervist nu va mai înceta atunci când voluntarul pleacă în străinătate pe o perioadă mai mare de 60 de zile.
Potrivit ministerului, prevederea privind deplasarea în străinătate ”a generat un număr mare de renunțări în rândul candidaților recrutați în 2017, fiind interpretată ca o limitare a dreptului la libera circulație”.
CITEȘTE ȘI Decizie CJUE: „Greva spontană” a personalului unei companii aeriene nu anulează obligația de a despăgubi pasageriiVârsta maximă pentru rezerviști va fi ușor modificată, de asemenea, în sensul că va fi păstrată limita de 55 de ani doar pentru funcția de ofițeri, fiind redusă la 50 de ani în cazul celro care optează pentru soldați și gradați.
Pentru 2018, în ciuda eșecului primului an de selecție, Ministerul Apărării a prevăzut pentru rezerviști voluntari 3.698 posturi, din care 383 ofițeri, 829 maiștri militari și subofițeri, respectiv 2486 soldați și gradați.
CITEȘTE ȘI Statul a luat peste un miliard de euro din pensiile private ale românilor, prin nerespectarea calendarului de majorare a contribuției la Pilonul IIAlte avantaje pentru rezerviștii voluntari: Firmele păstrează posturile rezerviștilor voluntari și primesc compensații financiare. Angajatorii acestor rezerviști și ai celor care parcurg doar un program de instrucție inițială au dreptul să încaseze compensații financiare de la stat pe timpul cât angajații lor participă la instruire sau la misiuni pe timp de pace.
Astfel, pentru fiecare angajat chemat la instruire sau concentrare, o companie poate primi o compensație financiară standard și una suplimentară. Compensația financiară standard va acoperi cheltuielile cu înlocuirea temporară a rezervistului și, dacă durata concentrării este mai mare de 6 luni, cu recalificarea înlocuitorului.
În caz de mobilizare, stare de asediu sau război, firmele nu vor primi bani.
CITEȘTE ȘI După Polonia, și România riscă să fie dată în judecată pentru pădurile virgineRiscurile unui rezervist voluntar: Varianta suplimentării lunare a salariului în schimbul a doar două săptămâni de militărie pe an, fără calcularea perioadei ca lipsă de la serviciu, ar putea fi atrăgătoare pentru mulți, dar aceștia trebuie să țină cont și de riscurile la care se supune un rezervist voluntar.
Rezerviștii voluntari pot fi concentrați sau mobilizați pentru îndeplinirea unor misiuni în afara teritoriului național, iar, teoretic, astfel de misiuni pot dura mai multe luni. Există și varianta mult mai puțin dorită a unei stări de necesitate sau a izbucnirii unui conflict militar, în care România să fie implicată, și atunci ideea unui câștig relativ facil în schimbul periclitării propriei vieți s-ar putea să nu mai pară atât de atrăgătoare multora.