Cu avocat din oficiu, liceanul din Craiova acuzat de "jihadism" a pierdut definitiv procesul cu DIICOT la Înalta Curte și va rămâne încă peste 2 ani în penitenciar

Cu avocat din oficiu, liceanul din Craiova acuzat de "jihadism" a pierdut definitiv procesul cu DIICOT la Înalta Curte și va rămâne încă peste 2 ani în penitenciar
scris 14 oct 2017

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins joi ca nefondat apelul declarat de elevul craiovean Luigi Boicea (19 ani) împotriva sentinței din mai a Curții de Apel Craiova, prin care a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru propagandă în favoarea Statului Islamic și participare la ședințe de instruire online în vederea comiterii de acte teroriste, decizia ÎCCJ fiind definitivă.

"Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Boicea Luigi Constantin împotriva sentinței penale nr. 110 din data de 4 mai 2017, pronunțată de Curtea de Apel Craiova - Secția penală și pentru cauze cu minori. Obligă apelantul inculpat la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parțial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru apelantul inculpat, în sumă de 65 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă", se arată în minuta deciziei ÎCCJ de joi.

Urmărește-ne și pe Google News

Lui Boicea i se va deduce perioada de circa un an petrecută deja în arest preventiv, pe durata judecării procesului, astfel că va mai executa efectiv în penitenciar o pedeapsă de 2 ani și 4 luni.

Potrivit probelor administrate de procurorii DIICOT, care au început anchetarea lui Boicea la sesizarea SRI, în perioada ianuarie 2015 - decembrie 2016, elevul craiovean ar fi promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă, prin postarea în mediul on-line, prin intermediul rețelelor de socializare/serviciilor de comunicare Facebook, Twitter, YouTube, Omegle, jocuri on-line, WhatsApp, Skype, Messenger, ș.a., a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio/video reprezentând activități/acțiuni armate/violente și de propagandă ale grupării teroriste Daesh/Statul Islamic (decapitări individuale și/sau colective; incendieri de persoane; execuții prin împușcare; mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste; mesaje de propagandă a Daesh/Statul Islamic; promovarea „SHARIA”), cu intenția de a le face cunoscute și a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

În aceeași perioadă, inculpatul ar fi participat la programele de instruire și pregătire desfășurate online de organizația teroristă Daesh/Statul Islamic pe site-uri de profil, prin intermediul publicațiilor DABIQ RUMIYAH, GHIDUL MUJAHEDINULUI și a materialelor video cu conținut explicit ce cuprind atât elemente ale procesului de însușire de către individ a cunoștințelor privitoare la materialele necesare, modul de asamblare și funcționare, efectele și măsurile de siguranță necesare a fi avute în vedere cu ocazia manipulării și utilizării diferitelor categorii de mijloace distructive, arme de foc, materii explozive standardizate, dispozitive explozive improvizate, muniții, etc. cât și asimilare vizuală, conștientizare și asumare personală a consecințelor pe care utilizarea în public a unor astfel de mijloace le poate produce în mod efectiv, ca parte a procesului de pregătire psihologică a viitorilor combatanți pentru săvârșirea unor acte de terorism.

Boicea și-a recunoscut faptele și a fost judecat în procedură simplificată.

La ultimul cuvânt acordat de Curtea de Apel Craiova înainte de pronunțarea din mai a condamnării, Luigi Boicea a declarat că recunoaște și regretă faptele săvârșite, că nu este un terorist și că intenționează să se reintegreze în societate, solicitând judecătorilor să îi aplice o pedeapsă cu suspendare. Instanța nu a ținut însă seama de solicitarea sa, ci de opinia consilierului de probațiune, potrivit căruia Luigi Boicea nu este sincer când afirmă că și-a abandonat convingerile religioase radicale anterioare, ci o face doar din interes, aplicând așa-numita "Taqiya" sau "legea musulmană a tăcerii".

"Taqiya", cuvânt arab care se traduce literal prin teamă, prudență sau grijă, reprezintă un principiu islamic potrivit căruia îi este permis unui credincios să-și disimuleze sau chiar să-și nege credința și practica religioasă pentru a se feri de persecuții.

Șeful comisiei de anchetă ANRE acuză un producător privat de manipularea pieței de electricitate, deși companiile de stat închiseseră simultan 17 unități de producție CITEȘTE ȘI Șeful comisiei de anchetă ANRE acuză un producător privat de manipularea pieței de electricitate, deși companiile de stat închiseseră simultan 17 unități de producție

”Inculpatul Boicea Luigi Constantin, având ultimul cuvânt,  a arătat că este de acord cu susținerile avocatului său, că recunoaște și regretă faptele săvârșite, că nu este un terorist, făcând acele fapte pentru a recăpăta atenția familiei sale, care era dezbinată. A mai susținut că dorește să-și reia cursurile școlare, să-și refacă relațiile de prietenie și familiale și chiar să-și întemeieze o familie alături de prietena sa, sens in care a solicitat să-i fie aplicată o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere, obligându-se să respecte toate interdicțiile ce i se vor impune, iar un argument în plus pentru această modalitate de executare l-ar constituii și starea sa precară de sănătate (este diabetic – n.r.), fiind dependent de insulină de 4 ori pe zi”, se menționa în motivarea sentinței Curții de Apel Craiova.

Anterior, avocatul său solicitase același lucru, arătând că ”inculpatul a săvârșit aceste infracțiuni din teribilism și din cauza situației familiale a acestuia, tatăl său fiind condamnat, iar mama plecată în străinătate, inculpatul aflându-se în grija bunicilor”.

Potrivit sursei citate, DIICOT s-a folosit în strângerea de probe împotriva elevului craiovean de trei colaboratori din afara instituției, cu identitate protejată, inclusiv de o persoană despre care inculpatul credea că este musulman de naționalitate palestiniană și membru al ISIS. Dialogurile lui Boicea cu informatorii DIICOT au fost interceptate și înregistrate inițial fără mandat de la judecător, doar cu autorizarea provizorie a procurorului, procedură permisă de Codul de Procedură Penală pe o durată de maximum 48 de ore, în situații de urgență, când procedura de obținere a mandatului riscă să întârzie substanțial cercetările sau să ducă la pierderea probelor. Ulterior, măsurile de supraveghere autorizate de procuror au fost confirmate și de instanța de judecată.

”În urma activităților desfășurate în mediul virtual de către numitul Boicea Luigi Constantin, la data de 10 august 2015 a rezultat necesitarea cooptării în cauză, în calitate de colaborator cu identitate protejată, a numitului MOHAMED AL A., ale cărui nume și religie i-au atras atenția primului în încercarea sa de contactare pe internet a unor persoane pe care le bănuia ca fiind simpatizante ori chiar promotoare ale doctrinei islamice radicale, în vederea oferirii serviciilor sale. (...) În urma punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică autorizate cu titlu provizoriu, a rezultat faptul că, în data de 19.08.2015, în intervalul orar 14:30 – 15:32, colaboratorul MOHAMED AL A. a participat la o întrunire în loc public cu numitul Boicea Luigi Constantin, care a venit îmbrăcat într-o ținută specific musulmană (jalabie de culoare neagră și kufie pe cap) , întâlnire pe parcursul căreia acesta din urmă avea a-i comunica interlocutorului faptul că: (…)”, scria în motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova.

Startup-ul din spatele panourilor cu “emoticoane”, care măsoară satisfacția clienților, apărute și în România, a atras 14,5 milioane dolari CITEȘTE ȘI Startup-ul din spatele panourilor cu “emoticoane”, care măsoară satisfacția clienților, apărute și în România, a atras 14,5 milioane dolari

În același document se arăta că Luigi Boicea credea că informatorul Mohamed Al A. este de naționalitate palestiniană și membru al Statului Islamic. Astfel, într-un dialog cu alt informator, inculpatul a relatat ”că s-a întâlnit cu un palestinian, membru al Statului Islamic, iar el personal a mers la această întâlnire îmbrăcat ca jihadistul Statului Islamic care a decapitat cetățeni americani (JIHADI J.) – (întâlnirea din data de 19.08.2015 cu persoana colaboratorului cu identitate protejată ”Mohamed Al A.” n.n)”.

În motivare se mai afirma că liceanul craiovean a creat o ”vulnerabilitate” securității naționale a României.

”În demersul său de contactare a unor persoane aflate în ierarhia grupării teroriste Daesh/Stat Islamic, inculpatul și-a creat conturi pe platformele social-media Twitter, Facebook, YouTube, ș.a. folosind scrierea arabă  عمر الرومان pentru numele de utilizator ”Umar Al Rumani”, oferind indicații atât despre țara de origine, respectiv România, cât și despre ideologia promovată, ”@ideologiaSalfi”, conținutul postărilor sale fiind de natură a atrage atenția militanților jihadiști asupra teritoriului național pe fondul existenței unei interes manifest al acestora de a identifica rute de tranzit și puncte de suport pentru luptătorii jihadiști trimiși în Europa, ori pentru ”foreign fighters” (luptătorii străini) care se deplasează în zonele de conflict. Vulnerabilitatea creată securității naționale de către inculpatul Boicea Luigi Constantin, prin ”vizibilitatea” pe care acesta își dorea să o obțină în comunitatea fundamentalist islamică, urmare activităților susținute de promovare în mediul on-line a ideologiei jihadiste, a fost accentuată de potențialul de pericol pe care astfel de acțiuni îl prezintă în planul creării de prozeliți în medii în care temele religioase, și cu atât mai puțin cele radical religioase, nu constituie în mod obișnuit subiect de discuții (platformele Omegle; de jocuri online, ș.a.)”, scriau judecătorii Curții de Apel din Craiova.

viewscnt
Afla mai multe despre
boicea
luigi boicea
luigi constantin boicea
elev craiova jihadism
licean craiovean musulman
islam
isis
daesh
statul islamic
terorism
diicot
sri